Legea dării în plată, care se rediscută acum în Parlament, este foarte criticată de bănci şi BNR. Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieşit ieri într-o declaraţie fără precedent avertizând că urmează înăsprirea condiţiilor de creditare şi majorarea costurilor odată cu aprobarea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să ştie ce a generat această situaţie.
El a recunoscut pierderea de către bănci a „bătăliei populisto-mediatice" privind legea dării în plată, informează Ziarul Financiar.
„Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria şi să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere şi de lipsa de proporţionalitate între vocea noastră şi credibilitatea vocii noastre, şi vocea cealaltă", a declarat el.
Proiectul de lege privind darea în plată a imobilelor a stârnit numeroase controverse alimentând nervozitatea bancherilor, care nu mai reuşesc să găsească punţi comune cu parlamentarii, care în mod uzual i-au susţinut având în vedere că mulţi au luat credite de la bănci.
Bancherii au avertizat că vor majora avansul la creditele ipotecare dacă va fi aprobată legea privind darea în plată a imobilelor, însă deja trei bănci - Raiffeisen, Bancpost şi Banca Românească - nu au mai avut răbdare şi au decis să facă deja această mişcare în toiul dezbaterilor din Parlament privind darea în plată.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat recent „vocea stinsă" a ARB şi a arătat că există confuzie foarte mare în rândul societăţii în privinţa legii dării în plată.
Legea dării în plată a fost aprobată în unanimitate de Senat pentru creditele cu garanţie imobiliară mai mici de 150.000 de euro şi va fi discutată săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte proiectul de act normativ.