Mergi la conţinutul principal

Fântâna cinetică, gata de funcţionare în pragul iernii

După ce toată vara a fost ţinută pe uscat, la propriu, din cauza reparaţiilor făcute în garanţie, fântâna cinetică de pe Esplanadă va putea fi repornită, începând de săptămâna viitoare. "Încă mai durează câteva zile până când expiră perioada în care stratul nou de vopsea a trebuit lăsat să se usuce. De săptămâna viitoare, fântâna va putea fi folosită fără probleme", ne-a declarat Lucian Stanciu, directorul executiv al firmei "Tancrad" SRL Galaţi, cea care a efectuat lucrările de reparaţii.
Aşa cum v-am mai informat, "Tancrad" a obţinut, în 2011, contractul pentru reabilitarea zonei Esplanadei, inclusiv a ansamblului de fântâni arteziene realizat, în urmă cu 25 de ani, de sculptorul Constantin Lucaci. Bazinul fântânii cinetice a fost schimbat complet, în locul placării cu marmură sau granit, ori a variantei clasice de beton, preferându-se acoperirea acestuia cu o vopsea specială, rezistentă la umezeală şi intemperii. După aşa-numita modernizare, fântâna a fost repornită la finalul anului 2013. Nu a durat, însă, decât un an până când vopseaua a început să se degradeze şi să se crape, oferindu-i fântânii abia reabilitate o imagine nu tocmai plăcută. În baza contractului de garanţie, Primăria i-a solicitat firmei "Tancrad" să rezolve problema. Lucrările de reparaţii au început în luna iulie a.c. şi au constat în revopsirea bazinului. De data aceasta, după finalizarea operaţiunii, fântâna a fost ţinută în repaus mai mult de două luni, pentru ca vopseaua să se "prindă" corespunzător. Directorul Stanciu recunoaşte că, la prima vopsire, din urmă cu doi ani, nu prea s-au respectat regulile. "Intrasem deja în luna decembrie, dar a trebuit să aplicăm stratul de vopsea pentru că altfel depăşeam termenul de execuţie a lucrării şi intram în alte chestiuni, mai grave. Ne-am aşteptat să apară probleme. În vara aceasta am făcut reparaţiile necesare, s-a aplicat un nou strat de vopsea şi am lăsat suficient timp pentru uscare. Vopseaua este specială, impermeabilă şi cu rezistenţă mare la fluctuaţii de temperatură", ne-a mai spus directorul Stanciu.
Chiar dacă e toamnă şi deja începe să se strice vremea, Primăria susţine că fântâna va fi pusă în funcţiune odată ce se rezolvă problema stratului de vopsea. "Intenţia noastră este de a porni fântâna săptămâna viitoare, în timpul festivalului de jazz dedicat lui Johnny Răducanu", ne-a spus primarul Aurel Simionescu. Acesta se declară mulţumit de aspectul vizual al bazinului, însă păstrează o rezervă în ceea ce priveşte rezistenţa în timp a lucrării executate de "Tancrad". "Vizual, arată bine. Să vedem cât durează...", ne-a spus Simionescu.
Reabilitarea zonei Esplanadei, proiect ce a inclus şi ansamblul de fântâni cinetice, a fost făcută, în perioada 2011 - 2013, de firma "Tancrad" Galaţi. Costul lucrărilor s-a ridicat la 14 milioane de lei noi (140 miliarde de lei vechi), banii fiind asiguraţi printr-o finanţare europeană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro