Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ETA revendica un nou atentat, dar vorbeste de noi "sanse" de pace

Grupul separatist armat ETA a revendicat, marti, un nou atentat, comis in regiunea Saragossa la trei zile dupa explozia unui camion capcana in apropiere de Avila, dar a vorbit despre "noi sanse" de dialog intr-un comunicat difuzat marti, transmite AFP.
O explozie precedata de un avertisment din partea unei persoane care s-a prezentat drept membru al ETA s-a produs, marti dimineata, in provincia nordica Saragossa. Potrivit autoritatilor spaniole, explozia a avut loc in apropierea unei centrale electrice dezafectate de la Anon de Moncayo si nu a provocat ranirea nici unei persoane.
Garda Civila, sosita la fata locului in jurul orei locale 10.00 (11, ora Romaniei) a constat ca explozia a fost provocata de o bomba de dimensiuni mici.
"Un dispozitiv a explodat la ora 8.00 intr-un mic edificiu care face parte dintr-o centrala electrica situata la Anon de Moncayo, provocind pagube materiale reduse", a precizat Ministerul de Interne intr-un comunicat.
O persoana care a declarat ca vorbeste in numele ETA telefonase cu aproximativ 40 de minute inainte de explozie la Serviciul de asistenta rutiera din Tara Bascilor, a afirmat un reprezentant al acestei societati, care este unul din canalele folosite in mod obisnuit de ETA pentru a transmite acest tip de mesaje.
Actiunea intervine la trei zile dupa explozia unui camion capcana in preajma unui depozit din apropiere de Avila, in nordul Spaniei, care, in mod similar, a urmat unui avertisment ETA.
Organizatia nu a mai comis atentate soldate cu victime din mai 2003, dar continua o campanie de atentate de mica amploare, vizind in principal interesele economice spaniole.
Atentatul de la Saragossa, care este cel de-al 24-lea de la inceputul acestui an, intervine in caeeasi zi in care a fost difuzat un comunicat in care ETA vorbeste despre "noi sanse" in contextul politic actual, marcat de oferta conditionata de dialog facuta de Guvernul spaniol.
"Avem in fata ocazii noi si riscuri noi", se arata in comunicatul publicat de ziarul separatist Gara. Gruparea constata ca "exista in prezent optiunea de a ajunge la o situatie democratica in care sa fie recunoscute drepturile" (regiunii basce - nr.red.). Comunicatul da asigurari ca stinga separatista, formata de ETA si anturajul sau politic, "sustine deschiderea unui proces democratic", aluzie la propunerea solemna de solutionare a conflictului basc prin "dialog politic", facuta in noiembrie 2004 de formatiunea sa politica, Batasuna.
ETA cere stingii separatiste sa continue "lupta", dar nu face nici o referire la depunerea armelor, cerinta formulata de Guvernul spaniol.
Guvernul socialist al lui Jose Luis Zapatero, sprijinit de deputatii sai, a propus un dialog cu ETA cu conditia ca aceasta organizatie sa renunte definitiv la folosirea armelor.
Ministrul de Interne, Jose Antonio Alonso, a reamintit, marti, hotarirea Guvernului de a "continua lupta cu ETA folosind toate resursele unui stat de drept democratic".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii