Mergi la conţinutul principal
Șefii PSD și PNL se opun vehement candidaturilor comune

Fără USL la Brăila

• președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a recunoscut zilele trecute pentru presa centrală că există discuții cu PNL-iștii pentru o eventuală colaborare la viitoarele alegeri, ”un program de țară și o abordare comună” • gândul că ar putea lua naștere o nouă ”Uniune Social-Liberală” (USL) nu le surâde deloc liderilor PSD și PNL din Brăila • întrebați despre această posibilitate privind existența unei colaborări PSD-PNL la alegerile din 2024, atât președintele PSD Brăila, Francisk Iulian Chiriac, cât și liderul PNL Brăila, Alexandru Popa, au afirmat că nu agreează deloc un asemenea scenariu • la rândul său, primarul Marian Dragomir, liderul municipalei PSD Brăila, a declarat răspicat că va vota ”împotriva” oricărei propuneri de candidaturi pe liste comune cu PNL, total nemulțumit de modul în care s-au comportat consilierii liberali în ultimii ani

 

Declarațiile recente ale președintelui PSD, prim-ministrul Marcel Ciolacu, privind existența unor negocieri cu PNL pentru o eventuală colaborare la alegerile de anul viitor au cam pus ”paie pe foc” în organizațiile locale ale celor două partide. Cert este că la Brăila nici PSD-ișii, nici PNL-iștii nu se înghesuie să aplaude un astfel de scenariu, ba din contră, dau de înțeles că o asemenea variantă nu prea s-ar putea aplica în plan local. Iar situația, într-adevăr pare greu de crezut, numai dacă am lua în calcul sutele de clinciuri publice dintre cele două tabere de-a lungul timpului și în special din ultimul mandat.

Totuși, potrivit presei centrale, Marcel Ciolacu a confirmat, zilele trecute negocierile cu PNL despre liste comune la alegerile locale și parlamentare, așa cum a dezvăluit inițial ziarul Libertatea. Presa centrală a dezvăluit că PSD și PNL poartă aceste discuții confidențiale pentru formarea unui „Bloc democratic”, văzut în contrapondere la ascensiunea AUR. Întrebat despre aceste discuții, Ciolacu nu s-a ferit să recunoască.

”Normal că există discuții, facem politică. Eu aș merge și la Comisia Europeană să avem candidat comun”, a declarat la începutul săptămânii președintele PSD, citat de News.ro.

Totuși, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat marțea  trecută că nu există astfel de discuții pe tema listelor comune la alegerile din 2024, venind totuși cu precizarea că PNL nu exclude însă vreo variantă de alianță sau candidatură pentru anul viitor.

Miercuri, 13 septembrie, Ciolacu a revenit cu noi clarificări, afirmând că nu se pune problema unei Uniuni Social-Liberale (USL) 2, dar că, în cazul în care social-democrații și liberalii vor simți că românii au încredere în coaliție, pot veni cu un program de țară și cu o abordare comună în anul următor.

Plecând de la aceste declarațiii, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au contactat liderii PSD și PNL de pe plan local pentru a afla cum văd aceștia situația și dacă ar fi de acord cu o asemenea colaborare. Totodată, am dorit să știm dacă organizațiile din teritoriu au fost consultate în prealabil de către cei de la Centru privind o posibilă reînviere a USL.

 

Chiriac: «Nu cred că va fi posibil la Brăila»

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila) a afirmat că în momentul de față nu știe să existe negocieri între partidul său și cel al liberalilor. Acesta a dorit să sublinieze că premierul Marcel Ciolacu a spus doar că există o asemenea posibilitate și nu că deja s-ar purta negocieri. Cât despre eventualitatea unui asemenea scenariu pe plan local, Chiriac s-a arătat mai mult decât sceptic privind punerea lui în aplicare. Acesta a precizat și că dacă se va ajunge aici, PSD Brăila va avea un cuvânt de spus și că în mod cert poziția organizației pe care o conduce va fi transmisă liderului partidului, dar și presei.

”Atenție! Președintele Marcel Ciolacu a spus că EXISTĂ POSIBILITATEA. Deci nu există la momentul acesta astfel de negocieri între PNL și PSD! Eu unul nu știu de așa ceva. Cât despre eventualitatea unui astfel de scenariu, eu vă spun că nu cred că va fi posibil la Brăila. Știți foarte bine ce relații avem cu cei din PNL la nivel local. Însă dacă se va ajunge aici și partidul o va cere, în mod sigur PSD Brăila va avea o opinie. Și va fi transmisă și președintelui, dar și mass-media”, a declarat Chiriac.

 

Primarul nu vrea să fie în aceeași echipă cu PNL-iștii brăileni

Președintele municipalei PSD Brăila, primarul Marian Dragomir, a fost mai vehement în a-și manifesta nemulțumirea vizavi de un astfel de scenariu, care ar putea să se se contureze la Centru. Acesta a punctat că la Brăila o asemenea colaborare este greu de conceput. Dragomir a făcut referire la atitudinea consilierilor PNL Brăila în cadrul ședințelor Consiliului Local Municipal, subliniind o serie de greșeli ale acestora din ultima perioadă. Primarul a afirmat că mulți consilieri liberali sunt nepregătiți și nu s-a ferit să precizeze că nu dorește să fie asociat cu aceștia în niciun fel. Edilul-șef a mai adăugat că dacă se va supune la vot în partid o asemenea chestiune, în mod cert va vota ”împotrivă”.

”Nu sunt de acord cu o candidatură comună PSD - PNL la alegeri deoarece la Brăila liberalii au încercat permanent să blocheze investițiile, nu au votat bugetul primăriei și au dus lupta politică în plan personal folosind atacul la persoană, minciuni și dezinformări. În plus, consilierii liberalii de la Brăila sunt nepregătiți profesional, au fost prinși de mai multe ori în consiliul local cu proiecte copiate prost din alte localități fără a schimba măcar numele localității, fac grave dezacorduri gramaticale și orice asociere cu astfel de persoane nu este benefică. În cadrul organizației voi vota «împotriva» oricărei candidaturi pe liste comune”, a declarat Dragomir.

 

Alexandru Popa nici nu vrea să audă de colaborări cu PSD-iștii

Nici președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu s-a arătat deloc încântat de posibilitatea candidaturilor pe liste comune cu PSD-iștii la alegerile de anul viitor. Popa a precizat că a muncit enorm în ultimii ani pentru organizația liberalilor și că are mari speranțe să obțină un scor foarte bun la viitoarele scrutinuri, astfel că indiferent de deciziile luate la Centru, el va milita ca la Brăila să nu se aplice un asemenea scenariu, cu argumente strict tehnice. Liberalul a ținut să mai adauge că în condițiile în care PSD-iștii au dezamăgit tot mai tare primarii din județ, mulți și-au întors privirile către organizația sa, care are șanse să obțină rezultate foarte bune, astfel că indiferent de deciziile de la Centru, nu este dispus să cedeze anumite candidaturi.

”Vă pot oferi un punct de vedere personal: eu nu sunt de acord cu pozițiile comune PNL-PSD în Județul Brăila. Vă spun sincer! Eu am muncit trei ani de zile, am cea mai bună echipă de candidați în spate și voi putea câștiga în peste 60% dintre comune. Până și primarii actuali social-democrați văd o alternativă în organizația PNL Brăila. Vedeți că pe zi ce trece ne mărim echipa. Am plecat cu 13 primari acum doi ani de zile și fără alegeri am ajuns deja la 16. Eu o să fac tot ceea ce ține de mine încât să reușesc să fac o opoziție constructivă și să fim o alternativă viabilă în 2024. Chiar nu îmi doresc o alianță cu PSD! Și voi face tot ceea ce ține de mine ca în plan local să nu ajungem la o alianță. Într-adevăr, atunci când vine o decizie de la Centru, trebuie să ne supunem cu toții. Dar vizavi de candidații din județ, cu siguranță, în localitățile în care avem organizații foarte bune, vom merge separat, indiferent ce se va spune de la nivel central”, a afirmat Popa.

Reamintim că, Uniunea Social-Liberală a fost o alianță politică parlamentară și preelectorală, încheiată în 2011 între PSD și Alianța de Centru Dreapta, compusă din PNL și Partidul Conservator. O alianță între partide de stânga și de dreapta care a pornit în principal de la opoziția acestora față de PDL și președintele Traian Băsescu. Uniunea s-a desființat însă în anul 2014, ca urmare a mai multor neînțelegeri ce au condus în cele din urmă la ieșirea PNL de la guvernare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro