Mergi la conţinutul principal

Facturi înecate în apa de ploaie

• brăileanul Florin Sofronov, inginer pensionar, locatar pe B-dul Alexandru Ioan Cuza, ne-a sesizat faptul că, potrivit facturii emise de CUP „Dunărea” Brăila SA pentru luna decembrie 2023, are de plătit 15 metri cubi de apă METEO • asta înseamnă 15.000 de litri de apă de ploaie, spune consumatorul • „Dacă aș fi avut atâta apă din precipitații în curte, casa ar fi plutit în derivă, ca o barcă”, ne-a spus brăileanul • în replică, CUP Dunărea ne-a transmis un punct de vedere în care explică în ce bază legală se facturează apa pluvială și care este formula de calcul • genul acesta de explicații nu îi conving, însă, pe brăilenii nemulțumiți • un alt cetățean, Chirman M., se plânge că pe luna decembrie are de plată 23 de metri de apă de ploaie • "Să-mi explice CUP Dunărea de unde a scos cantitatea asta pe luna decembrie și să-mi mai demonstreze că precipitațiile căzute în curtea mea se duc la canalizare, în situația în care nu e nicio scurgere amenajată, iar toată apa se duce în pământ!", spune acesta

 

Apa meteo continuă să agite spiritele în rândul consumatorilor Companiei de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila SA, care ne-au contactat la redacție de mai multe ori, pentru a-și spune păsul. Asta după ce au primit facturi în care, la rubrica METEO, sunt trecute valori considerate exagerat de mari.

Un astfel de caz ne-a fost semnalat de brăileanul Florin Sofronov, inginer pensionar, domiciliat în B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 27, care ne-a înmânat o petiție, după ce a fost înștiințat că are de plătit, pentru luna decembrie 2023, nu mai puțin de 15 mc de apă rezultată din precipitații. Rezultă că, zilnic, în medie, brăileanul ar fi avut în curte câte 484 de litri de apă (!). Drept comparație, Florin Sofronov ne-a precizat că, în luna iulie 2023, a avut de plată doar 3 mc de apă METEO, de cinci ori mai puțin decât în decembrie.

Redăm mai jos, spre edificare, petiția semnată de inginerul Sofronov, cu lămuririle de rigoare, precum și copia facturii emise de CUP „Dunărea” Brăila SA pentru luna decembrie 2023. 

„Subsemnatul Florin Sofronov, domiciliat în Brăila, B-dul Alexandru Ioan Cuza nr. 27, vă fac cunoscut faptul că, în data de 4 ianuarie 2024, am primit factura nr. 01707866/31. 12. 2023, emisă de Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila SA. Am constatat cu uimire că, la punctul 3 al facturii, și anume METEO, am de plată 15 metri cubi de apă! Transformând 15 mc în litri (1 mc â 1.000 litri), rezultă o cantitate de apă foarte mare de apă, mai precis 15.000 de litri. Altfel spus, în fiecare zi a lunii decembrie, am avut câte 484 de litri de apă în curte (15.000 împărțit la 31 de zile)!

Am consultat site-ul ANM, www.meteoromania.ro/clim/caracterizare, care ne prezintă cantitatea de precipitații, pe luni, în anul 2023. Cantitatea totală de precipitații din luna decembrie 2023 a avut valori de peste 50 mm în zona montană și în vestul și nord-vestul țării. Aceasta a depășit 100 mm în nordul Carpaților Orientali (Maramureș), în Munții Apuseni și, izolat, în celelalte zone montane. Izolat, în Munții Apuseni, cantitatea lunară de precipitații a depășit 22 mm. Cea mai mare valoare, respectiv 293,4 mm, s-a înregistrat la stația meteorologică Stâna de Vale. Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 69,7 mmk și s-a înregistrat tot la stația meteo Stâna de Vale.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea și Transilvania, cantitatea lunară de precipitații a avut, în general, valori sub 30 mm. În cea mai mare parte a Moldovei, în sudul Transilvaniei și în unele zone submontane s-au înregistrat valori sub 10 mm. Cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații, de 1,7 mm, s-a înregistrat la stația meteo Adjud, jud. Vrancea, iar la stațiile Ștefănești Stânca și Vărădia de Mureș, nu s-au înregistrat niciun fel de precipitații în luna decembrie 2023.

Întrebarea este: cum s-a ajuns la cantitatea de 15 metri cubi de apă? Vă fac cunoscut că, în factura nr. 01630995, aferentă lunii iulie 2023, apa meteo are valoarea de 3 mc. Cantitatea lunară de precipitații în luna iulie 2023, la Brăila, a fost între 76 și 100 mm, potrivit site-ului ANM (cantitatea totală de precipitații din luna iulie 2023 a avut valori mai mari de 50 mm în cea mai mare parte a țării). Aceasta a depășit 75-100 mm pe suprafețe extinse în Transilvania, Maramureș, Crișana, Moldova, în sudul Banatului, nordul Dobrogei, în nordul și nord-vestul Munteniei și, local, în Oltenia. Pe areale extinse din Maramureș și în zona montană, cantitatea lunară de precipitații a fost mai mare de 100 - 150 mm, iar la altitudini de peste 2.500 m, aceasta a depășit 250 mm.

În unele zone din sudul și vestul țării și, local, în Moldova și Tansilvania, cantitatea lunară de precipitații a avut valori sub 40 mm. Cele mai mici valori, sub 20 mm, s-au înregistrat în sudul Dobrigei. Cea mai mare cantitate de precipitații din luna iulie s-a înregistrat la stația meteo Bâlea-Lac, respectiv 276,6 mm. Cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în 24 de ore, a fost de 124,6 mm la stația Câmpina, cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații, din iulie 2023, a fost de 15,4 mm la stația meteo Amzacea, jud. Constanța.

La prezenta petiție atașez factura lunii decembrie 2023 și factura lunii iulie 2023, emise de CUP „Dunărea” Brăila.”

 

Cum explică situația CUP "Dunărea" Brăila SA

Redactorii noștri au cerut un punct de vedere referitor la cele sesizate de cititorul citat mai sus. Am primit următorul răspuns:

"În urma celor sesizate pe adresa redacției "Obiectiv - Vocea Brăilei", vă comunicăm următoarele:

În Municipiul Brăila, sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale (meteorice) este comună cu rețeaua de canalizare care deversează apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere, cât și cele provenite din precipitații (apele meteorice) sunt colectate în același sistem de conducte și sunt conduse către Stația de epurare. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv apa meteorică) este epurată (curățată) înainte de a fi deversată în Dunăre.

Specificăm faptul că nu se plătește "apa de ploaie", ci serviciul efectuat de Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila, care include colectarea, transportul și epurarea apelor meteorice.

Baza legală care reglementează facturarea acestui serviciu:

- Legea nr. 241/22.06.2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, cu modificările și completările ulterioare;

- Ordinul ANRSC nr. 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului - cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare conform prevederilor art. 215.

Conform prevederilor normative în vigoare, a art. 11.3 din Contractul - cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare aprobat prin Ordinul președintelui ANRSC nr. 90/2007, care prevede "Stabilirea cantității de apă meteorică preluată în rețeaua de canalizare se determină prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică comunicată de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator, și cu coeficienții de scurgere recomandați de SR 1846-1:2006".

Facturarea apei meteorice către utilizator are ca temei legal dispozițiile SR 1846/2-2006 - Determinarea debitelor de apă meteorică evacuată prin canalizare - Standardul SR EN 1846-2:2006 se referă la metodele de determinare a debitului de apă meteorică (precipitaăii lichide) căzute pe teritoriul unei localități și evacuată prin rețeaua de canalizare.

Modalitatea de calcul a cantității de apă meteorică preluată în sistemul public de canalizare este în conformitate cu prevederile normative în vigoare menționate anterior și poate fi regăsită în anexa nr. 3 la Contractul de Prestare a Serviciului Public de canalizare încheiat între societatea noastră și utilizator.

Conform prevederilor art. 215 din Regulamentul Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila de Furnizare/prestare a serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare, stabilirea cantității de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare se determină prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică (K), comunicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite declarate de fiecare utilizator și cu coeficienții de scurgere recomandați de SR1846-2/2007.

Prin urmare, calculul și facturarea apei meteo se face în baza contractului - Anexa 3, semnat și însușit de către clienți. Menționăm faptul că formula de calcul se regăsește în Anexa 3 din contractul semnat cu societatea noastră: Qm  (S1xV.M.P.^S2xV.M.P)x K, unde:

- Qm - cantitate de apă pluvială și meteorică lunară comunicată de Institutul Național de Meteorologie;

- S1 - suprafața totală construită (declarată pe proprie răspundere de client);

- S2 - suprafața totală neconstruită (declarată pe proprie răspundere de client);

- V.M.P. - valoarea medie ponderată a coeficienților de scurgere, conform Standardului (SR) în vigoare: (0,4 pentru S1 și 0,04 pentru S2);

- K - cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii (pentru luna noiembrie 2023: 0,124). 

Pentru informații suplimentare, clienții noștri ne pot contacta la telefon companie: 0040 239 692900; telefoane dispecerat NON STOP: 0040 239 692981/0040 339 401652 sau ne pot transmite sugestiile, sesizările sau reclamațiile pe adresa de e-mail: dunarea@apabraila.ro".

 

 

Explicațiile oferite de CUP ”Dunărea” și legate strict de formula de calcul a apei meteorice nu sunt în măsură să convingă pe toată lumea. Un alt brăilean nemulțumit, care a venit la redacția noastră pentru a-și exprima indignarea față de cantitatea mare de ”apă de ploaie” care figurează pe factura primită de la CUP ”Dunărea” este Chirman M. Acesta spune că i se pare un abuz faptul că i se impune să plătească pentru apa de ploaie care, doar teoretic se scurge de pe acoperișul casei și de pe suprafața betonată a curții sale în rețeaua de canalizare, în realitate această apă scurgându-se efectiv în pământ. ”Pe luna august, când nu a plouat aproape deloc fiind, practic, secetă, m-am pomenit pe factură că am de plătit 19 metri cubi de apă pluvială. Pentru septembrie când, de asemenea, nu a plouat, am avut 10 metri cubi. Am luat legătura cu CUP să cer explicații pentru aceste facturi exagerate. De asemenea, am cerut să vină cineva de la ei la domiciliu să-mi demonstreze că apa de ploaie din curtea mea se scurge la rețeaua de canalizare. Să se convingă, practic, că nu există nicio scurgere la canalizare pentru apa pluvială, totul se scurge în pământ nu la rețea. A venit o echipă și s-a apucat să facă poze pe la apometrul din cămin și de la bucătarie. Le-am zis: dom-le, nu v-am chemat să-mi pozați apometrele. Demonstrați-mi că apa de ploaie de pe acoperișul casei se scurge la canalizare, ca să știu și eu de ce îmi puneți atâția metri cubi pe factură. Ca să nu mai zic că de unde au scos atâția metri cubi, când de fapt n-a plouat deloc, a fost secetă... Au dat din umeri și-au plecat! M-am dus la sediu în audiență și am dat peste un domn, Purice și nu mai știu cum, nu i-am reținut tot numele. Îmi tot zicea de o formulă de calcul, cu indicele de ploaie înmulțit cu suprafața și nu mai știu ce. Dom-le, mie zi-mi de ce îmi încasezi o apă care nu se scurge la canalizare... Recunosc, m-am pierdut cu firea și am ridicat vocea, m-am certat. Pentru ca, în urma acelei discuții mai aprinse să mă trezesc că în decembrie îmi vine o factură cu 23 metri cubi de apă de ploaie. În decembrie 2023, păi cât a plouat dom-le în decembrie, de unde scot ei cantitățile astea?! Din răzbunare, sau cum? Că la un vecin de pe aceeași stradă i-a venit apa meteo pe factură 1 metru cub. Păi cum așa, în curtea mea plouă 23 metri cubi și la vecinul doar un metru? Oi fi având eu curtea mai mare, dar așa diferență, totuși, chiar bate la ochi... Eu consider că această apă de ploaie trecută pe factură este un abuz făcut de CUP Dunărea. O obligație inventată și niște cifre inventate! Cu ăștia 23 metri cubi de apă de ploaie, factura pe decembrie se ridică la aproape 300 lei. O să merg iar în audiență la CUP Dunărea, să vorbesc nu cu acel domn Purice ci cu directorul general, să-i zic că noi mai avem de plătit și gaze și curent, nu numai apa...!”, ne-a spus brăileanul nemulțumit. Acesta ne-a arătat și facturile primite de la CUP Dunărea. Proprietatea pentru care au fost emise facturile respective este pe numele fiicei sale, fiind vorba despre o curte de circa 600 metri pătrați situată pe strada Nicopole din municipiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro