"Pe zi ce trece, premierul grec se închide într-o logică suicidară", rezumă Jean-Pierre Lacan de la Midi Libre.
Premierul elen Alexis Tsipras şi-a reiterat miercuri îndemnul de a spune "nu" creditorilor Greciei în consultarea populară de duminică. Europenii i-au replicat excluzând orice negociere a unui nou plan de ajutorare până după votul popular.
Acest referendum "cu două tăişuri" "ar putea ca, până la urmă, să nu aibă decât învinşi", deplânge Christophe Lucet de la Sud- Ouest. "Nu prea ştim de ce, nu prea ştim când, dar povestea riscă să se termine prost", subliniază Christophe Bonnefoy în Le Journal de la Haute Marne.
Daniel Muraz (Courrier Picard) consideră "această situaţie complexă" şi "potenţial periculoasă pentru stabilitatea întregii Uniuni Europene (UE)". O îngrijorare împărtăşită de Jean-Marcel Bouguereau, în La République des Pyrénées. În opinia sa, "miza între Uniunea Europeană şi Grecia anunţă, poate, o catastrofă".
"Europa riscă să plătească un preţ foarte mare pentru acest turnir care trece dincolo de dezacordurile asupra cutărei sau cutărei măsuri fiscale", concede Laurent Marchand în Ouest France.
În orice caz, "Alexis Tsipras care a declanşat referendumul, fără să onoreze o rambursare scandentă către Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declanşat o mecanică incontrolabilă", avertizează Jean-Marc Vittori de la Les Echos.
În aşteptarea rezultatului referendumului de duminică, menţinerea scutinului de către premierul grec, care a sugerat cu o zi înainte o posibilă retragere, "a făcut deja o primă victimă, şi anume cuplul franco-german", constată L Union/L Ardennais. "Această partidă de poker", dorită de Alexis Tsipras, "tocmai a fisurat antanta franco-germană. François Hollande îndemană la un acord «imediat». Angela Merkel rămâne fermă", subliniază Alain Dusart în l Est Républicain.
"Dezacordul este evident între François Hollande, care doreşte un acord de urgenţă, şi Angela Merkel, care refuză să negocieze înainte de referendumul de duminică din Grecia", scrie Le Figaro, care explică, prin Jean-Jacques Mevel, că "intransigenţa" premierului grec a "făcut ţăndări, miercuri, unitatea afişată până în prezent de către cuplul franco-german în problema crizei greceşti".
"Militând ieri pentru un «acord imediat» cu Atena, François Hollande a fost nevoit să se alinieze refuzului exprimat fără ambiguitate de către Angela Merkel", apreciază Dominique Garraud, în La Charente Libre.
"În această tragedie greacă, François Hollande spera să joace rolul «celui bun», deschis la compromis, drept contrapondere la intransigenţa Angelei Merkel în rolul «celui rău». Nu i-a ieşit", apreciază la rândul său Hervé Favre în La Voix du Nord.
"Orice s-ar întâmpla duminică, gestionarea crizei greceşti va lăsa urme adânci în ţesutul european. În ceea ce priveşte încrederea", conchide Laurent Marchand (Ouest France).