De acord, Braila nu-i Harvard. La fel, Braila nu este centru universitar, asa cum e cazul Bucurestiului, Iasiului sau al Clujului. Acolo, intr-adevar, exista profesori renumiti si studenti sclipitori. Braila este unul dintre multele orase de provincie, in care exista doua-trei facultati. Stancu crede ca in Braila facultatile scot babalai pe banda rulanta, pentru ca, sustine el, a asteptat sa vina specialistii la el, pentru a intocmi proiecte, sa faca din CJ o adevarata institutie (nu un sorogat, cum este acum - n.a.), iar acestia nu au aparut.
Daca facultatile din Braila sint fabrici de netoti, cum se explica atunci ca multi absolventi ai acestor institutii de invatamint superior si-au gasit locuri de munca in Bucuresti sau in strainatate, remunerate cu mii de euro lunar?
Problema este in alta parte. E drept ca exista destui absolventi ai facultatilor din Braila, care dau in gropi de buni ce sint. Ei fac o facultate, doar pentru ca, atunci cind o fi sa se insoare, mama soacra sa-i accepte de ginere, pentru ca, vorba aia, "E inginer, maica!". Gheorghe Bunea Stancu si ceilalti pe mina carora a incaput Braila din '90 incoace ar trebui sa-si traga una dupa ceafa si sa explice public de ce tinerii destupati la minte, cu sau fara facultate, parasesc orasul cu viteza luminii. Lipsa de perspective, a sperantei ca orasul se va ridica incet-incet ii determina sa dispara inainte ca Stancu sa apuce sa deschida gura, pentru a-i face loaze.
In Braila, ca si in celelalte orase de privincie, de altfel, ramin cei deja blazati sau smecherasii gen Stancu, care reusesc sa faca milioane de euro din afaceri cu statul.
Iar acum, la plecare, pentru ca, nu va ascund, ma pregatesc sa ma uschesc din Braila, mi-as permite sa-i adresez o intrebare retorica domnului Stancu: de ce un tip bine pregatit ca fiul dumnealui nu vine sa locuiasca in Braila, sa accepte leafa de la CJ si sa faca proiecte intru dezvoltarea comunitatii?