Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fabricile de lapte si abatoarele brailene s-au inchis pe capete

De la data integrarii in Uniunea Europeana, in Romania functioneaza 2 tipuri de unitati producatoare de alimente de origine animala. Este vorba despre: a) unitati care corespund standardelor Uniunii Europene si care pot derula schimburi intracomunitare cu produse de origine animala (aceste unitati au marca de sanatate/identificare de forma ovala, de fapt unitatile care corespund categoriei "A"); b) unitati care beneficiaza de perioada de tranzitie pina la 31 decembrie 2009, care nu pot sa deruleze schimburi intracomunitare si care isi valorifica produse de origine animala numai pe piata nationala (ele au marca de sanatate/identificare de forma rotunda, unitati care corespund categoriei "C"). De precizat ca unitatile din categoria "B" au disparut din catagrafie, si era normal sa fie asa, atit timp cit termenul solicitat de detinatorii lor pentru a fi aduse la normele europene a fost 31 decembrie 2006.
In aceste conditii, la nivelul judetului nostru functioneaza in prezent 27 de unitati producatoare de alimente de origine animala, din care 12 pe sectorul carne si preparate din carne, o unitate pe sectorul peste si 14 unitati in sectorul lapte si procesare lapte.

"Galco", "Marex" si "Soroli" in topul carnii si preparatelor din carne

Concret, in judetul Braila, functioneaza in prezent 5 abatoare de carne rosie (bovine, porcine, caprine, ovine), 6 fabrici de preparate din carne, un abator de pasari, o unitate de peste si produse din pescuit, si 14 unitati de procesare lapte. La capitolul abatoare de carne rosie, doua din ele au dosarele transmise la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru obtinerea autorizatiei de schimb intracomunitar ("Marex" si "Soroli Cola"), iar 3 sint incadrate in categoria "C", conform Deciziei Comisiei Europene nr. 10.711/2006 ("Melcart", "Dani Vio" si "Electiv Prod" Romanu).
Pe segmentul fabrici de preparate, 3 unitati au dosarele transmise la ANSVSA pentru obtinerea autorizatiei de schimb intracomunitar ("Galco", "Soroli Cola" si "Marex"), iar 3 sint incadrate in categoria "C" conform Deciziei Comisiei Europene nr. 10.711/2006 ("Cento", "Melcart" si "Tazz").

"Lacta Prod", "Brailact", "Risk" si "Secret Prod" - cele mai moderne fabrici de procesare lapte

Singurul abator de pasari din judetul nostru functioneaza la Ianca si apartine firmei "BonAvis". Unitatea este incadrata in categoria "C" si are termen de implementare a planului de modernizare - restructurare 31 decembrie 2009. In aceeasi situatie se regaseste si singura fabrica de peste si preparate din peste, firma "Tazz".
In sfirsit, pe sectorul lapte, din cele 14 unitati, 4 au dosarele transmise la ANSVSA pentru obtinerea autorizatiei de schimb intracomunitar ("Lacta Prod", "Brailact", "Risk" si "Secret Prod" - fabrica de inghetata); 2 au dosarele aproape finalizate pentru transmitere la ANSVSA si detin autorizatie sanitara veterinara ("Cam" - fabrica de inghetata si "Lacta S" Ianca); iar 8 unitati sint incadrate in categoria "C", conform Deciziei Comisiei Europene nr. 10.714/2006.
Conducerea DSVSA apreciaza ca pina in jurul datei de 1 februarie 2007, unitatile incadrate in categoria "A" vor primi marca de sanatate/identificare de forma ovala si vor putea incepe comercializarea pe piata europeana.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii