Mergi la conţinutul principal

Fântâna arteziană din Piaţa Traian a intrat, în sfârşit, în reabilitare

• lucrarea va fi făcută de o firmă din Oradea, care a semnat cu Primăria Brăila un contract în valoare de 565.729 lei, cu TVA • ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 14 martie, iar elementul sculptural din fontă a fost deja demontat şi dus într-un atelier specializat, unde va fi complet recondiţionat, fiind completate şi elementele lipsă • până la toamnă, fântâna arteziană ar trebuie să îşi recapete strălucirea din vremurile bune

 

În ultimii şase ani, Primăria Brăila a încercat de nu mai puţin de 9 ori să găsească o firmă care să îşi asume proiectul de reabilitare a fântânii arteziene din Piaţa Traian. După cum toţi brăilenii ştiu, acest monument istoric aflat de mai bine de un secol în mijlocul piaţetei centrale a oraşului ajunsese într-o stare deplorabilă, elementele decorative din fontă fiind efectiv sparte pe alocuri. Vârsta venerabilă dar şi lipsa totală a unei îngrijiri corespunzătoare în ultimele decenii şi-au spus cuvântul asupra acestei fântâni arteziene care a fost proiectată, în 1887, de inginerul M. Mironescu şi pusă pe poziţie în 1892. Obiect decorativ, în stil baroc, cu forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior, la baza căreia se află figurine sub formă de copii suprinşi în diferite ipostaze, fântâna a fost realizată din fontă, soclul este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular pentru colectarea apei are diametrul de şase metri. În România mai există o fântână similară, în oraşul Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului “Caraiman”, aceea fiind, însă, mult mai bine întreţinută şi conservată.

Probabil că starea avansată de degradare a monumentului din centrul Brăilei a făcut ca firmele specializate să nu se înghesuie să preia lucrările de restaurare,  în ciuda faptului că, din 2013 încoace, bugetul aprobat de consilierii municipali pentru această investiţie ajunsese, la un moment dat, la circa un milion de lei (10 miliarde de lei vechi n.n.).

Din fericire, după nouă încercări eşuate, ultima licitaţie, organizată în toamna anului trecut, a fost una cu noroc. Astfel, după cum ne-a informat viceprimarul Alexandru Jantea, lucrarea a fost preluată de firma “Oraexactă Systems” SRL Oradea, contractul fiind atribuit cu valoarea totală de 565.729 lei, cu TVA. Primăria a parafat înţelegerea în noiembrie 2018, iar după ce a trecut sezonul rece, mai exact pe 14 martie a.c., a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Firma orădeană are şase luni la dispoziţie să finalizeze lucrarea. Primul lucru care se va face va fi restaurarea completă a monumentului din fontă. Deja, după cum se poate observa la faţa locului, elementul sculptural din metal al fântânii a fost demontat şi dus la un atelier specializat, unde se vor efectua tratamente mecanice, sablarea şi replicarea părţilor lipsă. Şi bazinul fântânii arteziene va fi reabilitat corespunzător, beneficiind de hidroizolaţie dar şi de refacerea elementelor decorative din piatră. La final, fântâna arteziană va fi reasamblată şi va beneficia şi de un sistem de iluminare care să o pună în valoare pe timpul nopţii.

Conducerea Primăriei speră că monumentul istoric din centrul Pieţei Traian îşi va recăpăta strălucirea din vremurile bune până în lunile septembrie sau octombrie ale anului în curs. Până atunci, este posibil ca să se intervină şi asupra pavajului pieţei, a cărui stare este destul de precară la ora actuală. Reparaţiile ar putea fi efectuate de echipa de intervenţie a Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locale, finanţarea făcându-se cu bani de la bugetul local.

Iar cum monumentul comemorativ dedicat împăratului Traian a fost reabilitat în urmă cu câţiva ani, iar fântâna arteziană a intrat şi ea în reparaţii, ultimul obiectiv care mai este de reabilitat rămâne ceasul-turn. Viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a declarat că, în perioada următoare, şi ceasul-turn care, după cum se ştie, este la ora actuală simbolul oraşului, urmează să intre într-un plan de recondiţionare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro