• deja, Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului a cerut la Judecătorie blocarea acţiunilor de eutanasiere anunţate de Primăria Brăila • o altă asociaţie, „Suflet lângă Suflet”, îl întreabă pe primarul Dragomir, într-o scrisoare deschisă, de ce nu îşi respectă promisiunea din campania electorală, de a construi un adăpost nou • edilul-şef nu se arată impresionat de aceste reacţii, spunând că va merge în continuare pe varianta eutanasierii, din moment ce alte metode - sterilizare, cazare în adăpost - nu au dat rezultatele scontate • în sprijinul Primăriei au sărit asociaţiile care militează pentru protejarea cetăţenilor de câinii maidanezi, care spun că era timpul ca autorităţile brăilene să înceapă să aplice legile existente
Anunţul făcut de primarul Marian Dragomir referitor la începerea eutanasierii câinilor agresivi sau bolnavi capturaţi de pe domeniul public i-a determinat pe iubitorii de animale să treacă rapid la contraatac. Într-un punct de vedere trimis redacţiei noastre, Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) consideră eutanasierea câinilor ca fiind o măsură ilegală, motiv pentru care a început deja demersuri în justiţie pentru blocarea acestei operaţiuni. „A fost depusă la Judecătoria Brăila cerere de Ordonanţă preşedinţială ce are ca obiect suspendarea eutanasierii câinilor care nu suferă de boli incurabile aşa cum prevede legea în acest moment”, precizează FPAM. Reprezentanţii respectivei federaţii consideră că declaraţiile primarului pe tema eutanasierii câinilor au avut ca scop „testarea” vigilenţei şi a reacţiei iubitorilor de animale, instigarea la încălcarea legilor, cruzime faţă de animale, violenţe şi abuzuri precum şi, ce este mai important, distragerea atenţiei cetăţenilor brăileni de la problemele importante ale urbei respectiv, asfaltarea străzilor, curăţenia localităţii, investiţii importante pentru cetăţeni etc.
„A fost depusă o adresă la SUPAGL Brăila prin care solicităm stoparea eutanasierii câinilor care nu suferă de boli incurabile arătând şi motivele acestei solicitări, respectiv lipsa înfiinţării unui serviciu specializat de gestionare a câinilor fără stăpân la nivelul municipiului Brăila, desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor de către SUPAGL Brăila fiind prohibită însăşi OUG155/2001, existenţa unei încheieri definitive pronunţată de Judecătoria Târgovişte prin care ne-a fost admisă cererea privind «excepţia de neconstituţionalitate» referitoare la art.7 alin.2 şi 3 raportat la art.5 alin.2 din OUG155/2001, cauza fiind trimisă spre competentă soluţionare CCR, precum şi faptul că legislaţia actuală, de care primarul trebuia să aibă cunoştinţă pentru că a votat-o, prevede destul de clar că eutanasierea câinilor care nu suferă de boli incurabile este interzisă. Am anunţat SUPAGL că vom sesiza Camera de Conturi Brăila cu privire la ilegalităţile ce s-au comis şi se comit cu privire la activitatea de gestionare a câinilor”, mai spun cei de la FPAM, care s-au remarcat şi în alte situaţii prin demersurile făcute în justiţie contra autorităţilor publice sau chiar a unor persoane fizice acuzate că au încălcat drepturile animalelor.
Concret, reprezentanţii FPAM consideră că deşi OUG155/2001 stabileşte că acei câini capturaţi de pe domeniul public care nu au fost adoptaţi în termen de 14 zile pot fi eutanasiaţi, măsura nu ar trebui să fie aplicată şi în cazul câinilor sănătoşi. Asta deoarece eutanasierea, prin definiţia ei, ar fi „un act de sacrificare, prin procedee rapide şi nedureroase a animalelor, declarate ca atare, în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar”.
Primarul Marian Dragomir spune că nu se va lăsa influenţat de atacul făcut în Justiţie de FPAM şi că va continua eutanasierea câinilor, în special a celor agresivi, pentru a decongestiona adăposturile supraaglomerate, astfel încât să fie loc pentru prinderea a cât mai multor patrupede aflate pe domeniul public. „Toate metodele folosite până în prezent, şi mă refer la acţiunile de sterilizare şi la cazarea câinilor în adăposturi, s-au dovedit ineficiente. Ceea ce urmărim noi trebuie să fie reducerea numărului câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului, pentru siguranţa cetăţenilor. Cei mai mulţi brăileni cer insistent acest lucru. În ceea ce priveşte demersul făcut de FPAM, de blocare a eutanasierii, dacă Justiţia va da un astfel de verdict, îl vom respecta. Nu cred, însă, că se va întâmpla aşa, deoarece noi nu facem decât să aplicăm prevederile legale în vigoare. Pe cei de la FPAM aş vrea să îi întreb în ce fel s-au implicat în problema câinilor până acum, în afară de aceste demersuri în justiţie. Câţi câini au adoptat, câţi câini au sterilizat?”, ne-a declarat primarul Dragomir.
„De ce nu vă respectaţi promisiunile din campania electorală?”
O altă asociaţie care a luat atitudine împotriva eutanasierii este „Suflet lângă Suflet”. „Sufletul” acesteia este brăileanca Ani Zorilă, care în ultimii ani chiar a dovedit că este o mare iubitoare de animale, implicându-se activ în îngrijirea şi adoptarea câinilor din adăpostul de la Unirea. Datorită activităţii sale, peste 100 de căţei şi-au găsit stăpâni iubitori şi mulţi alţii au fost îngrijiţi în cadrul adăpostului, primind hrană suplimentară prin intermediul asociaţiei „Suflet lângă Suflet”.
După declaraţiile de presă ale primarului referitoare la eutanasierea câinilor, Ani Zorilă i-a adresat acestuia o scrisoare deschisă, rugându-l să răspundă public la câteva întrebări. „De ce înainte de a lua această decizie nu aţi convocat o întrunire cu asociaţiile din Brăila, pentru găsirea altor soluţii?”, este una dintre întrebările adresate edilului-şef. Prin intermediul cotidianului nostru, Marian Dragomir a ţinut să puncteze faptul că Primăria a fost deschisă permanent colaborării cu asociaţiile iubitorilor de animale, dovadă stând faptul că a organizat, împreună cu cele care au vrut să se implice (Dog Rescue România, Suflet lângă Suflet Brăila n.n.) numeroase acţiuni de sterilizare, la nivelul municipiului.
Ani Zorilă îl mai întreabă, totuşi, pe primar de ce nu a extins capacitatea de cazare a adăposturilor existente şi de ce nu a construit un adăpost nou, aşa cum a promis în timpul campaniei electorale. De asemenea, primarul este întrebat de ce nu se iau măsuri mai drastice împotriva brăilenilor care abandonează câini pe domeniul public şi de ce nu sunt castraţi toţi câinii duşi în adăpost, pentru ca aceştia să nu mai fie agresivi. „Avem deja două adăposturi cu o capacitate totală de 750 de locuri. Dacă mai construiam unul, cu încă 500, poate chiar 1.000 de locuri, tot nu am fi rezolvat problema câinilor de pe străzi. Cât priveşte brăilenii care abandonează, o invit pe doamna Zorilă să ne ofere exemple concrete, pentru a putea lua măsuri împotriva lor. În general, aceştia acţionează noapte şi sunt foarte greu de depistat”, este replica edilului-şef.
„Aceşti câini nu au ce căuta pe străzi!”
Nu doar asociaţiile iubitorilor de animale au reacţionat în problema eutanasierii câinilor fără stăpân, ci şi asociaţiile care militează pentru îndepărtarea acestor patrupede de pe domeniul public, pentru protejarea cetăţenilor. „Asociaţia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică susţine 100% decizia domnului primar Marian Dragomir de a-şi respecta funcţia de primar şi de a proteja, în sfârşit, cetăţenii Brăilei de atacurile câinilor fără stăpân. Aceşti câini nu au ce căuta pe străzi. Legislaţia naţională şi internaţională este cât se poate de clară în această privinţă, iar orice consilier local, decident din cadrul municipalităţii sau înalt demnitar care se opune aplicării legii privind gestionarea câinilor fără stăpân va pune în pericol în mod direct viaţa şi sănătatea concetăţenilor săi. Considerăm că acest lucru este inacceptabil şi vom lua toate măsurile legale necesare, astfel încât siguranţa şi sănătatea brăilenilor să fie respectate şi garantate. Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân este bine întocmintă şi trebuie aplicată cu consecvenţă, pentru ca şi Brăila să devină un oraş civilizat şi sigur pentru locuitorii săi”, se arată într-un comunicat primit pe adresa redacţiei, semnat de Marian Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică.
Copil muşcat de câine, la doi paşi de Primărie!
• primarul Dragomir spune că incidentul îl determină să fie şi mai ferm în aplicarea măsurilor de eutanasiere a câinilor agresivi
Zilele trecute, mai mulţi câini de talie mare se manifestau destul de zgomotos şi agresiv, în zona Colegiului Murgoci, la doi paşi de Palatul Administrativ. Trecând prin zonă, i-am observat şi fotografiat. Reflexul meseriei... Probabil că prin zonă se afla şi primarul Marian Dragomir, care a observat că le facem poză dulăilor. Ieri, edilul-şef ne-a adus la cunoştinţă faptul că unul dintre câinii în cauză a făcut o victimă. “Chiar în zona staţiei de la Murgoci, unul din maidanezii fotografiaţi (o fi fost chiar unul negru şi cu crotal în ureche, care latra la oricine trecea pe acolo... n.n.) a muşcat o fetiţă. Asta ne determină să fim şi mai fermi în aplicarea măsurilor legale privind maiadanezii Brăilei’’, ne-a declarat primarul.
De altfel, statistica privind brăilenii muşcaţi, cu tot ce decurge de aici (plăgi, tratament antirabic, operaţii, spitalizări, sperieturi zdravene, traume psihice, transmiterea unor boli etc) este demnă de toată atenţia şi îngrijorarea: 1.284 de oameni muşcaţi în anul 2016, costul tratamentelor ridicându-se la 146.841 lei. Alte 754 de persoane au fost muşcate în primele 5 luni din acest an, costul tratamentelor de care au avut nevoie aceştia ridicându-se la 64.490 lei. Primăria are deja înregistrate 700 de sesizări referitoare la câini agresivi, după cum ne-a declarat primarul Dragomir. (Constantin IONESCU)