Extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ s-a împotmolit la Gropeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ s-a împotmolit la Gropeni

Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în cadrul proiectului "Reabilitarea şi Modernizarea Sistemelor de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Brăila" sunt aproape gata. Dintr-un total de zece contracte de lucrări, opt sunt deja finalizate, unul e realizat în proporţie de 98,3%, iar un altul e ceva mai întârziat, având un stadiu de finalizare de doar 45%.
Din 2010 când a fost demarat acest proiect, au fost reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare în Brăila şi localităţile limitrofe, au fost reabilitate şi extinse staţiile de epurare şi s-au reabilitat şi extins reţelele de apă şi canalizare din oraşele Făurei, Însurăţei şi Ianca. S-au mai făcut extinderi de reţele apă şi canalizare, un rezervor nou şi o staţie de pompare la Viziru şi s-a realizat un sistem de canalizare şi o staţie de pompare ape uzate, la Tufeşti.
În prezent, mai sunt în derulare două contracte de lucrări. Este vorba despre reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Aglomerarea Brăila, respectiv despre un proiect derulat în zona Gropeni, unde se face reabilitarea punctului de captare a apei, o staţie nouă de tratare, staţii de pompare apă brută şi potabilă. Tot în proiectul de la Gropeni intră şi montarea pe zeci de kilometri a unor conducte de apă brută şi potabilă care vor alimenta locuitorii mai multor sate şi comune din acea zonă a judeţului. Proiectul a pornit mai greu deoarece contractul de finanţare a fost semnat târziu. În plus, pe parcurs au apărut întârzieri la decontarea lucrărilor realizate deja.
"Avem, totuşi, speranţa că şi acest proiect va fi dus la bun sfârşit, până în decembrie 2015, când expiră termenul de finalizare", a declarat Mihail Chiriţă, directorul CUP "Dunărea", în cadrul unei conferinţe de presă organizate, ieri, la sediul instituţiei.
În ceea ce priveşte lucrările derulate în Aglomerarea Brăila, acestea au inclus extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate cartierele municipiului, aspect deja finalizat. Se mai lucrează în acest proiect la Baldovineşti, unde nivelul ridicat al pânzei freatice le-a dat mari bătăi de cap constructorilor - respectiv firmelor "Tancrad" şi "Arcon AG" SRL. De asemenea, încă nu s-au finalizat lucrările la Vărsătura, unde proiectul propus iniţial, de realizare a unei canalizări care să preia apa gravitaţional, s-a dovedit neviabil. În acest context, s-a adoptat o soluţie folosită în premieră în zona Brăilei, ce presupune realizarea unei canalizări cu vacuum. Costurile s-au dublat, practic, însă diferenţa va fi acoperită de constructor, deoarece acesta a propus proiectul iniţial, care s-a dovedit nefuncţional.
Valoarea totală a proiectului "Reabilitarea şi Modernizarea Sistemelor de Apă şi Apă Uzată în Judeţul Brăila" este de 408,8 milioane de lei, fără TVA, din care totalul costurilor elgibile indicate în proiect este de 371,1 milioane lei. Grosul finanţării - 77,18% - vine de la Uniunea Europeană, iar 11,80% reprezintă contribuţia bugetului de stat, 1,81% contribuţia bugetului local. Restul de 9,21% provine dintr-un împrumut făcut de operatorul regional. Graţie acestui proiect, majoritatea comunelor din judeţul Brăila vor beneficia de apă potabilă furnizată în sistem centralizat de CUP "Dunărea". De asemenenea, mai multe localităţi din judeţ vor avea acces şi la o reţea de canalizare.
Pentru următorii ani, conducerea CUP "Dunărea" şi-a propus să mai solicite o finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, pentru a extinde reţelele de apă potabilă la absolut toate satele şi cătunele din judeţ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro