EXTERN. Interdicție pe tocuri și chiloței de dantelă. O antologie a legilor absurde din Rusia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN. Interdicție pe tocuri și chiloței de dantelă. O antologie a legilor absurde din Rusia

Tot mai multe proiecte legislative controversate în Duma, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova. Interzicerea fumatului pentru femeile sub 40 de ani, amenzi pentru folosirea de cuvinte străine, interdicția de a purta chiloței din dantelă sunt câteva exemple pe care cotidianul Le Figaro le-a prezentat într-un articol publicat vineri. 

Mulți ruși se araată complet nedumeriți de preocupările aleșilor. "Când am auzit de o posibilă interdicție impusă portului adidașilor și tocurilor înalte, am rămas uimită", a declarat Elizaveta Krasnopevtseva, 17 ani, pentru AFP.
Deputatul Oleg Mikheev a înregistrat la mijlocul lunii iunie un proiect de lege prin care producătorilor de pantofi li se impune o dimensiune maximă pentru tocuri, dar care, pe de altă parte, interzice pantofii cu talpă plată. Parlamentarul susține în proiectul său că tocurile, pantofii sport, balerinii și mocasinii sunt periculoși pentru sănătate. "Nu m-am gândit că e posibil să se ajungă la un asemenea nivel de imbecilitate. Nimeni nu poate impune asemenea interdicții unui întreg popor", a spus tânăra moscovită.

Nici fumatul nu mai e pentru oricine

Cu toate acestea, mai multe texte controversate au fost deja aprobate . Astfel, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice începând cu luna aceasta folosirea de cuvinte obscene în spectacole, filme și mass-media. În februarie a intrat în vigoare un standard vamal care interzice importul de chiloței din dantelă sintetică, fapt care a declanșat un val de proteste inclusiv pe străzile unor orașe din Rusia.
Ivan Nikitchouk, membru al Partidului Comunist, susține cu îndârjire un alt proiect legislativ care interzice fumatul pentru femeile mai tinere de 40 de ani și în prezența copiilor sub 14 ani. "Noi nu vrem să interzicem totul. Ceea ce vrem este să lăsăm în urmă o generație sănătoasă", a motivat alesul în vârstă de peste 70 de ani.
"Dacă oamenii sunt lăsați să facă ce vor, ne întoarcem la epoca de piatră", a adăugat deputatul Mihail Degtiarev, din Partidul ultranaționalist Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski, care militează pentru interzicerea folosirii cuvintelor origine străină.
Cu câteva zile în urmă, Ministerul rus de Interne a decis să lanseze o reformă a uniformelor, pentru că unele angajate din poliție au îndrăznit să "umble" la lungimea fustelor. În plus, angajații care vor fi prinși purtând haine civile sau haine șifonate vor fi pedepsiți.

Și avortul ar urma să fie scos în afara legii

Elena Mizoulina, președintele Comitetului de familie în Duma, este coautor al legii care interzice adopția de copii ruși de către cuplurile de homosexuali sau de către persoane singure din țările unde a fost legalizată uniunea sau căsătoria între persoane de același sex, precum și al legii prin care avortul ar urma să fie interzis în Rusia. O petiție lansată pe Internet, semnată de peste 100.000 de oameni, afirmă că "nu este un secret faptul că Elena Mizoulina (...) a promovat mai multe legi absurde". "Cerem ca Departamentul de Sănătate să trimită cei mai buni experți ai săi pentru a-i examina sănătatea mintală", se arată în textul petiției.

Cine face de fapt legea în Rusia

Comentatorii politici citați de publicația franceză susțin însă că deputații ruși au de fapt puțină putere și că legile care urmează să fie într-adevăr adoptate sunt impuse Parlamentului direct de Kremlin sau de guvern. Tabloidul Moskovskii Komsomolets consideră că parlamentarii inițiază propuneri legislative, uneori depășind limita absurdului, mai degrabă pentru a se distinge în ochii Kremlinului decât în cei ai alegătorilor. "Parlamentarii nu sunt nebuni sau psihopați. Aceste proiecte de lege reprezintă doar o încercare de a deveni ceea ce sistemul, adică Putin, așteaptă de la ei", spune analistul independent Dmitri Oreshkin. "Singura speranță este că Kremlinul își va pierde răbdarea o zi și că Duma va adopta o lege care să interzică propriilor membri să mai elaboreze legi", încheie ironic ziarul moscovit citat de Le Figaro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro