Mergi la conţinutul principal

Facturi majorate la gaze si caldura

Prima zi a anului 2006 va aduce un soc important in bugetele romanilor. Asta pentru ca, de la 1 ianuarie, vor intra in vigoare noile terife la gaze naturale actualizate in sensul majorarii lor. Complementar, lovitura va fi intregita si de reducerea subventiei pentru consumul de energie termica al populatiei, precum si ajustarea tarifelor la energie electrica, prognozate pentru aceeasi data. Una peste alta, anul viitor se anunta unul in care predominanta o vor constitui scumpirile in lant, "deflagratie" initiata de majorarea tarifelor la produsele si serviciile de baza.
Cea mai importanta scumpire se anunta totusi in cazul gazelor naturale prin prisma alinierii la tarifele practicate in tarile membre ale Uniunii Europene. De altfel, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a apreciat ca pe tot parcursul anului viitor la acest capitol se vor inregistra cresteri de pret cu pina la 37%. "Sintem abia la jumatatea drumului din acest punct de vedere (alinierea la pretul gazelor naturale in UE - n.r.), insa trebuie tinut cont si de gradul de suportabilitate al populatiei. In mod cert, anul viitor, pretul gazelor va creste cu 35-37%, in etape, prima dintre ele la 1 iuanuarie 2006", a declarat presei centrale sursa citata. O alta motivatie in ceea ce priveste cresterea este aceea ca, pretul gazelor de import au ajuns la 285 USD/1.000 mc, comparativ cu 252 USD/1.000 mc, asta in contextul in care circa 40% din consumul intern este asigurat prin importuri. Majorarea care va urma este determinata si de regularizarea preturilor anterioare. De altfel, surse guvernamentale au estimat ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu circa 17 procente, ajungind sa depaseasca 9.500 lei vechi/mc la 1 ianuarie 2006, urmind ca la finele anului sa ajunga la circa 11.000 lei/mc pentru consumatorii casnici. Astfel, numai pentru prima etapa a scumpirii, daca de la 1 octombrie, la "Distrigaz Sud" pretul unui metru cub de gaz este de 8.195 lei vechi, se poate estima ca majorarea anuntata pentru 1 ianuarie 2006 va aduce pretul gazului la 9.587 lei/mc. Ca termen de comparatie, in cazul "Distrigaz Nord", de la 1 octombrie gazul costa 8.075 lei/mc, cresterea prognozata indicind 9.448 lei/mc.

Gigacaloria, mai scumpa din ianuarie

In ceea ce priveste energia termica, trebuie subliniat ca Uniunea Europeana interzice subventiile la caldura, context in care pina in 2007 va fi eliminata. Pentru luna ianuarie 2006 reducerea subventiei pentru consumul de energie termica a populatiei reducerea estimata este de circa 33 procente, fapt ce va conduce, cel mai probabil, la o modificare a pretului de referinta al gigacaloriei. De altfel, in noiembrie a.c., Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea pretului de referinta al Gigacaloriei de la 896.000 lei, la 1.075.000 lei, ceea ce inseamna o crestere de 20%. Asa cum am explicat anterior, scumpirile in acest domeniu nu se vor opri aici intrucit, potrivit politicii Executivului coroborate cu cerintele europene, se urmareste reducerea pina la eliminare a subventiei pentru energie termica fapt ce va conduce treptat la situatia in care consumatorii finali vor plati pretul de producere a caldurii, de obicei mult mai mare decit pretul de referinta. De exemplu, daca producatorul local ar produce la acest moment caldura cu 1,8 milioane lei/Gigacalorie acesta ar fi pretul de facturare la populatie, comparativ cu situatia din prezent cind diferenta pina la 1,075 lei/gcal este suportata prin subventionare de catre bugetul de stat si bugetul local.
Referitor la energie electrica, trebuie mentionat ca, surse din sistem au confirmat ca o majorare de tarif de la 1 ianuarie este iminenta insa au subliniat ca aceasta va fi nesemnificativa in comparatie cu tariful pentru gaz metan, indicind in acest sens o prognoza de maxim 2-3%, fata de o medie de 4,6% practicata de la 1 ianuarie 2005.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro