Ministrul Teodor Baconschi a respins criticile senatorilor privind eforturile insuficiente ale diplomaţiei de la Bucureşti în vederea eliminării vizelor de intrare în SUA pentru cetăţenii români. "Sunteţi iaraşi în afară de chestiune. Congresul american stabileşte cine intră şi iese din acest program pe baza ratei de respingere a solicitărilor de viză. Anul trecut, am lansat împreună cu Ambasada SUA o campanie de informare publică prin care solicitanţii de viză şi-au pregătit mai bine dosarele şi a scăzut, de anul trecut până astăzi, cu 1,5% rata respingere a acestor dosare", a afirmat ministrul de externe.
Departamentul de Stat a publicat în octombrie anul trecut lista ratelor de refuz al vizei, pe naţionalităţi, pentru anul fiscal 2010 (octombrie 2009 - 30 septembrie 2010). România a avut o rată de refuz de 24,8% , în scădere cu 1,5 procente faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor.
România, alături de Bulgaria şi Polonia, sunt singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. De la 1 iulie 2009, pentru ca o ţară să intre în Visa Waiver trebuie să aibă o rată de refuz a vizelor sub 3%.
În aprilie 2010, pentru a îmbunătăţi rata de respingere a vizelor, Ministerul român de Externe în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti a lansat o campanie de informare a populaţiei intitulată "VIZĂ PENTRU SUA". Proiectul desfăşurat în comun de Ministerul de Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti vizează prezentarea de informaţii privind procedura de solicitare a unei vize temporare pentru Statele Unite, demers ce sprijină îndeplinirea criteriilor tehnice de către România pentru includerea în programul Visa Waiver. Cu această ocazie, ministrul român de externe, Tedor Baconschi, îşi declara un "optimism relativ" în legătură cu eliminarea vizelor pentru SUA impuse cetăţenilor români, menţionând că acesta se bazează pe substanţa şi valoarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, se declara în octombrie anul trecut sceptic în legătură cu ridicarea vizelor pentru români în mandatul său şi afirma că România va putea ajunge în programul Visa Waiver când se va îmbunătăţi economia, pentru ca cetăţenii ei să nu mai fie tentaţi să emigreze.