In citeva minute, la fata locului au sosit Politia, patru autospeciale de pompieri si patru ambulante, care au transportat ranitii la spital. O echipa complexa, formata din reprezentanti ai Parchetului, Politiei, Inspectoratului Teritorial de Munca si ISU a demarat imediat cercetarile, primele concluzii indicind faptul ca totul a pornit de la o scinteie provocata de aparatul de polizat sau cel de sudura folosite de muncitori, intr-un compartiment vopsit cu o seara inainte, in care se produsese o acumulare de gaze. Flama formata brusc i-a ars pe fata si pe miini pe cei patru barbati aflati in compartimentul respectiv, iar suflul exploziei i-a doborit de la circa cinci metri inaltime pe alti doi, care lucrau pe schela, la acel moment. Muncitorii care lucrau pe acelasi vas, dar la citeva sute de metri distanta de locul exploziei, au povestit ca, din cauza socului, le-au sarit pur si simplu castile de protectie de pe cap. Din fericire, explozia nu a fost urmata de un incendiu, caz in care numarul victimelor ar fi fost mult mai mare.
In timp ce in santier se faceau cercetari, la poarta s-au adunat citeva persoane care auzisera despre explozie si voiau sa stie daca rudele lor sint printre cei raniti, Timp de citeva ore, oamenii au stat cu sufletul la gura, in fata portii, si nimeni nu le-a dat nici un fel de informatie, singurii de la care au gasit intelegere fiind ziaristii, care aveau lista cu numele victimelor. “Am auzit bubuitura de acasa, apoi m-am interesat si am aflat ca a fost o explozie, si l-am sunat pe fiul meu, care lucreaza aici, dar nu mi-a raspuns la telefon. Am incercat de mai multe ori, dar nu-mi raspunde. Nu stiu ce se intimpla. Am venit intr-un suflet, am intrebat la poarta, dar nu ma lasa sa intru si nici nu-mi dau nici un fel de informatie. Tot ce ma intereseaza este sa-mi spuna cineva ca fiul meu este sanatos, atit. Nu se poate sa fim tratati asa, e vorba despre copiii nostri! El are o fetita de 3 luni, nu se poate sa fie ranit, nici nu vreau sa ma gindesc la asa ceva. Stau de o ora aici, si nimeni nu-mi spune nimic! Daca stiti ceva despre numele victimelor, va rog, ajutati-ma!”, ne-a cerut un barbat.
“Am auzit despre explozie, m-am interesat si mi-a spus ca a facut explozie si ca i-a ars la unul picioarele, la unul miinile. Cica sint sase raniti, daca au venit patru-cinci salvari, e clar, e dezastru”, comenta un alt barbat, la poarta santierului.
Informatii mai exacte despre starea ranitilor am obtinut de la dr. Gyongyony Buescu, medic la SAJ Braila: “Este vorba despre o explozie care a avut loc la nivelul Santierului Naval Braila, soldata cu patru victime, care au suferit politraumatisme prin cadere de la inaltime, prin proiectare de suflu de explozie, arsuri de gradul 1, 2 si 3 pe aproximativ 10-25 % din suprafata corpului, arsuri ale cailor respiratorii. Unul dintre raniti povestea ca a simtit pur si simplu ca inghite flacari, in momentul exploziei”.
Cei patru muncitori arsi, cu virste cuprinse intre 25 si 45 de ani, au fost transportati la Spitalul Judetean - corp B, la Terapie intensiva, unde, dupa citeva ore de la deflagratie, venisera doar rudele unuia dintre ei, anuntate chiar de cel ranit, prin telefon, si nu de conducerea societatii. “El ne-a anuntat, telefonic, despre ce s-a intimplat. Am venit cit am putut de repede, si slava Domnului, e destul de bine. Restul sint mai rau, sint foarte arsi. Am vorbit cu el, e constient. Mi-a spus ca nu stie nici el cum s-a intimplat. El lucra pe nava si in momentul ala a explodat, nu stie sigur nici el cum a fost si de ce”, ne-a declarat sora unuia dintre raniti.
"Era ars jos, la picioare, si in zona abdomenului si ranit la cap, cum a cazut de la circa cinci metri inaltime, ca era pe schela, cind s-a intimplat”, ne-a declarat si mama victimei.
"Sint accidentati cu incapacitate temporara de munca, deci nici unul nu este invalid evident"
Primele concluzii ale cercetarilor au fost obtinute la citeva ore dupa eveniment, cind s-a stabilit ca, probabil, cauza exploziei a fost scinteia produsa de un aparat de sudura sau unul de polizat, intr-un compartiment al navei in care se acumulasera gaze.
Colonelul Ion Dumitru, din cadrul ISU Braila, ne-a declarat:
“S-au vopsit niste tancuri, tancuri care erau destinate pentru depozitul combustibilului si niste namoluri, au ei o specificatie, acolo. Probabil ca acumularea asta de gaze de ieri, de azi-noapte, a ajuns la limita inferioara de explozie si din cauza aparatului acela de sudura, s-a initiat si s-a produs explozia. Au fost sase victime, dintre care patru arsi, care au fost transportati la spital, iar alti doi au primit ingrijiri la cabinetul medical al societatii, avind probleme mai putin grave”
La rindul sau, seful Inspectoratului Teritorial de Munca, Dumitru Vaduva, ne-a informat: “Pe o nava aflata in lucru, undeva pe punte,
la compartimentare, s-a produs o deflagratie, o explozie. Urmare a acestui eveniment au fost ranite patru persoane, de la doua firme contractoare de pe platforma AKER, trei sint de la Greenyard, din Braila, si unul, de la o firma din Galati. Banuim, din primele cercetari, ca deflagratia s-a datorat aprinderii unui amestec de gaze degajat de undeva, dintr-un compartiment invecinat, cercetarile abia acum au demarat, sint in curs, si de aceea nu putem stabili la ora asta raspunzatorii, vinovatii. Sint accidentati cu incapacitate temporara de munca, deci nici unul nu este invalid evident sau decedat. Cercetarile vor continua”.
La rindul sau, Alexandru Popescu, directorul de Resurse Umane din cadrul Santierului Naval, a completat: “Deflagratia nu a fost urmata de incendiu, si practic cei care au fost afectati acolo au fost afectati de suflu. Compartimentul in principiu nu prezenta nici un risc de incendiu si probabil, asa cum amintea si domnul Vaduva, este vorba de gaze din zone invecinate, mai ales ca acest compartiment nu era unul inchis, avind o deschidere pe o suprafata foarte mare, de circa 20 de metri patrati. Nava este una de aprovizionare platforme maritime, iar beneficiarul este o tara nordica”.
Simbata, la Santierul Naval a venit si subprefectul judetului, Dumitru Popa, care s-a interesat de ceea ce s-a intimplat si despre starea victimelor.
In acest an, pe platforma Santierului Naval din Braila au fost inregistrate circa 30 de accidente de munca.