Soldaţi, poliţişti şi ingineri ungari au început miercuri să marcheze locul pe unde va trece gardul care va fi construit de Ungaria pe un segment al frontierei cu România, în continuarea celui de la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi, relatează Reuters în pagina electronică. Coaliţia Democrată, aflată în opoziţie în Ungaria, a denunţat planul Guvernului ungar de a construi gardul metalic.
Coaliţia Democrată, aflată în opoziţie în Ungaria, a denunţat planul Guvernului de la Budapesta de a construi gard metalic pe un segment al frontierei cu România, argumentând că va fi restricţionată deplasarea etnicilor maghiari, informează MTI.
Formaţiunea condusă de fostul premier Ferenc Gyurcsany a comunicat că se opune iniţiativei Guvernului de dreapta condus de Viktor Orban, liderul partidului Fidesz.
"Premierului Viktor Orban nu îi pasă de maghiarii din Transilvania, dacă aceştia pot menţine legături cu Ungaria", a acuzat deputatul Szabolcs Kerek-Barczy.
"Partidul Fidesz se foloseşte de etnicii maghiari doar pentru a obţine capital politic", a adăugat Kerek-Barczy.
Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă, a anunţat marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
Un reporter al agenţiei Reuters aflat în zona unde se intersectează frontierele dintre Ungaria, Serbia şi România a văzut inginerii şi topografii care însemnau traseul gardului metalic. Aproximativ 12 poliţişti şi militari erau de asemenea prezenţi.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat marţi că Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă.
"Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România", a explicat şeful diplomaţiei ungare.
"Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România", a explicat Szijjarto.
Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.
Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.
La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe a apreciat că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.