Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri"

Muzeul Brailei a organizat, luni, o seara culturala, un moment de relaxare si bucurie pentru iubitorii muzicii si literaturii.
Evenimentul a inceput cu un microrecital al cvartetului "Pro musica", format din profesorii: Gheorghe Vasile - vioara I, Ionel Filip - vioara a II-a, Stefan Lupu - viola si Mariana Marcian - violoncel. Aceasta a fost prima iesire in public a cvartetului, dupa o absenta indelungata, directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, promitind ca vor mai urma si alte asemenea aventuri muzicale. Stropi din romantismul muzicii clasice au picurat din creatiile: "Menuet" de Bocherini, "Frumosul rozmarin" de Kreisler, "Dans taranesc" de Constantin Dimitrescu, "Humoreska" de Dvorjak si "Norica" de Boulanger. Auditoriul a fost incintat de interpretare si a bisat cvartetul.
Dupa recital, a fost lansat volumul "Ciinele om" al lui Daniel Dinca, despre care profesoara Mariana Gogalniceanu a spus ca este un fel de recuperare a timpului pierdut. "Este o carte trista, ciinele este impuscat in final chiar de stapin, lucru care m-a facut sa ma revolt imporiva autorului. Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri, simplu, ca o poveste trista a unui ciine, dar si ca o parabola existentiala", a explicat prof. Gogalniceanu. Directorul Liceului de Arta, prof. Adrian Simion, a apreciat volumul ca fiind tulburator, pentru ca arata dragostea autorului pentru copii, si l-a comparat cu "Micul Print" a lui Exupery, un roman initiatic. Scriitorul Vasile Datcu a recunoscut in "Ciinele om" o carte surprinzatoare, foarte bine structurata, elaborata, cu o scriitura palpitanta si personaje bine conturate. "In carte se creeaza o societate omeneasca intre animale. Animalele comunica, vorbesc, au psihologii ca o societate omeneasca. Spre deosebire de oameni insa, animalele sint coerente cu destinul lor. Ar fi bine oare asa? Societatea omeneasca sta mult mai prost decit cea a animalelor. Mi-a placut foarte mult cum a fost construit personajul motanului". Directorul adjunct al Muzeului Brailei, dr. Zamfir Balan, a marturisit la rindul sau ca dupa ce a citit cartea s-a gindit la "Ferma animalelor" a lui Orwell. "Cartile pentru copii se scriu greu si se comenteaza greu. Se scriu greu pentru ca le scriu adultii care incearca sa se aseze intr-o virsta care nu mai e a lor. Se comenteaza greu pentru ca exista tendinta sa vezi dincolo de fabula cartii". Autorul, Daniel Dinca, a spus ca aceasta carte a aparut ca un fel de obligatie fata de fiul sau Alexandru, pentru ca i-a promis cindva sa-i scrie o poveste, insa niciodata nu s-a gindit ca lucrurile vor lua atita amploare, pentru ca acum, la cea de-a treia editie, s-a ajuns aproape la 10.000 de exemplare. Ilustratiile celei de-a treia editii au fost realizate de invatatoarea Mihaela Perianu de la Liceul de Arta. In final, toti cei prezenti au primit autografe de la autor. Manifestarea a fost moderata de directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii