Examenul de bacalaureat va fi supravegheat cu camere video, în toate sălile de examen urmând să fie instalat acest sistem, spune ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.
"Miercuri voi avea o situaţie a lipsurilor din unităţile de învăţământ în ceea ce priveşte supraveherea video. În momentul de faţă, în calitate de ministru, sunt obligat să respect tot ceea ce înseamnă metotologie de organizare a examenului de bacalaureat", a declarat, Liviu Pop.
Potrivit ministrului interimar al Educaţiei, examenul de bacalaureat se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi în 2011 pentru că probele de bacalaureat nu mai pot fi modificate, în următorii patru ani, potrivit Legii Educaţiei.
Pop a mai spus că Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii vor demara o campanie pentru prevenirea violenţei în şcoli. "Camerele de supravehere vor fi preluate prin acest program astfel încât să prevenim violenţa în şcoli. Eu îmi doresc ca cele 638 de centre de examen şi cele 168 de centre de evaluare să le facem naţionale, adică să putem să vedem în orice moment în orice sală ce se întâmplă.(...) Atunci putem să folosim acest sistem de supraveghere în timpul pauzelor să vedem ce se întâmplă în clasă, iar în timpul examenelor să monitorizăm ce se întâmplă în sală. O să fac public un centru care va funcţiona în municipiul Bucureşti, unde se va vedea de la Ministerul Educaţiei ce se întâmplă în fiecare sală. Adică, dacă vine cineva şi spune că la şcoala X, în sala 17 se copiază, se dă enter şi se va vedea ce se întâmplă în sala respectivă", a adăugat Pop.
În ceea ce priveşte clasa pregătitoare, ministrul interimar al Educaţiei a spus că aceasta nu mai poate fi desfiinţată pentru că în 21 mai se încheie înscrierile. "Noi ca să putem funcţiona cu o clasă pregătioare avem nevoie de trei condiţii esenţiale: locaţie, resursă umană şi baza materială. Resursa umană o pregătim, iar baza materială este blocată. (...) S-a făcut o licitaţie pentru mobilier şcolar de 26 de milioane de euro pentru 130.000 de copii. Adică o băncuţă şi un scaun costă 200 de lei. (...) Am cerut vineri un audit pe documentaţia de atribuire, iar în funcţie de rezultatul pe care îl vom avea luni dimineaţă, vom suspenda licitaţia şi vom vedea ce soluţii găsim. Vinovaţii vor trebui să plătească. Vrem să vedem cum a fost întocmit preţul la valoarea aceasta. O băncuţă şi un scaun nu pot costa mai mult de 100-120 de lei", a conchis ministrul.