Mergi la conţinutul principal

Fântâna cinetică de pe Esplanadă, curăţată cu sare de lămâie

• folosirea acidului citric s-a dovedit a fi o metodă foarte ieftină şi la îndemână, pentru îndepărtarea depunerilor care stricau, de câţiva ani, imaginea monumentului • iniţial, fuseseră propuse metode foarte scumpe pentru curăţarea inoxului, însă până la urmă soluţia a fost oferită de chimiştii din cadrul laboratorului companiei, spune directorul Silviu Mangiurea

 

Piesele de inox din componenţa fântânii cinetice de pe Esplanadă au scăpat de depunerile de calcar care se acumulaseră în ultimii 2 - 3 ani şi pentru care părea la un moment dat că nu există soluţii de curăţare. Conducerea Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea” promisese încă din 2017 că va lua măsuri pentru îndepărtarea acelor depuneri ce dăunau foarte mult aspectului general al monumentului, însă intervenţia s-a lăsat aşteptată până în primăvara acestui an când s-au luat, în sfârşit, măsurile necesare. Directorul Silviu Mangiurea ne-a explicat că a durat atât deoarece soluţiile pe care le propuneau anumiţi specialişti pentru şlefuirea pieselor de inox aveau costuri exorbitante. “Dacă am fi pus în practică acele propuneri trebuia să cheltuim milioane de lei. Mai în glumă, mai în serios, le-am spus celor care veniseră cu aceste soluţii că ajungem să mai plătim odată fântâna făcută de la zero cu costurile astea. Din fericire, investiţiile făcute în dotările laboratorului chimic al companiei, dar şi personalul de excepţie pe care îl avem în acest laborator, şi-au spus cuvântul. După ce s-au făcut analize ale depunerilor de pe piesele de inox, s-a dovedit că cea mai eficientă soluţie de curăţare este acidul citric. Aşa că investiţia necesară pentru curăţarea fântânii a constat în achiziţionarea a 100 de pliculeţe de sare de lămâie şi în montarea schelelor. Operaţiunea s-a efectuat cu angajaţii noştri, iar costurile au fost de câteva mii de lei, în loc de câteva milioane, cât ni se spunea iniţial”, ne-a explicat directorul Silviu Mangiurea.

E posibil ca depunerile să apară din nou, din cauza clorului din apă, însă conducerea CUP “Dunărea” dă asigurări că, dat fiind costurile mici pentru curăţare, fântâna cinetică nu va mai fi lăsată să ajungă în stadiul în care a fost anul trecut din cauza acelei calamine care acoperise complet elementele din inox. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro