Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Excluderea PD de la guvernare - o miscare controversata, insa asteptata

Politicienii braileni nu au fost luati prin surprindere de recenta decizie a premierului Tariceanu de a scoate PD de la guvernare, desi unii o califica ca pe un gest firesc, iar altii ca pe o greseala catastrofala. Modul in care au decurs lucrurile pe scena politica romaneasca in ultimul timp facea previzibil un astfel de deznodamint, lucru reflectat in declaratiile reprezentantilor partidelor politice din Braila. Acestia considera ca PD nu mai are nici o sansa de a ramine la guvernare si ca toata lumea trebuie sa se obisnuiasca cu o noua formula de guvern. Totodata, politicienii braileni se asteapta ca, pe plan local, sa fie in curind schimbari la nivelul directiilor deconcentrate conduse in acest moment de membri PD.
Cu toate acestea, liderul PD Braila, deputatul Horia Vasioiu, s-a ferit sa faca declaratii clare cu privire la acest subiect, precizind ca asteapta sa vada daca noul Guvern propus de Tariceanu va primi votul Parlamentului: "Sincer, acum e prematur sa ne dam cu parerea. Intii sa aiba loc votul si apoi vom comenta. Sa vedem intii ce schimbari vor avea loc la nivelul cel mai inalt si apoi sa vedem cum se vor manifesta ele, pe cale ierarhica, in jos, in teritoriu. Pe de alta parte, trebuie sa vedem daca PD va face uz de demisiile in alb ale oamenilor sai sau ii va lasa pe functii pina la vot. Oricum, la ora actuala, cu sprijinul total al PSD, PNL si UDMR, noul Guvern ar trece la limita. Dar e posibil ca unii sa nu fie de acord, sau sa lipseasca de la vot... Nu stiu ce se va intimpla, de aceea nu vreau sa comentez acum".

PNL va dansa dupa cum ii va cinta PSD

In ceea ce il priveste pe senatorul PLD Dan Sabau, acesta crede ca, de acum inainte, PNL va face numai ce ii va dicta PSD si ca pentru Braila asta nu va insemna vreo noutate: "Ce s-a intimplat acum a fost un ultim gest ucigas si sinucigas vizavi de Alianta D.A. Totodata s-a confirmat Alianta PNL - PSD care s-a tot configurat in utimul timp. PD isi va acupa noul rol in Opozitia in care a fost impins de catre PNL. Oricum, Tariceanu nu a facut parte din semnatarii Aliantei, el nu a fost de acord cu asta, si acum ministrii sai sint oameni care nu au avut treaba cu Alianta, ci doar profitori de pe urma ei. In plan central, PNL va dansa dupa cum ii va cinta PSD, iar guvernul propus de Tariceanu va fi unul de tip gradinita, cu unii care habar nu au de guvernare, cu tot felul de personaje scoase de pe la naftalina. Pe plan local, cel putin la Braila, nu se va schimba nimic. Aici oricum nu se intelegeau unii cu altii, PRM sustinea PSD-ul, PNL facuse Alianta cu PSD, ce o sa se mai schimbe o sa fie directorii de deconcentrate. Nici macar nu conteaza ca ei au dat concurs pe post, ca Braila are o istorie in a valida concursuri invalide sau invers...asa ca, la Braila, nimic nou sub soare".
La rindul sau, deputatul PLD Gabriel Sandu a declarat ca i se pare ca atit Tariceanu, cit si PSD fac niste greseli catastrofale: "Parerea mea este ca Tariceanu este o greseala a istoriei. In loc ca acum Romania sa treaca prin cea mai infloritoare perioada de dupa revolutie, cu intrarea cu drepturi depline in UE, noi sintem in cea mai mare si continua instabilitate politica. Cu decizia pe care a luat-o Tariceanu a facut o greseala catastrofala, iar PSD, daca voteaza guvernul propus de Tariceanu si trece la guvernare, prin usa din dos deschisa de catre premier, comite o greseala la fel de catastrofala. Electoratul va taxa asta la alegeri....Oricum, totul se va reflecta in absorbtia fondurilor europene, care va fi 0, deoarece nu o sa poata face nimeni planuri de lunga durata, odata ce se schimba conducerile... In plan local, PNL o sa atace pe toate fronturile PD. La Braila, oricum era o situatie de agresivitate totala intre cele doua partide, va dati seama ce o sa se intimple".

"A vota acest Guvern nu inseamna ca il sustinem vesnic"

Pe de alta parte, senatorul PSD Aurel Simionescu a tinut sa precizeze ca, de fapt, PSD-ul a dorit numai schimbarea ministrului Macovei, dar ca, daca s-a intimplat asa, atunci trebuie sa ne obisnuim cu ideea: "Mesajul nostru este ca nu avem o politica impotriva PD sau PNL, ci este vorba de a alege intre doua situatii deosebite, pe de o parte, presedintele Basescu, pe de alta, premierul Tariceanu si, pina la urma, Executivul este cel responsabil de problemele tarii. Noi, PSD, vrem sa sprijinim un Executiv care sa poata duce la indeplinire obiectivele pe care ni le-am asumat odata cu integrarea in UE. Din punctul nostru de vedere, schimbarea ministrilor nu ne aduce o foarte mare fericire, pentru ca noi am perfectat cu membrii Executivului precedent o serie de discutii care au vizat scolile din Braila si Ianca, mia de hectare dintre Braila si Galati, podul peste Dunare si alte lucruri pentru care acum trebuie sa reluam discutiile, sa explicam si sa lamurim oamenii de o serie de chestiuni pentru care deja ii lamurisem pe ceilalti. Pina la urma, vreau sa subliniez ca discutiile si incrincenarea noastra, a PSD-ului, a fost legata de un singur ministru, doamna Monica Macovei".
In ceea ce il priveste, deputatul PSD Mihai Tudose a comentat: "PD-ul vede numai dusmani, PNL-ul nu a facut altceva decit sa invirta un scaun in jurul capului ca nu cumva sa zboare sifoane catre el din partea Cotroceniului, sau dinspre Cluj. Nu sintem foarte incintati nici de noua configuratie a Guvernului. Ideea de a uni un minister mamut, cu un dinozaur, respectiv Ministerul Economiei cu Finantele. Imi este foarte greu sa cred ca aceasta este o structura elastica, fiabila, usor de condus. De asemeni, nasterea foarte grea a structurii cabinetului si in special mobilarea acestuia cu liberali arata ca PNL-ul nu are o rezerva de cadre foarte bine structurata si se invirt cam aceeasi oameni care-s buni si la Primarie, si in Guvern, si la orice minister. O sa se nasca, in acest context, intrebarea: bine, dar de ce-i votati? A vota acest guvern nu inseamna ca il sustinem vesnic si, pe de alta parte, consideram ca e ultima sansa ca pe fondul acesta de ... hai sa-i spunem stabilitate, dar scris cuvintul cu litere foarte mici, sa nu dam doar bani la UE, ci sa mai si luam o parte din ei inapoi. Daca am face acum alegeri anticipate in Romania este clar ca nici un partid nu ar rupe rindurile, ar fi aceeasi fragmentare si am lua-o de la capat si ne-am ciondani in urmatoarele sase luni ca si acum. Pe de alta parte, de ce sa nu recunoastem, discutind despre alegeri anticipate, nu stiu in ce masura ar mai functiona o disciplina sau o logica de partid, fiecare ar fi pentru sufletelul lui, gindindu-se ca daca ar fi alegeri anticipate, poate ar mai intra pe lista, poate nu, pe ce pozitie s-ar mai gasi, cu ce cheltuieli - este normal, sintem oameni cu totii. Precizez insa ca noi, PSD, nu ne asumam faptele sau nefaptele viitorului Guvern, dar intelegem sa il sprijinim, initial, pentru acest tip de stabilitate".
Deputatul PSD Alin Teodorescu e de parere ca Tariceanu nu a facut decit sa aleaga varianta de guvern care l-ar izola cel mai mult pe Basescu, dar ca asta nu va aduce schimbari foarte mari la Braila: "Basescu va fi izolat, iar daca PD continua sa fie remorcat la presedintele tarii se va duce cu el intr-o anumita directie. La nivel local nu cred ca se va schimba mare lucru, deoarece in toata tara PD are 6 - 7.000 de functionari, directori s.a.m.d. E greu sa ii schimbi pe toti. La mina primului ministru vor fi direct secretarii de stat, prefectii si subprefectii, presedintii de autoritati. De restul, nu stiu ce sa zic, vom vedea ce se va intimpla".

La Braila, PNL va ocupa toate functiile de conducere de la deconcentrate

Liderul PC Braila, Gheorghi Obreja a confirmat faptul ca partidul pe care il reprezinta nu va vota un guvern care va contine UDMR, insa a declarat ca este sigur ca in ceea ce ii priveste pe directorii de deconcentrate braileni membri ai PD, ei vor fi inlocuiti cu reprezentanti ai PNL: "Nu stim ce se poate intimpla la vot. Oricum, daca iese Guvernul propus de Tariceanu, in plan local situatia se va schimba drastic, deoarece cum nu avem UDMR aici, PNL va ocupa toate functiile de conducere de la deconcentrate. Si asta e o raspundere destul de mare, deoarece e greu sa gasesti atitia oameni, cit de cit pregatiti pe un anumit domeniu. O sa fie ceva tevatura pe tema asta".
In ceea ce il priveste, presedintele PRM Braila, George Moisescu a explicat ca decizia partidului pe care il reprezinta, de a nu sustine guvernul propus de Tariceanu ramine neschimbata: "Va incepe batalia mai rau decit pina acum. Premierul va inlocui ministrii PD si va incepe sa cotrobaie prin birourile lor si sigur va descoperi cite ceva. Daca nu va sti sa gestioneze treaba, atunci vor fi convulsii sociale, iar Basescu nu va sta cu miinile in sin. Toata treaba asta ar putea duce la alegeri anticipate. In ce priveste Braila, oricum aici Alianta nu a existat vreodata, asa ca lumea nu va fi prea afectata. Doar la capitolul directori de deconcentrate... Dar asta e problema guvernului si a reprezentantilor din teritoriu".
Prefectul judetului, Nicolae Mitroi, nu a dorit sa faca declaratii pe aceasta tema: "Nu as vrea sa ma pronunt deocamdata asupra problemei Guvernului. Inca nu se stie nimic sigur si ar fi cam devreme sa ma pronunt. Sa vedem ce se va intimpla... Nu vreau sa comentez nimic deocamdata".

"Vor pati exact ce au facut si ei directorilor PSD, in 2004"

In ceea ce-l priveste, liderul PNL Constantin Cibu a precizat ca Tariceanu trebuia sa scoata PD de la guvernare mai demult. Totodata, acesta a tinut sa sublinieze ca PNL Braila e pregatit sa puna in fruntea directiilor deconcentrate oameni pregatiti, in locul membrilor PD care le ocupa in acest moment: "Din punctul meu de vedere, s-a intimplat acum ce trebuia sa se intimple mai demult. PNL Braila sprijina decizia premierului de a scoate PD de la guvernare. Am spus mereu ca Alianta nu a functionat niciodata, iar la Braila cu atit mai putin. Fostii aliati erau cu un picior in guvernare si cu unul in Opozitie. Mai mult, s-au autoproclamat unici campioni in lupta impotriva coruptiei....La Braila, singura grija a fostilor parteneri era de a ataca primarul si liderii PNL, fara sa faca nimic concret pentru comunitatea care i-a votat. Mi se pare normal ca, atunci cind un partid pierde si trece in opozitie, sa elibereze si directiile deconcentrate pe care le-a cistigat dupa alegeri. Acelasi lucru se va intimpla si la Prefectura, deoarece un Guvern nu poate sa isi aplice programul cu oameni din opozitie. Nu au cum sa se cramponeze de faptul ca directorii lor au dat concurs pe post, deoarece vor pati exact ce au facut si ei directorilor PSD, in 2004. Noi avem oameni pregatiti, care pot lua oricind locul lor si care pot face treaba buna. Eu cred ca, acum, comunitatea nu va avea decit de cistigat daca toti factorii de decizie fac parte din acelasi partid, si trag impreuna. Deja avem o lista pregatita de viitori directori pe care o vom face publica cit de curind".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii