Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri"

Muzeul Brailei a organizat, luni, o seara culturala, un moment de relaxare si bucurie pentru iubitorii muzicii si literaturii.
Evenimentul a inceput cu un microrecital al cvartetului "Pro musica", format din profesorii: Gheorghe Vasile - vioara I, Ionel Filip - vioara a II-a, Stefan Lupu - viola si Mariana Marcian - violoncel. Aceasta a fost prima iesire in public a cvartetului, dupa o absenta indelungata, directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, promitind ca vor mai urma si alte asemenea aventuri muzicale. Stropi din romantismul muzicii clasice au picurat din creatiile: "Menuet" de Bocherini, "Frumosul rozmarin" de Kreisler, "Dans taranesc" de Constantin Dimitrescu, "Humoreska" de Dvorjak si "Norica" de Boulanger. Auditoriul a fost incintat de interpretare si a bisat cvartetul.
Dupa recital, a fost lansat volumul "Ciinele om" al lui Daniel Dinca, despre care profesoara Mariana Gogalniceanu a spus ca este un fel de recuperare a timpului pierdut. "Este o carte trista, ciinele este impuscat in final chiar de stapin, lucru care m-a facut sa ma revolt imporiva autorului. Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri, simplu, ca o poveste trista a unui ciine, dar si ca o parabola existentiala", a explicat prof. Gogalniceanu. Directorul Liceului de Arta, prof. Adrian Simion, a apreciat volumul ca fiind tulburator, pentru ca arata dragostea autorului pentru copii, si l-a comparat cu "Micul Print" a lui Exupery, un roman initiatic. Scriitorul Vasile Datcu a recunoscut in "Ciinele om" o carte surprinzatoare, foarte bine structurata, elaborata, cu o scriitura palpitanta si personaje bine conturate. "In carte se creeaza o societate omeneasca intre animale. Animalele comunica, vorbesc, au psihologii ca o societate omeneasca. Spre deosebire de oameni insa, animalele sint coerente cu destinul lor. Ar fi bine oare asa? Societatea omeneasca sta mult mai prost decit cea a animalelor. Mi-a placut foarte mult cum a fost construit personajul motanului". Directorul adjunct al Muzeului Brailei, dr. Zamfir Balan, a marturisit la rindul sau ca dupa ce a citit cartea s-a gindit la "Ferma animalelor" a lui Orwell. "Cartile pentru copii se scriu greu si se comenteaza greu. Se scriu greu pentru ca le scriu adultii care incearca sa se aseze intr-o virsta care nu mai e a lor. Se comenteaza greu pentru ca exista tendinta sa vezi dincolo de fabula cartii". Autorul, Daniel Dinca, a spus ca aceasta carte a aparut ca un fel de obligatie fata de fiul sau Alexandru, pentru ca i-a promis cindva sa-i scrie o poveste, insa niciodata nu s-a gindit ca lucrurile vor lua atita amploare, pentru ca acum, la cea de-a treia editie, s-a ajuns aproape la 10.000 de exemplare. Ilustratiile celei de-a treia editii au fost realizate de invatatoarea Mihaela Perianu de la Liceul de Arta. In final, toti cei prezenti au primit autografe de la autor. Manifestarea a fost moderata de directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii