Până în fatidica zi de sâmbătă, 25 septembrie, brăileanca Mariana Mocanu a locuit, împreună cu patru dintre copiii săi, într-o căsuţă modestă moştenită de la părinţi, pe Str. Graurului din cartierul Catanga. Au venituri modeste şi o duceau destul de greu, dar aveau un acoperiş deasupra capului şi o sobă în care să facă focul. Din noaptea de sâmbătă spre duminică, universul acestei familii s-a năruit. În miez de noapte, femeia şi cei patru copii s-au trezit într-un fum de-l tăiai cu cuţitul. De fapt, au avut noroc cu toţii că mezina familiei, o copilă de clasa a II-a, a simţit fum şi a sărit din somn, alarmându-i, speriată, şi pe ceilalţi din casă. "Noroc cu ea, că altfel cine ştie ce păţeam, ne-am fi asfixiat în somn. Era fum mult şi se auzea de afară ca şi cum cădeau picături de ploaie pe acoperiş. Când am ieşit în curte am văzut cum acoperişul ardea cu flăcări mari de câţiva metri. Am chemat pompierii şi au venit destul de repede, dar n-au mai putut să salveze şi acoperişul. Restul casei a rămas în picioare, dar acoperişul s-a făcut scrum", ne-a povestit Mariana Mocanu.
Chiar dacă pereţii nu s-au năruit, locuinţa acestei familii nu mai poate fi folosită, tocmai acum, în prag de iarnă. Acoperişul trebuie refăcut complet, însă posibilităţile materiale ale Marianei Mocanu sunt foarte reduse. Aceasta lucrează ca femeie de serviciu la Inspectoratul pentru Seminţe Brăila, fiind plătită cu salariul minim pe economie, de 890 lei. Din acest salariu şi din alocaţiile celor trei copii care încă mai sunt la şcoală, în clasele a II-a, a VII-a şi a VIII-a, nu îşi poate reface acoperişul casei decât în câteva luni, cumpărând câte puţin din materialele necesare. "O să merg în audienţă la domnul primar, poate mă ajută. Nu îmi trebuie bani, doar materiale - scânduri, bârne, table - ca să fac acoperişul la loc. L-aş face eu şi cu băiatul cel mare, care are peste 20 de ani şi lucrează cu ziua pe unde apucă, numai să avem ce ne trebuie", spune Mariana Mocanu, care în prezent este divorţată de tatăl copiilor. Aceasta mai are o fată, care însă s-a măritat şi s-a mutat de la casa părintească.
Momentan, femeia şi copiii ei s-au mutat într-o casă din aceeaşi curte, care îi aparţine sorei Marianei. Casa respectivă a fost construită recent, dar nu este finalizată şi n-a mai fost locuită până în prezent, fiind folosită drept magazie pentru lemne de foc. Nu are pereţii tencuiţi şi nici duşumele pe jos. Până ieri nu avea nici măcar instalaţie electrică, însă acest aspect a fost rezolvat de câţiva electricieni trimişi în ajutor de conducerea instituţiei unde lucrează Mariana. "Deocamdată o să stăm aici, într-una dintre camere. Nu avem nicio sursă de căldură, dar o să încercăm să montăm o sobă. Demolăm soba din casa noastră şi o montăm aici, ca să trecem prin iarna care vine. În prezent, sora mea este plecată în altă localitate, dar dacă o să trebuiască să se întoarcă acasă, nu o să mai avem cum să stăm aici. De aceea, ne rugăm la Dumnezeu şi la oamenii cu suflet bun să ne ajute să ne refacem acoperişul de la căsuţa noastră, ca să fim siguri că avem un adăpost peste iarnă", ne-a mai spus Mariana Mocanu.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul care a distrus acoperişul casei a fost provocat coşul de fum, ce nu fusese suficient de bine izolat de materialele combustibile din podul locuinţei.