Mergi la conţinutul principal

Fermieri si autoritati se pregatesc pentru campania de irigatii 2007

La initiativa conducerii Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare Sucursala Arges - Ialomita - Siret, joi, in Sala Mare a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Ruala (DADR) Braila a avut loc o intilnire de lucru la care au participat toti factorii locali implicati in activitatea de irigatii. La intilnire au participat reprezentanti ai ANIF, DADR, Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice SDFEE Braila, Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare SNIF - Sucursala Braila, reprezentanti ai Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si fermieri. In calitate de invitati la discutii au participat prefectul judetului Braila, Nicolae Mitroi, directorul DADR Vrancea si 6 fermieri vrinceni cu exploatatii agricole in zona Maxineni- Maicanesti, aflata in administrarea ANIF Braila.
Discutiile au fost structurate pe trei capitole: informarea cu privire la posibilele modificari ale legislatiei din domeniul irigatiilor, pregatirea in vederea declansarii campaniei de irigatii 2007 si alegerea Consiliului de Administratie al Filialei Braila a Ligii Organizatiilor Uitlizatorilor de Apa pentru Irigatii.
De precizat ca, pentru ANIF, Braila reprezinta un punct important de lucru, judetul nostru fiind primul pe tara in ceea ce priveste suprafetele irigate in anii anteriori si cele contractate pentru irigatii in sezonul 2007, dar si ca numar de OUAI infiintate - 52.

Irigatii mai ieftine in 2007

Primul care a luat cuvintul a fost Dan Ionel, directorul executiv al Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a ANIF. Recent intors de la Bucuresti, unde a participat la o serie de intilniri cu conducerile ANIF si Ministerului Agriculturii, Dan Ionel i-a informat pe cei prezenti ca cele trei probleme ridicate de ei sint pe cale a fi rezolvate. "Am pentru dvs. trei vesti bune, cred eu. In primul rind, astazi (joi - n.r.) s-a inaintat catre Ministerul Economiei si Comertului, respectiv ministrului Varujan Vosganian, raportul prin care ati solicitat utilizarea in activitatea de irigatii a energiei electrice obtinute la Nuclearoelectrica sau Hidroelectrica. Problema este aproape rezolvata, la modul cel mai serios va informez ca vom avea tarife mai mici anul acesta la irigatii. Iar explicatia e simpla, energia nucleara sau hidro este mult mai ieftina, circa 60% din pretul actual si cum, in prezent, pretul energiei reprezinta circa 80% din costul total al irigatiilor, e clar ca anul acesta acest serviciu va costa mai putin", a precizat Dan Ionel. In plus, a mai spus el, tot joi, ministrul Agriculturii a inaintat catre finante un proiect legislativ privind cresterea subventiei pentru irigatii de la 3,9 la 5 milioane de lei hectarul, proiect ce are sanse mari de aprobare.
In sfirsit, ultima veste este cea legata de stabilirea tarifului unic pe amenajare, indiferent de treapta de pompare. Cu alte cuvinte, indiferent de distanta fata de sursa de apa, intr-o amenajare de irigatii, toti utilizatorii vor plati acelasi pret, lucru normal de altfel, a spus directorul ANIF, atit timp cit pe piata agricola pretul produselor este acelasi.

Fermierii nu sint pe deplin multumiti

In ciuda acestor vesti, fermierii nu s-au aratat pe deplin multumiti. Ei considera ca in conditiile in care vara 2007 este prognozata a fi cea mai calduroasa din ultimii 100 de ani, pentru a preintimpina pierderi importante de recolta, ANIF, dar si Guvernul Romaniei, ar trebui sa mai faca unele concesii. Cea mai importanta ar fi cea legata de stabilirea eligibilitatii unitatilor administrative. Concret, fermierii au cerut o redimensionare a unitatilor, respectiv ca la stabilirea cotei de 20% suprafata contractata, sa se ia in calcul doar suprafata utila, adica cea irigata in ultimii ani, nu ca in prezent, cind se ia in calcul intreaga suprafata, inclusiv cea pe care nu s-a mai aplicat nici o udare inca din 1990.
Totodata, fermierii au cerut conducerii SDFEE Braila sa nu conditioneze declansarea campaniei de irigatii 2007 de plata penalitatilor de anul trecut, avind in vedere ca vina pentru aceste sume nu le apartine lor, ci Guvernului care a achitat subventiile cu intirziere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro