* președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru a comentat criticile apărute în spațiul public, după postarea de către șeful partidului, Marcel Ciolacu, a unei fotografii alături de 10 lideri de organizații * niciunul dintre PSD-iști nu poartă mască de protecție și nu respectă regulile de distanțare socială, în contextul stării de alertă maximă * Rotaru, care apare în fotografie, susține că acel moment a durat doar câteva secunde, însă întâlnirea s-a realizat cu foarte mare grijă, fără ca siguranța vreunui participant să fie pusă în pericol * șeful PSD Brăila a oferit și câteva detalii despre discuțiile care au avut loc la întâlnirea cu liderii din zona Moldovei
Președintele PSD Marcel Ciolacu a postat, vineri, o fotografie de grup controversată, alături de alți șefi de organizații din ”zona Moldovei”, printre care și șeful social-democraților brăileni, senatorul Ion Rotaru. În fotografie, niciunul dintre participanți nu poartă mască de protecție și nu se respectă normele de distanțare socială impuse în continuare prin starea de alertă maximă. Așa cum a titrat și presa centrală, la scurt timp după postarea respectivei fotografii, au apărut și comentarii cu critici legate de nerespectarea măsurilor în vigoare, dar și informații, pe surse, cum că la întâlnire s-ar fi discutat despre înlăturarea lui Ciolacu de la șefia partidului. Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, Rotaru a dorit să precizeze că episodul acelei fotografii a durat câteva secunde, însă în afara acestuia, regulile de distanțare socială au fost respectate, fără ca viața cuiva să fie pusă în pericol. De asemenea, senatorul brăilean a precizat că nu au existat discuții despre ”tăieri de capete” la respectiva întâlnire, așa cum a apărut în presa națională.
”A fost o întâlnire informală, unde am avut mai multe discuții. Dar discuțiile au fost undeva în aer liber, la o terasă. Distanțarea a existat. Poza respectivă s-a făcut pe repede înainte. Și să faci o poză durează câteva secunde, deci nu a fost o chestie care să ducă într-o zonă de exagerare sau de interpretări din acestea, care să genereze faptul că nu se respectă o anumită procedură. Era normal să faci o poză cu cei care au fost acolo în grup. Dar atâta tot. A fost o poză. Acela a fost singurul moment. În rest, s-a respectat tot ceea ce înseamnă protecția și zona aceasta de izolare, de depărtare, ca să nu se provoace vreun incident. Nu știu dacă se poate face vreun comentariu suplimentar. A fost pur și simplu o poză pe care și-a dorit-o liderul. Am văzut că a pus-o și pe canalele media. Alt comentariu nu am de făcut. Chiar dacă am stat la o masă, a fost distanțarea respectivă. Categoric! Am stat într-o zonă în care ne-am putut și auzi, și vedea, dar nu au fost probleme de genul acesta, care să ducă la o situație de risc sau la lucruri care să genereze un anumit disconfort”, a explicat Rotaru.
«Discuțiile nu au fost în niciun caz de maniera în care am văzut că sunt prezentate, că «am cerut tăieri de capete» și așa mai departe. Nu! Exclus!»
Întrebat despre ce anume s-a discutat la respectiva întâlnire, Rotaru a precizat că a fost prima dintr-o serie de întâlniri informale cu liderii din zonele geografice ale României. Asta, tocmai pentru că în contextul actual nu se poate convoca un CEx lărgit, unde să participe multă lume. Pe scurt, acesta a punctat că s-a discutat despre un plan de relansare economică, sprijinire a agenților economici, a agricultorilor, dar și despre eventualitatea convocării unui Congres pentru stabilirea conducerii pline a partidului.
”Este greu de comunicat doar pe canalele acestea online. Discuțiile acolo, unde te poți vedea și auzi sunt altfel. Am discutat în principiu despre situația economică, socială, medicală. Care sunt aspectele sensibile și vulnerabilitățile, astăzi. Ce intenționăm noi să facem ca partid în continuare, privitor la un program de relansare economică, pentru a sprijini mediul de afaceri, mici întreprinzători, agricultori - apropo de situația din agricultură -, și tot ceea ce înseamnă oameni care au suferit și care suferă în continuare din cauza pandemiei. Asta în contextul în care, de pildă, Bulgaria, din câte știu eu, alocă pe un program de relansare economică undeva între 11 - 12% din PIB, Polonia are vreo 16%, Ungaria are vreo 17 - 18%. Noi suntem undeva sub 1% din PIB. Deci orice tip de sprijin pe care trebuie să îl avem pe zona de relansare economică. Și ideea de bază a fost aceasta de a reașeza în continuare. Noi am lansat deja un program, pe care încercăm să îl transpunem în legi, în acte normative, care să treacă de Parlament și care să ducă la a determina Guvernul să ia măsuri pentru a sprijini zona economică în mod deosebit și după aceea persoanele vulnerabile și toate celelalte categorii sociale care au de suferit și suferă în această pandemie”, a declarat Rotaru.
Mergând pe aceeași linie, șeful PSD Brăila a ținut să puncteze că în ciuda celor prezentate în presa centrală, în niciun caz nu s-a pus problema de ”tăieri de capete” la această întâlnire. Mai mult, Rotaru chiar și-a manifestat susținerea față de tandemul Ciolacu - Stănescu la șefia PSD.
”Și am avut discuții și pe zona aceasta, pentru că trebuie să ne gândim înainte de alegeri. E o idee care s-a discutat acolo. Nu s-au luat decizii, au fost doar discuții și atât. Ba mai mult, ele nu au fost în niciun caz de maniera în care am văzut că sunt prezentate, că «am cerut tăieri de capete» și așa mai departe. Nu! Exclus! Asemenea discuții nu au fost! Ba mai mult decât atât, eu pot să apreciez că pe formula Marcel Ciolacu - președinte interimar și Paul Stănescu - secretar executiv, lucrurile au evoluat într-o direcție bună. Avem o perspectivă bună în continuare, demonstrată și de percepția pe care o au oamenii și care este dovedită în sondajele de opinie. PSD începe să crească în mod constant. Deci s-a vehiculat ideea aceasta de a ține un congres. Să vedem cum. Dacă reușim să îl ținem într-o anumită formulă. Pentru că există această problemă mare, dacă poți să ții un congres și cum anume. Vom vedea, pentru că e bine să avem o conducere stabilă, care să fie aleasă de Congres și care să poată să genereze și decizii pe măsură. Din păcate, nu a putut să prevadă nimeni o evoluție de această manieră. Pentru că dacă s-ar fi prevăzut, am fi forțat cumva lucrurile și acum ar fi fost subiectul închis. Dar este necesar să se închidă. Doar să vedem cum putem să facem lucrul ăsta. Am discutat și pe tema alegerilor locale. Trebuie să vedem și care va fi decizia Curții Constituționale, referitor la legea care a fost dată în Parlament, ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Dacă CCR va da o decizie, în consecință, că legea este constituțională, atunci Parlamentul va decide. Dacă nu... va decide Guvernul. Cert este, că în conformitate cu legea care prelungește mandatul aleșilor locali cu încă șase luni, o decizie trebuie luată. Pe de altă parte, avem țări care au amânat alegerile pentru un an de zile. E de discutat aici”, a mai punctat șeful PSD Brăila.
Rotaru a insistat pe ideea că trebuie să aibă loc discuții între toate partidele parlamentare pe acest subiect, în care să se implice și Guvernul, pentru a se găsi o soluție cât mai rapid.