• monumentul a fost restaurat însă nu poate fi pus în funcţiune deocamdată pentru că mai sunt de pus la punct câteva detalii • totul trebuia să fie gata încă din toamna anului trecut însă, ca de obicei, au apărut probleme şi lucrările au întârziat
Încremenită în proiect, deşi ar fi trebuit să fie gata încă din luna octombrie a anului trecut, conform termenului iniţial din contractul de restaurare, fântâna arteziană din Piaţa Traian a reintrat în lucru de câteva zile, iar de data asta există şanse ca ultimele detalii să fie puse la punct în circa zece zile, aşa încât lucrarea să poată fi recepţionată de Primărie. După cum se ştie, proiectul de reabilitare a acestui monument din Piaţa Traian a fost câştigat la licitaţie de firma “Oraexactă Systems” SRL Oradea, valoarea totală a contractului fiind de 565.729 lei, cu TVA. Reabilitarea a început în luna martie a anului trecut şi ar fi trebuit finalizată până în octombrie, însă din diverse motive lucrările încă mai continuau în luna decembrie. Conducerea Primăriei ne declara la vremea respectivă că, dacă nu se strică vremea, totul va fi gata până la finele anului 2019, urmând ca, din motive de siguranţă, alimentarea cu apă a fântânii arteziene să fie pornită din primăvara anului 2020.
Ghinionul a făcut ca lucrările să nu fie terminate în decembrie 2019. Ultimele retuşuri ar fi trebuit să fie făcute odată cu sosirea primăverii, însă neşansa a lovit din nou sub forma pandemiei de coronavirus, din cauza căreia echipele de lucru ale firmei orădene n-ar fi mai putut fi trimise la Brăila, potrivit explicaţiilor primite de la Primărie. Odată cu ridicarea restricţiilor, muncitorii firmei respective au ajuns în Brăila şi s-au putut apuca de treabă. Viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a informat că, în momentul de faţă, se lucrează la montarea electrovanelor şi punerea la punct a instalaţiei electrice. Urmează vopsirea cuvei fântânii şi amenajarea spaţiului verde. “În circa 10 zile, maxim două săptămâni, lucrările vor fi finalizate!”, ne-a dat asigurări viceprimarul Ciocan.
Reamintim că reconstituirea monumentului istoric s-a făcut luându-se ca model o fântână arteziană existentă în staţiunea Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului “Caraiman”. “Soră geamănă” a celei din Brăila, fântâna din Sinaia a avut o rezistenţă mai mare în timp, fiind mult mai bine întreţinută şi conservată. Cele două monumente au fost proiectate, în 1887, de inginerul M. Mironescu, fiind executate într-un atelier din Viena. Cea de la Brăila a fost pusă pe poziţie în 1892. Obiect decorativ, în stil baroc, cu forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior, la baza căreia se află figurine sub formă de copii suprinşi în diferite ipostaze, fântâna a fost realizată din fontă, soclul este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular pentru colectarea apei are diametrul de şase metri.
În ceea ce priveşte, refacerea pavimentului Pieţei Traian, care în momentul de faţă arată destul de precar - multe dale sunt sparte sau lipsesc cu totul - nu se ştie dacă operaţiunea va mai fi executată anul acesta de echipa Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospdărire Locală (SUPAGL), aşa cum se anunţase iniţial. O decizie se va lua abia după o rectificare bugetară care urmează să aibă loc în luna iulie. Atunci se va şti dacă mai există bani la buget pentru această operaţiune sau se va amâna pentru anul viitor.