Expediţie românească în Pamir | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Expediţie românească în Pamir

echpa românească va adopta o strategie de ascensiune diferită faţă de cea clasică pe munţii înalţi

Echipa formată din Adrian Fako (în vârstă de 22 ani), Lucian Roşu (22 ani), Tiberiu Pintilie (25 ani) şi Radu Simion (33 ani) vrea să urce vârful Korzhenevskaya ca reprezentantă a României la sărbătorirea unui centenar de la descoperirea acestuia. Totodată, cei patru vor folosi o strategie de ascensiune diferită de cea practicată de multe ori în munţii înalţi. "Ascensiunea continuă", o metodă în etape, presupune ca toţi membrii echipei să urce împreună şi în acelaşi ritm, fără a merge înapoi în tabăra de bază. Aceasta va fi prima echipă din România care va încerca "ascensiunea continuă" pe un vârf mai înalt de 7000 m.

Alpiniştii s-au pregătit timp de nouă luni pentru expediţie. Au făcut pregătire tehnică în Munţii Făgăraş şi în abruptul prahovean şi antrenament de echipă în ture tehnice sau de anduranţă în ţară. Au testat echipamentul în mai multe ture montane, pentru a decide ce vor lua cu ei şi ce pot înlocui cu lucruri mai uşoare.

"Din punct de vedere fizic şi logistic, avem totul pus la punct", spune Adrian Fako, unul dintre membrii expediţiei. "Ne-am antrenat mergând pe munte, la sala de forţă, alergând zeci de km în parcuri şi pe scări, mergând pe bicicletă sute de km. Foarte important acolo unde mergem este să avem inima şi plămânii foarte buni, asta însemnând rezistenţă la efort intens de mare durată, la cantitate scăzută de oxigen (40% din cel de la nivelul mării) şi la temperaturi extreme, de până la minus 40 grade. Întrucât unul dintre noi este în Iaşi, a fost nevoie de un efort suplimentar de comunicare, pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă - de la aspectele logistice şi echipamentul necesar până la noutăţile despre sponsori şi antrenamente", adaugă Fako.

Alpiniştii vor zbura cu elicopterul până în tabăra de bază şi vor aborda vârful Korzhenevskaya prin creasta sudică. Traseul va fi abordat cu cinci tabere, alese în funcţie de starea zăpezii, gradul de ocupare şi prognoza meteo.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro