Facturarea consumului de apă intră în era digitală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
CUP „Dunărea” a făcut rost de bani pentru cumpărarea a 29.000 contoare cu citire la distanţă

Facturarea consumului de apă intră în era digitală

• contoarele urmează să fie montate, anul viitor, în faţa porţii tuturor consumatorilor casnici din municipiu • banii necesari provin din economia făcută la un credit contractat de la BERD în 2011 • conducerea companiei a reuşit să convingă banca europeană să permită folosirea sumei economisite pentru această achiziţie care o va ajuta să gestioneze mult mai bine facturarea apei livrate către casele de pe raza municipiului

 

Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” Brăila şi-a asigurat finanţarea pentru achiziţionarea a circa 29.000 de contoare inteligente, cu citire la distanţă, care urmează să fie montate la absolut toţi consumatorii casnici din municipiu. „Am reuşit să-i convingem pe cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD n.n.) să ne permită să folosim, pentru achiziţionarea acestor contoare, suma economisită la un credit luat în 2011. Vorbim despre 3,1 milioane de euro, bani care ne-au rămas din cei 8,8 milioane de euro pe care i-am împrumutat în urmă cu 5 ani pentru modernizarea staţiei de epurare de la Făurei şi a staţiei de tratare de la Gropeni. Cei de la BERD ar fi vrut să investim această economie tot într-un proiect de mare anvergură, legat de o staţie de epurare din judeţ, însă pentru noi este foarte important acest proiect ce implică dotarea fiecărei gospodării din municipiu cu câte un contor cu citire la distanţă. Această investiţie va avea un impact deosebit de benefic, atât pentru companie cât şi pentru abonaţii noştri”, ne-a declarat Silviu Mangiurea, directorul CUP „Dunărea”.

Creditul pe care l-a luat CUP „Dunărea” de la BERD în 2011 are scadenţa în 2024. Mai sunt, aşadar, încă opt ani de aici înainte în care compania brăileană va plăti ratele pentru împrumutul de 8,8 milioane de euro cu ajutorul căruia a modernizat deja staţiile de la Făurei şi Gropeni şi urmează să cumpere cele 29.000 de contoare inteligente. Important este, după cum precizează directorul Mangiurea, că pentru economia de 3,1 milioane de euro rămasă din investiţia iniţială, BERD a fost de acord să scadă dobânda de la 2,50% la 2,25%, ceea ce înseamnă mai puţin cu 12.140 euro pe an la plata finală. Înmulţind această sumă cu cei opt ani cât mai sunt până la achitarea completă a creditului, rezultă o sumă de 97.120 de euro de plătit mai puţin, bani care vor rămâne aşadar în bugetul companiei.

Licitaţia pentru achiziţionarea contoarelor urmeză să se ţină în data de 6 februarie 2017. Directorul Mangiurea spune că, dacă toate lucrurile vor merge bine şi nu vor exista contestaţii la respectiva licitaţie, lucrările de montare ar urma să înceapă chiar din primăvara anului viitor. „Montajul vrem să îl realizăm cu forţe proprii. Sper să facem faţă volumului mare de muncă şi să nu ne vedem obligaţi să angajăm o altă firmă pentru această lucrare. În principiu, toate cele 29.000 de contoare ar trebui să fie montate în cel mult un an de zile. Vom folosi cămine speciale, din polietilenă, care vor fi amplasate la limita de proprietate, pe domeniul public. Subliniem, aşadar, că fiecare consumator casnic – din cartierele de case, fiindcă deocamdată nu putem monta aceste contoare şi la blocurile din municipiu – va avea căminul la poartă, nu îl va mai avea în curte. Costurile racordării vor fi acoperite integral de compania noastră, iar disconfortul va fi minim, pentru abonaţi”, a precizat directorul Mangiurea.

Dintre avantajele cu care vor veni noile contoare inteligente, conducerea CUP  „Dunărea” menţionează, pe lângă citirea mult mai simplă a consumului de apă şi transmiterea acesteia în sistem on-line, faptul că abonaţii vor avea un control mult mai exact asupra sumelor pe care trebuie să le achite pentru apa consumată. Se vor face citiri şi plăţi în fiecare lună, nu odată la două luni, cum este în prezent, consumatorul va putea să îşi verifice istoricul consumului şi, nu în ultimul rând, se vor putea identifica mult mai simplu eventualele pierderi de apă pe traseu, cu toate economiile ce decurg de aici.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro