Mergi la conţinutul principal

Familie de proxeneți la judecată

* la începutul lunii iunie, instanța a respins excepțiile invocate de patru brăileni, două femei și doi bărbați, trimiși în judecată de procurorii DIICOT pentru infracțiunile de constituire în grup infracțional și proxenetism în formă continuată * judecătorii Tribunalului Brăila au constatat legalitatea rechizitoriului din data de 20 aprilie al Ministerului Public - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila, a administrării probelor, precum și a efectuării actelor de urmărire penală * s-a dispus începerea judecății față de inculpații A.T., A.V., G. A. și S.C.G., acuzați că au trimis “la produs” mai multe fete, pe teritoriul altor state europene

 

Start la judecată pentru familia care a pus pe picioare o afacere bănoasă, mai multe tinere fiind trimise să practice prostituția peste hotare și să facă bani. La începutul lunii iunie, instanța a respins excepțiile invocate de patru brăileni, două femei și doi bărbați, trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru infracțiunile de constitituire în grup infracțional și proxenetism în formă continuă. Judecătorii Tribunalului Brăila au dispus începerea judecății față de inculpații A.T., A.V., G. A. și S.C.G., acuzați că au trimis “la produs” mai multe fete, pe teritoriul altor state europene. Inculpații lucrau cot la cot, liderul grupării dirijând afacerea împreună cu familia sa. “În baza art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea rechizitoriului din data de 20.04.2021 al Ministerului Public - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila, a administrării probelor, precum și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații: - A.T., zisă “TUDORA”, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, și proxenetism în formă continuată ; - A.V., zisă “Vivi”, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată; - G. A., zis “Auraș“, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată; - S. C. G. zis “Moxu”, pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, este soluția instanței din data de 3 iunie.

Dosarul cu acuzații de “proxenetism” a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila la data de 20 aprilie, însă până acum nu a putut începe efectiv judecata. În toamna anului trecut, cei patru inculpați au fost reținuți în urma unei acțiuni a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

 

Ce au stabilit procurorii. Minoră păcălită că merge la cules de roșii în Italia

Procurorii au stabilit cum a început și cum s-a derulat întreaga afacere de proxenetism. După cum arată procurorii DIICOT în rechizitoriul de trimitere în judecată, pus la dispoziția redactorilor, în cursul anului 2007, inculpații au cunoscut o minoră și au convins-o să plece cu ei în Italia, au transportat-o în această țară și au determinat-o să practice prostituția în folosul lor.

Având în vedere situația materială precară a fetei, inculpații au propus familiei acesteia să o ajute să își găsească un loc de muncă în Italia, la Torino, la cules de roșii, acordând sprijin financiar în acest sens.

Urmare acestei înțelegeri, minora s-a deplasat împreună cu cele două femei, inculpate în dosar, cea din urmă achitând cheltuielile de transport în Italia, unde minora a fost cazată la o persoană și apoi a fost dusă “la stradă” și pusă să se prostitueze. Potrivit anchetatorilor, banii încasați ajungeau la liderul proxenet, minora câștigând în medie 500-600 de euro pe zi.

După aproximativ o săptămână, în Italia au venit ceilalți doi inculpați, iar fata le-a comunicat că dorea să se întoarcă în România. Cei doi i-au cerut să lucreze în continuare pentru ei, ca să-și achite cheltuielile de transport. De frică, minora a fugit cu un client, care a condus-o la o autogară din Torino și a ajutat-o să-și procure bilet pentru România.

În Italia, unul dintre inculpați i-a recomandat fetei ca, în situația în care va fi oprită de către organele de poliție, să declare faptul că provenea din Republica Moldova, fapt pe care aceasta l-a și făcut. După cum arată anchetatorii, în perioada cât a lucrat pentru inculpați, fata a câștigat, conform susținerilor ei, aproximativ 5.000 - 6.000 de euro, bani pe care i-a dat celor trei inculpați care se ocupau de afacere. În acea perioadă, arată procurorii, mai erau și alte fete care se prostituau în favoarea inculpaților. O altă tânără a spus că a practicat prostituția în favoarea inculpaților până la data de 3 septembrie 2019, inculpații ocupându-se de postarea anunțurilor și de cazarea sa în Italia. Fata câștiga, conform susținerilor sale, între 250 euro - 400 euro pe zi.

În toamna anului trecut, cei patru brăileni care au racolat tinere minore și majore, pe care le exploatau sexual în state europene, au fost prinși de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila. Procurorii au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată. Potrivit procurorilor, în cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, pe raza județului Brăila, s-a constituit un grup infracțional organizat, format din mai multe persoane, specializat în racolarea de tinere minore și majore, pe care le exploatau sexual pe teritoriile unor state europene. Liderul grupului se ocupa de identificarea unor persoane de sex masculin, aflate într-o situație materială modestă, dispuse să-l ajute la desfășurarea unor activități (conducători auto, mecanici etc.), contra unor sume modice de bani, persoane cărora le oferea posibilitatea de a-și stabili domiciliul cu forme legale într-unul dintre imobilele sale. Cele două surori ale liderului aveau rolul de a recruta concubinele acestor persoane, precum și alte persoane de sex feminin pe care le cunoșteau prin intermediul acestora, prezentându-le ca atractivă, din punct de vedere financiar, activitatea de prostituție practicată pe teritoriul Italiei.

Fata care a fost acostată și trimisă apoi în Italia a revenit în România, după cum arată anchetatorii, însă a reluat relația cu inculpații abia în anul 2018, când unul dintre proxeneți a convins-o să se despartă de concubinul ei și să plece din nou în Italia. Propunerea acceptată de tânăra respectivă a fost aceea de a împărți banii obținuți din activitatea de prostituție în mod egal.

 

Membrii grupării le inițiau pe fete în activitatea de practicare a prostituției

Inculpații se ocupau de achiziționarea biletelor de călătorie ale persoanelor vătămate, pe care le însoțeau în Italia, unde le găzduiau într-un imobil. După cum arătau anchetatorii, membrii grupării le inițiau pe fete în activitatea de practicare a prostituției, prin promovarea acestora pe site-uri de specialitate sau prin familiarizarea cu zonele situate “la stradă”.

Potrivit procurorilor, de pe teritoriul României, liderul conducea întreaga activitate, fiind informat telefonic de către concubina sa cu privire la program și la sumele obținute de fete din activitatea de prostituție. Sumele de bani obținute îi erau expediate inculpatului de către una dintre surorile sale, care se ocupa de partea financiară a activității, utilizând diferite sisteme de transfer monetar.

Inculpații lăsau impresia că înlesnesc tinerelor practicarea prostituției, în baza unei înțelegeri de împărțire în mod egal a banilor obținuți în acest mod, mai arătau procurorii, după ce acestea ajungeau în străinătate. Numai că proxeneții le rețineau documentele de identitate, le luau aproape toți banii sub pretextul diferitelor cheltuieli și le cereau să respecte condițiile oferite de ei, altele decât cele stabilite în România. “În cazul în care tinerele refuzau să mai practice prostituția în baza înțelegerilor inițiale, membrii grupării recurgeau la amenințări și jigniri, precum și la pretinderea unor datorii deja achitate”, au mai stabilit anchetatorii.

La data de 31 august, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Brăila au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Brăila. Cei patru inculpați au fost reținuți, însă aceștia nu au fost arestați, ei fiind cercetați sub control judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro