* în ultimii doi ani, consumatorii de droguri au fost oarecum ținuți la distanță, în sensul că nu s-au putut prezenta atât de des în spitale, multe fiind centre Covid - 19 la izbucnirea pandemiei * reducerea pacienților aflați sub influența unor droguri în spitale, nu înseamnă o reducere a fenomenului drogurilor * potrivit specialiștilor antidrog, fenomenul a fost oarecum mascat de această pandemie, uneori fiind raportate zero cazuri de persoane drogate ajunse în spitale * se observă o ușoară creștere a numărului de persoane aflate în evidență la Centrului Antidrog Brăila, atât în 2020, față de 2019, cât și în prima jumătate a acestui an * în schimb, prin declararea Spitalului de psihiatrie “Sf Pantelimon” în spital suport Covid, a scăzut semnificativ adresabilitatea consumatorilor de droguri la serviciile medicale * vârsta consumatorilor de droguri care au apelat la servicii de asistență în perioada 2019 - 2021, variază între 12 ani și 82 de ani.
Fenomenul drogurilor a fost oarecum mascat, în pandemie, asta pentru că multe spitale au fost suport covid, astfel că persoanele aflate sub influența unor substanțe interzise nu au mai avut acces atât de simplu.
Consumul de stupefiante a scăzut în perioada pandemiei și din cauza faptului că
au lipsit evenimentele de amploare, cu multe persoane adunate în restaurante și baruri, la petreceri în anumite cluburi. Și restricțiile de circulație au înfluențat în mod negativ activitatea traficanților care umblau de colo-colo, pentru a aproviziona consumatorii. Pandemia a dat peste cap și viața consumatorilor și dealerilor de droguri, care se pare că au lăsat-o mai moale, cel puțin în spațiul public, după cum apare în evidențe. Este adevărat că, mulți dintre “afaceriștii” cu droguri s-au mutat online, deci nu înseamnă că a dispărut fenomenul drogurilor.
De exemplu, la Brăila, prin declararea Spitalului de psihiatrie “Sf Pantelimon” în spital suport Covid, a scăzut semnificativ adresabilitatea persoanelor consumatoare de droguri la serviciile de asistență, cu 75% în 2020, anul când a izbucnit pandemia, față de 2019. În schimb, la Centrul Antidrog Brăila restricțiile preventive impuse de pandemia Covid - 19 nu au influențat în mod negativ adresabilitatea persoanelor consumatoare de droguri la serviciile de asistență. Potrivit situației prezentate, consumatorii de droguri au fost în listă în ultimii trei ani, vârstele persoanelor care au experimentat diverse substanțe fiind diverse. În privința vârstei consumatorilor de droguri care au apelat la servicii de asistență în perioada 2019 - 2021, la nivelul județului Brăila, acestea variază. Au fost consumatori minori, chiar și de 12 ani, însă consumatorii au fost și octogenari. Cele mai uzuale droguri au fost noi substanțe psihoactive, alcool, cannabis și tutun, însă au fost și cazuri de persoane care au declarat ca drog principal consumul de cocaină sau heroină
Dimensiunea fenomenului drogurilor, greu de stabilit
Pentru a avea o evidență a consumatorilor de droguri din Brăila, care însă nu poate fi stabilită cu exactitate, am solicitat la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila (CPECA) - Agenția Națională Antidrog (ANA) o situație statistică înregistrată în anii 2019, 2020 și 2021. În materialul transmis de la specialiști se arată că fenomenul drogurilor este unul “ascuns” care nu poate fi măsurat în mod direct. Nu există posibilitatea de a avea o evidență a consumatorilor de droguri dintr-o anumită regiune sau țară. “În acest sens, pentru monitorizarea și măsurarea consumului de droguri într-o anumită țară sau regiune, la nivel internațional au fost dezvoltați mai mulți indicatori standardizați. Printre aceștia, se numără indicatorul privind admiterile la tratament ca urmare a consumului de droguri, care monitorizează cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri și care oferă astfel o perspectivă parțială asupra dimensiunii fenomenului drogurilor. În vederea monitorizării acestui indicator, Agenția Națională Antidrog colectează date statistice referitoare la persoanele consumatoare de droguri care s-au adresat pentru problemele datorate consumului de droguri către unitățile sanitare din sistemul public și privat, care acordă servicii de asistență specializată. Datele sunt raportate lunar, pe formulare standard, stabilite prin legislația în vigoare. Pe baza acestor raportări, anual, datele sunt verificate și curățate, conform protocoalelor internaționale, ulterior datele fiind raportate către organismele internaționale de profil”, au transmis reprezentanții ANA, cei care luptă la propriu pentru reducerea acestui fenomen.
Referitor la consumatorii de droguri înregistrați în centrele de tratament disponibile în județul Brăila, se face precizarea că datele provin de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila și de la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”. Deoarece pe parcursul unui an calendaristic, un consumator de droguri poate solicita servicii de asistență de la diferite centre de asistență și, totodată, se poate adresa de mai multe ori unui centru sau altuia, specialiștii au procedat la extragerea beneficiarilor unici pentru fiecare an calendaristic.
Situația statistică a numărului de consumatori de droguri înregistrați la nivelul județului Brăila, în servicii de asistență este următoarea: în 2019, au fost 138 de beneficiari unici (Centrul de Prevenire Antidrog Brăila - 20 persoane aflate în tratament, dintre care 13 admise în 2021, 6 în 2020 și 1 în 2019, Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila - 18 persoane aflate în tratament, toate admise în 2021).
În pandemie, tot mai mulți consumatori de droguri au cerut sprijin
Am întrebat specialiștii în domeniu, în ce fel a influențat pandemia Covid - 19, mai exact restricțiile impuse, adresabilitatea consumatorilor de droguri către Centrul Antidrog și unitățile spitalicești din Brăila. Am aflat că, într-adevăr, la unitățile medicale suport Covid a fost o scădere semnificativă a pacienților consumatori de droguri, însă la Centrul Antidrog a fost mare cerere. “Restricțiile preventive impuse de pandemia Covid - 19 nu au influențat în mod negativ adresabilitatea persoanelor consumatoare de droguri la serviciile de asistență oferite de CPECA Brăila. Dimpotrivă, se observă o ușoară creștere a numărului de persoane aflate în evidență la CPECA Brăila, atât în 2020, față de 2019, cât și în prima jumătate a anului 2021, față de 2019. În schimb, prin declararea Spitalului de Psihiatrie “Sf Pantelimon” în spital suport Covid, a scăzut semnificativ adresabilitatea persoanelor consumatoare de droguri la serviciile de asistență oferite de unitățile spitalicești de pe raza județului Brăila (scădere cu 75% în 2020, față de 2019, scădere cu 38% în prima jumătate a anului 2021, față de 2019)”, se arată în comunicarea transmisă de la Centrul Antidrog Brăila.
În ceea ce privește evoluția numărului de persoane admise la tratament ca urmare a consumului de droguri, în județul Brăila, se arată că au fost 138 de beneficiari unici în anul 2019, 63 în anul 2020 și 37 în anul 2021.
Referitor la persoanele admise la tratament CPECA Brăila, în 2019 au fost 32 de consumatori, în 2020 au fost 38, iar în 2021 au fost 20.
În ultimii trei ani, chiar și în anii de pandemie, au fost și persoane admise la tratament în spital, respectiv 114 în 2019, 29 în 2020, iar în perioada ianuarie - iunie 2021 au fost 18 persoane tratate în spitale.
Legat de condițiile de asistență desfășurate de CPECA Brăila pe perioada pandemiei, ni s-a comunicat faptul că s-au respectat măsurile impuse de autorități și au constat în prezentarea fizică a beneficiarilor la sediul CPECA, cât și în oferirea de servicii de informare telefonică și on-line la beneficiarii din mediul penitenciar. “Activitățile de prevenire s-au desfășurat din martie 2020 și până în prezent cu respectarea măsurilor impuse de autorități ca urmare a stării de urgență și de alertă declarate. Astfel, pe perioada suspendării cursurilor la unitățile de învățământ, activitățile de prevenire s-au derulat online, iar în perioada în care elevii au urmat cursurile fizic, activitățile s-au desfășurat ca de obicei cu participarea reprezentanților CPECA Brăila în clase. De asemenea, au fost realizate activități de prevenire și în comunitate, în aer liber, în colaborare cu instituțiile din cadrul MAI, cu atribuții pe linia de prevenire”, arată lucrătorii Centrului Antidrog Brăila.
Ce droguri se consumă la Brăila și care sunt principalii consumatori
Am întrebat specialiștii care sunt tipurile de droguri consumate cu preponderență la nivelul județului Brăila și care sunt categoriile de vârstă în care se încadrează consumatorii. Am aflat că etnobotanicele și cannabisul sunt cele mai consumate, însă brăilenii au “degustat” și cocaina sau heroina. “Potrivit datelor statistice referitoare la persoanele consumatoare de droguri care au beneficiat de servicii de asistență, în perioada 2019- 2021, la nivelul județului Brăila, cele mai consumate droguri au fost: noi substanțe psihoactive, alcool, cannabis și tutun. Au fost însă și cazuri de persoane consumatoare de droguri care au declarat ca și drog principal consumul de cocaină, heroină sau benzodiazepine (n.r. - medicamente psihoactive gen diazepam sau xanax, folosite ca droguri). În privința vârstei consumatorilor de droguri care au apelat la servicii de asistență în perioada 2019 - 2021, la nivelul județului Brăila, acestea variază între 12 ani, până la 82 de ani. Vârsta medie a consumatorilor de droguri înregistrați în județul Brăila în servicii de asistență este de 38, respectiv 76 de ani, în timp ce, cea mai frecventă vârstă este 51 de ani. Pe categorii de vârstă, cei mai mulți consumatori de droguri fac parte din categoria 25 - 29 ani”, se arată în situația transmisă de la Centrul Antidrog Brăila.
Potrivit situației transmise, în perioada 2019 - 2021 au fost 12 consumatori de droguri cu vârsta sub 18 ani, însă cei mai mulți au fost înainte de pandemie, adică în 2019, respectiv 8 persoane. Anul acesta, a fost în evidențe un singur consumator, care a beneficiat de asistență, sub 18 ani. În anii de pandemie (2020, 2021) au fost înregistrați în evidențe 6 tineri consumatori de droguri cu vârste între 18 și 19 ani, în 2019 fiind 2 tineri consumatori, în timp ce în categoria 20 - 24 de ani au fost 4 consumatori în 2021, 7 în 2020 și 9 în 2019.
Consumatori din categoria de vârstă cuprinsă între 25 și 29 de ani au fost 42 de cazuri, în perioada 2019 - 2021 (19 - 2019, 15 - 2020, 8 - 2021).
Din totalul celor 138 consumatori aflați în evidența Centrului Antidrog, în anul 2019, au fost 24 de persoane cu vârste între 50 și 54 de ani, în timp ce în pandemie au fost mai puțini, asta în statistici, respectiv 3 în 2020 și 4 în 2021.
Și la categoria 55 - 59 de ani, în evidențe sunt în total 16 consumatori de droguri în ultimii trei ani, însă cei mai mulți în anul dinaintea pandemiei, adică 2019 - 14 persoane, în 2020 și 2021 fiind câte o singură persoană.
Au fost și brăileni consumatori de droguri cu vârste între 60 și 64 de ani (8 în 2019, 3 în 2020 și 0 în 2021), dar și cu vârste peste 65 de ani (5 în 2019, 3 în 2020 și 2 în 2021).
Referitor la consumatorii de droguri minori care au beneficiat de servicii de asistență la CPECA Brăila în perioada 2019 - 2021, la nivelul județului Brăila, în situația transmisă de specialiștii antidrog, se arată că în cei trei ani au fost 2 consumatori de cannabis (1 - 2019, 1 - 2020, 0 - 2021). La Spitalul de Psihiatrie “Sf Pantelimon” au ajuns consumatori de cannabis, noi substanțe psihoactive (NSP) și alcool, însă au fost 6 persoane în 2019, doar una cu NSP în 2020 și zero consumatori în 2021 ajunși la spital.
În privința numărului de fișe de admitere înregistrate la nivelul unităților spitalicești din Brăila, furnizate de Spitalul Județean de Urgență (UPU - unitatea de primiri urgențe) Brăila și Spitalul de Psihiatrie, ni s-a comunicat faptul că în 2021 (ianuarie - iunie) au fost 11 fișe de urgență la UPU și 18 fișe admitere la tratament la Psihiatrie, iar în anul 2020 au fost 37 fișe urgență UPU și 29 fișe de admitere la tratament la spitalul “Sf. Pantelimon”.
În anul 2019, fișele din spitale au fost mult mai multe: 35 fișe de urgență UPU și 114 fișe admitere tratament la Psihiatrie).
Concluzia lucrătorilor de la Agenția Națională Antidrog (ANA) - Centrul Antidrog Brăila a fost una clară: “În mod evident, scăderile sesizate în domeniul adresabilității persoanelor consumatoare de droguri către servicii de asistență specifice nu reflectă o scădere a fenomenului consumului de droguri”.
Toate aceste informații prezentate au fost comunicate în răspunsul transmis și semnat de ofițerul de Relații Publice din cadrul ANA, comisar-șef de poliție
Anamaria Iuliana Teodorescu, care ne-a asigurat de întreaga disponibilitate în oferirea și a altor date exacte din aria de competență.