Diversitatea biogeografica a Romaniei are valoare de tezaur, la nivelul Uniunii Europene. Asta in contextul in care Romania este unicul stat membru cu cinci regiuni biogeografice, dintre care cea de stepa si Marea Neagra (pontica), nu au fost prezente in UE, pina la momentul aderarii tarii noastre si a Bulgariei. Pentru ca tot ce ne-a oferit natura sa se pastreze in forma actuala, se va implementa si la noi programul "Reteaua Natura 2000", care include cele mai importante arii de interes, pentru protectia animalelor, plantelor si habitatelor vulnerabile din Europa. Ca un prim pas pentru constientizarea publicului larg despre frumusetea peisajului natural si a biodiversitatii existente in Romania, in toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, s-au deschis expozitii de fotografii insotite de note explicative. Pentru regiunea de Sud-Est, expozitia este gazduita, astazi, de hotelul "Galati", din Galati. Prezent, ieri, la vernisarea expozitiei, englezul Owen Mounford, seful echipei de implementare a proiectului Phare 2004 "Implementarea Retelei Natura 2000 in Romania", a declarat ca, in momentul de fata, prin acest gen de manifestari, se intentioneaza informarea publicului despre ce inseamna reteaua Natura 2000. "Dorim sa oferim informatii concrete celor interesati, despre posibilitatile de finantare a activitatilor desfasurate in interiorul siturilor Natura 2000 si despre posibilitatile de compensare financiara pentru proprietarii terenurilor pe care s-a constituit un site Natura 2000", a declarat Owen Mountford.
Exista doua tipuri de situri Natura 2000: Ariile Speciale de Conservare, care includ specii si habitate vulnerabile, si Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica, care includ populatii de pasari pe cale de disparitie. Pentru administrarea acestora se vor aloca, in perioada 2007-2015, fonduri in valoare de 215 milioane de euro, din care 80% vor proveni din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul de la bugetul de stat al Romaniei. Banii vor putea fi accesati, in baza unor proiecte bine documentate, de administratorii sau custozii ariilor protejate, administratii publice, ONG-uri, institute de cercetare, universitati, muzee, de Agentia Nationala pentru Ariile Protejate si Conservarea Biodiversitatii sau de Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".
In judetul Braila au fost stabilite, deocamdata, doar patru situri pentru reteaua Natura 2000. Este vorba despre perimetrul Balta Alba-Amara-Jirlau-Lacul Sarat Ciineni, Balta Mica a Brailei, Bratul Macin si Valea Calmatuiului. Alte sapte locatii asteapta aprobarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.