Fântânile arteziene de pe Esplanadă nu mai pot fi folosite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fântânile arteziene de pe Esplanadă nu mai pot fi folosite

• două defecţiuni a căror remediere ar costa în jur de 2.500 lei ţin instalaţiile nefuncţionale • nu se ştie cine ar trebui să facă reparaţiile • autorităţile locale spun că acestea ar trebui efectuate de firma “Tancrad”, deoarece fântânile încă se mai află în garanţie după reparaţiile capitale din perioada 2011 - 2013 • “Tancrad” refuză, afirmând că defecţiunile au apărut pentru că fântânile nu au fost întreţinute corespunzător • conducerea CUP “Dunărea” se arată dispusă să facă reparaţiile în regie proprie, dacă Primăria va fi de acord • deocamdată, nu se ştie când vor începe lucrările • depunerile apărute anul trecut pe componentele de inox nu au fost îndepărtate nici până la ora actuală, deşi cei de la CUP “Dunărea” promiteau încă de astă toamnă că se vor ocupa de problemă

 

Fântâna cinetică de pe Esplanadă, monumentul care ar trebui să fie mândria Brăilei în faţa turiştilor ajunşi prin zonă, are toate şansele să rămână uscată şi nemişcată pe toată durata verii. Deşi ar trebui ca fântâna arteziană să fie intens folosită, în această perioadă când temperaturile din timpul zilei au început deja să ajungă în jurul valorii de 30 grade Celsius, lucrurile nu stau deloc aşa. Şi asta deoarece câteva piese din angrenajul instalaţiei s-au defectat şi nu are cine să le repare. După cum se ştie, atât ansamblul de fântâni arteziene cât şi întreg platoul Esplanadei, cu scările care coboară spre faleza Dunării, au intrat într-un proces de reparaţii capitale care au costat 14,2 milioane de lei, fiind efectuate de firma gălăţeană “Tancrad” SRL. Lucrările s-au derulat în perioada 2011 - 2013.  Acum, autorităţile locale şi Compania de Utilităţi Publice “Dunărea”, care are în administrare fântânile arteziene de pe Esplanadă, susţin că înlocuirea pieselor defecte ar trebui făcută de gălăţenii de la “Tancrad”, deoarece ansamblul de fântâni arteziene încă se află în perioada de garanţie. Firma “Tancrad” refuză, însă, să facă acest lucru. “Nu avem de ce să intervenim pe cheltuiala noastră, deoarece problemele apărute nu ţin de garanţia lucrării ci de întreţinerea necorespunzătoare a obiectivului. În primii trei ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare, cât ne-am ocupat noi de mentenanţă, totul a funcţionat corespunzător. După ce fântânile nu au mai fost în grija noastră, au apărut defecţiuni cauzate de modul de exploatare. E adevărat că fântânile arteziene încă se află în perioada de garanţie, însă asta nu înseamnă că trebuie să acoperim toate problemele, indiferent de natura lor. Şi la o maşină nouă trebuie să îi schimbi uleiul periodic, chiar dacă este în perioada de garanţie. Dacă fântânile respective ar fi fost întreţinute bine, nu ar fi apărut defecţiunile existente în prezent”, ne-a declarat Lucian Stanciu, directorul “Tancrad” SRL Galaţi.

Conducerea CUP “Dunărea” Brăila nu este de acord cu justificările celor de la “Tancrad”, dar cu toate acestea spune că ar fi dispusă să facă reparaţiile cu bani de la bugetul companiei, în condiţiile în care şi Primăria va fi de acord cu acest lucru. “Mentenanţa ar fi trebuit asigurată de Tancrad pe toată durata garanţiei. Dacă firma respectivă refuză în continuare să facă reparaţiile necesare, CUP Dunărea le va face în regie proprie. Am întocmit un referat cu costurile acestor reparaţii pe care îl vom supune atenţiei Primăriei. Dacă Primăria ne dă undă verde, facem lucrarea, fiindcă nu este normal ca fântânile arteziene de pe Esplanadă, în special fântâna cinetică, să nu fie puse în funcţiune pe durata sezonului estival”, ne-a declarat directorul Silviu Mangiurea.

Din referatul întocmit de CUP “Dunărea” reiese că ansamblul de fântâni arteziene de pe Esplanadă nu poate fi pus în funcţiune din două motive. În primul rând, este defectă electrovana de la staţia de pompare, astfel că nu se poate asigura umplerea instalaţiei fântânii cinetice circulare şi a celei dreptunghiulare. În al doilea rând, cablul de fibră optică ce transmite semnalul de comandă la fântâna de tip cascadă, din dreptul scărilor, este rupt, astfel că nu mai este posibilă funcţionarea fântânii Cascadă în regim automat, simultan cu fântâna Circulară.

Remedierea acestor defecţiuni ar costa puţin în jur de 2.500 lei. Astfel, înlocuirea electrovanei are un cost aproximativ de 1.480 lei, fără TVA, iar înlocuirea fibrei optice, pe porţiunea ruptă şi deteriorată, adică aproximativ 40 metri liniari de cablu suspendat pe stâlpi, cu confecţiile metalice aferente, ar costa circa 690 lei, fără TVA.

 

Piesele de inox au coclit anul trecut şi nu au fost curăţate nici până la ora actuală

Aşa cum lesne poate fi observat la faţa locului, pe lângă defecţiunile existente la instalaţiile subterane, fântânile arteziene de pe Esplanadă mai au o problemă, despre care cotidianul nostru a atras atenţia încă din toamna anului trecut: piesele componente nu mai au aspectul de inox lustruit, aşa cum ar trebui, arătând mai degrabă a cupru coclit. Directorul Mangiurea spunea astă toamnă că intenţionează să ia mostre de pe suprafaţa inoxului, pentru a stabili cu exactitate care este natura acelor depuneri, astfel încât să se găsească soluţii de remediere a problemei. “Bănuim că s-au depus săruri din apă, dar trebuie luate mostre şi făcută o analiză de laborator pentru a vedea cu exactitate despre ce este vorba şi care ar fi metoda cea mai indicată pentru a îndepărta acest strat de calamină de pe piesele din inox. În funcţie de rezultatele de la laborator se va şti dacă piesele pot fi curăţate cu ajutorul unor soluţii chimice sau dacă este nevoie de o şmirgheluire cu granulaţii fine”, ne declara, în octombrie 2017, Silviu Mangiurea.

Pe lângă depunerile care au înegrit inoxul altădată atât de strălucitor al fântânii arteziene, la o privire mai atentă ies în evidenţă şi “cârpăcelile” făcute în timpul operaţiunilor de reabilitare a acestui obiectiv, derulate în perioada 2011 - 2013. Firma “Tancrad” Galaţi a făcut, printre altele, şi reparaţii prin sudură ale unor elemente din componenţa fântânii cinetice. Sudura executată atunci are, însă, un aspect cât se poate de urât, fiind departe de ceea ce ar fi trebuit. De altfel, diferenţa dintre sudura originală, realizată în 1989 de meseriaşi din cadrul fostei uzine de excavatoare “Progresul”, şi cea făcută în urmă cu cinci ani, de “meseriaşii” tocmiţi de “Tancrad” este mai mult decât evidentă.

Directorul Silviu Mangiurea, afirma, tot în toamna anului trecut, că se pot corecta greşelile din perioada reabilitării, deoarece specialistul de la “Progresul” care s-a ocupat în anii '80 de realizarea pieselor de inox concepute de regretatul arhitect Constantin Lucaci lucrează în prezent la CUP “Dunărea”. “Cel care a lucrat la piesele originale nu se afla în Brăila în perioada când fântâna arteziană intrase în reabilitare. Între timp, s-a întors acasă şi s-a angajat la noi, aşa că acum ne poate ajuta, cu experienţa dumnealui, să corectăm anumite deficienţe legate de sudarea pieselor de inox sau de alte amănunte”, ne-a declarat Mangiurea.

Din toamnă şi până acum, CUP “Dunărea” nici nu a curăţat componentele de inox şi nici nu a corectat sudura executată grosolan în timpul lucrărilor de reabilitare de acum câţiva ani. Directorul Silviu Mangiurea ne-a spus, ieri, că se vor rezolva şi aceste aspecte, dar după ce se vor repara defecţiunile care ţin fântânile nefuncţionale. “Ca să curăţăm piesele de inox trebuie montate schele, ori nu putem face acest lucru până când nu repunem fântâna în funcţiune şi facem o pornire de probă. Iar fântâna cinetică nu poate fi pornită dacă sunt schelele montate, pentru că are componente care se mişcă”, ne-a explicat Mangiurea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro