In aceste conditii, la nivelul judetului nostru functioneaza in prezent 27 de unitati producatoare de alimente de origine animala, din care 12 pe sectorul carne si preparate din carne, o unitate pe sectorul peste si 14 unitati in sectorul lapte si procesare lapte.
"Galco", "Marex" si "Soroli" in topul carnii si preparatelor din carne
Concret, in judetul Braila, functioneaza in prezent 5 abatoare de carne rosie (bovine, porcine, caprine, ovine), 6 fabrici de preparate din carne, un abator de pasari, o unitate de peste si produse din pescuit, si 14 unitati de procesare lapte. La capitolul abatoare de carne rosie, doua din ele au dosarele transmise la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru obtinerea autorizatiei de schimb intracomunitar ("Marex" si "Soroli Cola"), iar 3 sint incadrate in categoria "C", conform Deciziei Comisiei Europene nr. 10.711/2006 ("Melcart", "Dani Vio" si "Electiv Prod" Romanu).
Pe segmentul fabrici de preparate, 3 unitati au dosarele transmise la ANSVSA pentru obtinerea autorizatiei de schimb intracomunitar ("Galco", "Soroli Cola" si "Marex"), iar 3 sint incadrate in categoria "C" conform Deciziei Comisiei Europene nr. 10.711/2006 ("Cento", "Melcart" si "Tazz").
"Lacta Prod", "Brailact", "Risk" si "Secret Prod" - cele mai moderne fabrici de procesare lapte
Singurul abator de pasari din judetul nostru functioneaza la Ianca si apartine firmei "BonAvis". Unitatea este incadrata in categoria "C" si are termen de implementare a planului de modernizare - restructurare 31 decembrie 2009. In aceeasi situatie se regaseste si singura fabrica de peste si preparate din peste, firma "Tazz".
In sfirsit, pe sectorul lapte, din cele 14 unitati, 4 au dosarele transmise la ANSVSA pentru obtinerea autorizatiei de schimb intracomunitar ("Lacta Prod", "Brailact", "Risk" si "Secret Prod" - fabrica de inghetata); 2 au dosarele aproape finalizate pentru transmitere la ANSVSA si detin autorizatie sanitara veterinara ("Cam" - fabrica de inghetata si "Lacta S" Ianca); iar 8 unitati sint incadrate in categoria "C", conform Deciziei Comisiei Europene nr. 10.714/2006.
Conducerea DSVSA apreciaza ca pina in jurul datei de 1 februarie 2007, unitatile incadrate in categoria "A" vor primi marca de sanatate/identificare de forma ovala si vor putea incepe comercializarea pe piata europeana.