Programului Local de Prevenire si Combatere a Delincventei Juvenile si a Victimizarii Minorilor. Astfel, 268 de elevi de sex masculin din invatamintul liceal, reprezentativ la nivelul municipiului pentru populatia scolara de invatamint mediu, au primit chestionare ce contineau mai multe intrebari legate de relatia cu familia si cu prietenii. Selectia liceelor si grupurilor scolare in care s-a aplicat chestionarul s-a realizat aleatoriu, avindu-se in vedere tipul acestora (teoretice sau tehnologice).
Unii parinti nu prea stiu de preocuparile copiilor in timpul liber
La virsta adolescentei, familia constituie un suport atit in activitatile zilnice cit si in aspiratiile tinerilor. Aproape jumatate dintre elevii chestionati, respectiv 46,3% considera ca sint intelesi destul de mult de familie, iar 19,3% - foarte mult. Pe de alta parte 24,3% cred ca familia ii intelege intrucitva, dar insuficient, raspuns regasit cu o pondere mai mare la elevii din clasele a XI-a si a XII-a, ale caror familii sint compuse din 4 membri. Intrebati cit timp petrec cu parintii intr-o zi obisnuita (luni-vineri), 43% dintre elevi au raspuns - peste 6 ore. "Corelind orele petrecute cu familia si masura in care elevii sint de acord sau nu cu afirmatia “parintii mei stiu intotdeauna unde-mi petrec timpul” se constata urmatoarele aspecte: cu cit elevii petrec mai putine ore cu parintii, cu atit acestia din urma cunosc in mai mica masura preocuparile elevilor din timpul liber. 48% dintre elevii care petrec mai putin de 2 ore cu familia, recunosc ca parintii nu prea stiu unde-si petrec timpul liber, aspect regasit doar la 16,3% dintre cei care petrec peste 8 ore cu familia", se arata in sondaj.
Elevii braileni au fost intrebati si in ce masura isi respecta profesorii si cit de interesati sint de informatiile transmise de acestia, numai 18% fiind total de acord cu afirmatia “respect toti profesorii si ceea ce imi spun ei”. Totusi, majoritatea celor chestionati, 90%, considera ca rezultatele scolare sint foarte importante pentru ei, indiferent de masura in care frecventeaza cursurile scolare.
Banii conteaza mai mult decit prietenii
Astfel, 42,9% dintre elevii chestionati cred ca tinerii sint intelesi foarte putin, iar 16,9% - deloc, de catre societate.
Fiind intrebati dupa ce norma de convietuire se conduc in comportament, cei mai multi elevi au ales varianta "Nu face altuia ceea ce nu vrei sa ti se faca tie". Printre intrebarile adresate subiectilor nu puteau lipsi cele legate de partea financiara, 63% dintre elevi fiind de parere ca banii reprezinta cel mai important lucru in viata. In ceea ce priveste viitorul lor, peste jumatate dintre elevi au recunoscut ca nu se gindesc serios la acest aspect.
"Grupul de egali, indiferent ca este vorba despre prieteni din jurul locuintei sau colegi de clasa nu pare definitoriu in preocuparile si aspiratiile prezente ale elevilor chestionati. Doar 30% dintre elevi considera ca prietenii de incredere reprezinta unul dintre cele mai importante lucruri in viata, 55,5% dintre acestia optind pentru aceasta varianta ca fiind a treia alegere in ordinea preferintelor. 61,1% dintre subiecti si-au exprimat total sau partial dezacordul cu privire la descrierea “daca ceva imi lipseste cu adevarat, atunci este vorba despre gasca mea de prieteni”. 88,7% dintre elevi considera ca afirmatia “grupul de prieteni ma influenteaza in toate deciziile pe care le iau” este in dezacord, total sau partial, cu modul lor de actiune", se mai precizeaza in sondaj.
Familia si prietenii, principalii vinovati pentru formarea comportamentului delincvent
Elevii chestionati au apreciat ca petrec destul de mult timp cu prietenii, intre 4 si 8 ore in medie pe zi, 67,7% dintre ei fiind de parere ca grupul de semeni ofera adolescentului-elev un sentiment de siguranta si implinire. Elevii afirma in proportie de 82,2% ca prietenii din gasca ii sprijina ori de cite ori au nevoie, iar in 95,2% dintre cazuri elevii se simt acceptati, de catre prieteni, asa cum sint. Mai mult de jumatate dintre tineri au spus ca atunci cind prietenii lor doresc sa faca ceva ce li se pare nepotrivit (ilegal, imoral), ei se opun cu indirjire sa participe, daca prietenii nu vor sa renunte la idee. Liceenii chestionati au avut de enumerat si preocuparile pe care le au atunci cind sint cu prietenii, majoritatea spunind ca in gasca nu prea se discuta despre scoala, profesori sau colegi. Problemele din familia fiecaruia sint, de asemenea, discutate foarte rar, discutiile despre PC sau jocuri pe calculator fiind ceva mai frecvente, iar practicarea unor jocuri sportive constituie preocuparea pentru 71,2% dintre cei chestionati. Cu toate acestea, elevii sint constienti ca nu toate lucrurile pe care le fac impreuna cu prietenii ar fi aprobate de parinti sau autoritati, 34,1% exprimindu-si acordul total, iar 40,5% - acordul partial cu privire la aceasta afirmatie. Tinerii braileni au fost de acord ca gastile de cartier desfasoara de multe ori activitati ce contravin bunelor moravuri, printre care se numara practicarea jocurilor de noroc, consumul de bauturi alcoolice, mici furturi, mici afaceri, violente cu alte gasti, injurii adresate unor persoane.
Dupa cum reiese din sondaj, elevii braileni au fost de acord ca principalii vinovati pentru formarea comportamentului delincvent, sint familia si prietenii. Astfel, 76,8% considera ca o cauza a delincventei in rindul tinerilor ar fi dezorganizarea din cadrul familiei, urmata de influenta mediului de prieteni (72%) si educatia necorespunzatoare din familie (58,9%). Daca un prieten din anturajul celor chestionati ar fi condamnat la privatiune de libertate pentru savirsirea unei infractiuni, 52,9% dintre respondenti ar simti mila/compatimire, 22,4% ar simti frica, iar 12,4% ar simti repulsie.