Rusia este nemulţumită de ideea creării unui tribunal care să-i judece pe vinovaţii de doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei, în contextul în care ancheta nu s-a finalizat şi nu există precedente în crearea unui asemenea tribunal, a declarat marţi Ghenadi Gatilov pentru agenţia rusă Tass.
Adjunctul ministrului rus de Externe se referea, astfel, la discuţiile cu privire la un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU, iniţiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina.
"Această idee este inacceptabilă, pentru noi, din mai multe motive", a declarat Gatilov.
Ancheta cu privire la incident continuă, iar raportul de anchetă urmează să fie prezentat la sfârşitul anului, a enumerat el. De asemenea, în opinia sa, ar exista unele dificultăţi în crearea unui asemenea tribunal.
"Ştim din exprienţă că este un proces care consumă mult timp. În acest caz, noi considerăm că (un eventual tribunal) ilogic din punct de vedere politic şi inutil", a spus Gatilov.
Malaysia a anunţat la începutul lui iulie că doreşte ca ONU să înfiinţeze un tribunal internaţional care să judece persoanele suspectate că au doborât zborul MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines în Ucraina, în iulie 2014, şi că au omorât toate cele 298 de persoane de la bord.
Avionul a fost doborât în spaţiul aerian al unei zone aflate sub controlul rebelilor proruşi, în estul Ucrainei. Lideri separatişti proruşi au negat acuzaţii potrivit cărora au folosit un sistem rusesc antiaerian de tip Buk pentru a doborî avionul.
Majoritatea pasagerilor zborului MH17 erau olandezi, însă la bordul Boeingului 777, care efectua o cursă de la Amsterdam al Kuala Lumpur, se aflau, între alţii, malaysieni, australieni, britanici şi un român.
Olanda conduce, în prezent, o anchetă internaţională, însă anchetatori ruşi analizează, de asemenea, tragedia.
Moscova a respins acuzaţii potrivit cărora le-ar fi furnizat rebelilor proruşi sistemul rus antiaerian cu care se presupune că a fost doborât avionul.
Ea acuză forţele ucrainene că au doborât zborul MH17.
Potrivit unui raport preliminar olandez, avionul s-a dezintegrat după ce a fost penetrat de "obicte, cu mare viteză".