EXTERN: Obiecţiile României în legătură cu Serbia duc la prelungirea reuniunii miniştrilor de externe din UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Obiecţiile României în legătură cu Serbia duc la prelungirea reuniunii miniştrilor de externe din UE

"Poziţia fermă a României" în ceea ce priveşte recunoaşterea statului de ţară candidată la UE a Serbiei a dus la prelungirea dezbaterilor la care iau parte în prezent, la Bruxelles, miniştrii europeni de externe, au declarat surse din Comisia Europeană pentru agenţia Tanjug.

Dezbaterea, care a început în jurul orei locale 10.30 (11.30 ora României), a fost prelungită pentru că România a insistat ca în concluzii să fie inclusă şi o prevedere legată de statutul minorităţii vlahe din Serbia.

Potrivit B92, România nu a precizat oficial că obiecţiile sale sunt legate de acest dosar. "Nu este clar ce vor de fapt", a declarat un oficial din CE, care participă la reuniune. Sursa a spus, însă, că se aşteaptă să se ajungă în curând la un acord.

Preşedintele sârb Boris Tadici, aflat la Bruxelles, a declarat într-o conferinţă de presă că "obiecţiile României de a include garanţii privind respectarea drepturilor minorităţilor în concluziile de astăzi (marţi - n.r.) sunt nejustificate".

Serbia speră să obţină marţi statutul de candidat oficial la UE, dar nu se aşteaptă la fixarea datei de lansare a negocierilor.

Tadici a dat asigurări că Belgradul "a îndeplinit condiţiile pentru a obţine şi data de negociere" şi "dosarul Kosovo este singurul obstacol".

Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale. În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televizune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa doar parohiile româneşti din Voivodina. Numiţi "vlahi", românii din Timoc au fost privaţi de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro