Mirajul etnobotanicelor i-a cuprins şi pe deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti care au vrut să încerce senzaţii tari chiar în spatele gratiilor. După ce au făcut rost de câteva pliculeţe cu spice, prin metode numai de ei ştiute, patru tineri aflaţi în regim semideschis, au tras cu poftă mai multe fumuri din ţigările cu efecte halucinogene. Evadarea în lumea "viselor" nu a rămas mult timp un secret, asta pentru că gardienii au reuşit să le dea planurile peste cap. În timpul unei percheziţii fulger, deţinuţii cu vârste între 18 şi 20 de ani, au fost prinşi cu etnobotanicele sub saltea. Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, prizonierilor a început să li se facă rău, unul câte unul ajungând la cabinetul medical din PMT, apoi chiar la spital.
Având anumite suspiciuni, conducerea Penitenciarului Tichileşti a dispus miercuri, în jurul orei 13.00, efectuarea unei percheziţii în una din camerele de deţinere unde sunt cazaţi tineri care execută pedepsa în regim semideschis. După cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al PMT, Ionel Dincă, sub salteaua unui pat s-a descoperit ascunsă o pungă de plastic, cu dimensiunea de aproximativ un centimetru, care conţinea resturi vegetale uscate de culoare brună cu aspect de fire de tutun. "În timpul percheziţiei, o persoană privată de libertate din camera respectivă a început să prezinte o stare de ameţeală profundă şi, la scurt timp, alte trei persoane prezentau aceleaşi simptome, conturându-se bănuiala că acestea ar fi consumat substanţe cu proprietăţi psihoactive", a declarat Ionel Dincă.
Toţi cei patru tineri au fost prezentaţi imediat la cabinetul medical al unităţii pentru îngrijiri şi ulterior s-a solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ). La locul solicitării au ajuns trei ambulanţe, dintre care una cu medic. "Tinerii încarceraţi la Penitenciarul Tichileşti prezentau stare modificată în urma consumului de etnobotanice. S-a acordat primul ajutor la faţa locului. Doi dintre pacienţi au fost duşi la UPU pentru investigaţii, iar ceilalţi au rămas la penitenciar, fiind stabilizaţi ", ne-a precizat Silviu Radu, managerul SAJ Brăila.
În urma acestui eveniment, conducerea Penitenciarului a sesizat DIICOT Brăila pentru a trimite specialişti care să identifice substanţa în cauză. De asemenea, a fost informat judecătorul delegat şi s-a dispus declanşarea procedurii disciplinare împotriva celor patru persoane. "Deţinuţii riscă sancţiuni disciplinare, de exemplu suspendarea dreptului la vizită sau la pachet, pierderea dreptului de a mai participa la activităţi educative etc. Oricum, atunci când intră în comisia de liberare condiţionată, se ţine cont de aceste mustrări pe care le-au primit pe perioada detenţiei, astfel se poate amâna liberarea condiţionată pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 luni", a adăugat Ionel Dincă.Cei patru deţinuţi sunt din Galaţi, toţi cu antecedente penale. Ei au primit anterior pedepse alternative, respectiv încredinţare sub supravegherea familiei sau pedepse cu suspendare.