Preşedintele german Joachim Gauck le-a urat refugiaţilor bun venit în ţara sa, dar a ridicat unele semne de întrebare asupra capacităţii Germaniei de a-şi menţine uşile deschise pe termen lung, într-un discurs despre dificultăţile primirii a sute de mii de migranţi, relatează DPA în pagina online.
"Capacitatea noastră de absorbţie este limitată, chiar dacă nu s-a decis încă până unde merg aceste limite", a subliniat fostul pastror est-german duminică, la Mainz, în cadrul unui serviciu ecumenic intercultural.
Gauck, al cărui rol ca preşedinte este mai degrabă simbolic în politica germană, a insistat asupra "dilemei fundamentale" dintre o voinţă puternică de a-i ajuta pe alţii şi o capacitate limitată de a face acest lucru.
El a apreciat că sunt necesare atât o analiză atentă a ceea ce se poate face în legătură cu această problemă, cât şi o largă dezbatere socială despre modul în care poate fi asigurată o politică a refugiaţilor în viitor.
Între provocările majore, preşedintele german a citat găsirea de locuinţe şi furnizarea de suficiente locuri în şcoli şi grădiniţe, îndeosebi în contextul în care numeroase comunităţi se confruntă cu reglementări bugetare stricte.
În pofida acestui lucru, Germania a dovedit de multe ori, în istoria sa, că penuriile pot fi depăşite, iar provocările stăpânite, a subliniat şeful statului.
Însă printre refugiaţi se pot afla şi fundamentalişti, care este posibil să vrea să continue conflictele din ţările lor pe teritoriul Germaniei, a avertizat Gauck.
"Acestora le transmit că noi nu vrem niciun fanatism religios în această ţară. Iar celor care luptă în războaie sfinte (le transmit că) statul de drept nu tolerează violenţa", a subliniat Joachim Gauck, referindu-se la jihadişti.
Acest lucru este valabil şi pentru cei pe care şeful statului german i-a catalogat "incendiatori şi agitatori de extremă dreapta", care se opun ca Germania să-i accepte pe cei care caută protecţie.
Gauck i-a prezentat ca opuşi multor alţi germani care voluntariază pentru a-i ajuta pe refugiaţii care sosesc în ţară.
Evocând apropierea iernii, preşedintele a subiniat că angajamentul voluntarilor urmează să devină şi mai necesar, "după ce euforia iniţială se va fi evaporat".
Adresându-li-se în mod direct refugiaţilor, şeful statului german le-a urat bun venit şi i-a îndemnat să participe în mod activ în cadrul societăţii germane şi să muncească.
"După odiseea prin care aţi trecut, vreau să vă spun: sunteţi în siguranţă aici", le-a spus Gauck.