"Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri"

Muzeul Brailei a organizat, luni, o seara culturala, un moment de relaxare si bucurie pentru iubitorii muzicii si literaturii.
Evenimentul a inceput cu un microrecital al cvartetului "Pro musica", format din profesorii: Gheorghe Vasile - vioara I, Ionel Filip - vioara a II-a, Stefan Lupu - viola si Mariana Marcian - violoncel. Aceasta a fost prima iesire in public a cvartetului, dupa o absenta indelungata, directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, promitind ca vor mai urma si alte asemenea aventuri muzicale. Stropi din romantismul muzicii clasice au picurat din creatiile: "Menuet" de Bocherini, "Frumosul rozmarin" de Kreisler, "Dans taranesc" de Constantin Dimitrescu, "Humoreska" de Dvorjak si "Norica" de Boulanger. Auditoriul a fost incintat de interpretare si a bisat cvartetul.
Dupa recital, a fost lansat volumul "Ciinele om" al lui Daniel Dinca, despre care profesoara Mariana Gogalniceanu a spus ca este un fel de recuperare a timpului pierdut. "Este o carte trista, ciinele este impuscat in final chiar de stapin, lucru care m-a facut sa ma revolt imporiva autorului. Este o parabola a existentei umane care poate fi receptata la mai multe niveluri, simplu, ca o poveste trista a unui ciine, dar si ca o parabola existentiala", a explicat prof. Gogalniceanu. Directorul Liceului de Arta, prof. Adrian Simion, a apreciat volumul ca fiind tulburator, pentru ca arata dragostea autorului pentru copii, si l-a comparat cu "Micul Print" a lui Exupery, un roman initiatic. Scriitorul Vasile Datcu a recunoscut in "Ciinele om" o carte surprinzatoare, foarte bine structurata, elaborata, cu o scriitura palpitanta si personaje bine conturate. "In carte se creeaza o societate omeneasca intre animale. Animalele comunica, vorbesc, au psihologii ca o societate omeneasca. Spre deosebire de oameni insa, animalele sint coerente cu destinul lor. Ar fi bine oare asa? Societatea omeneasca sta mult mai prost decit cea a animalelor. Mi-a placut foarte mult cum a fost construit personajul motanului". Directorul adjunct al Muzeului Brailei, dr. Zamfir Balan, a marturisit la rindul sau ca dupa ce a citit cartea s-a gindit la "Ferma animalelor" a lui Orwell. "Cartile pentru copii se scriu greu si se comenteaza greu. Se scriu greu pentru ca le scriu adultii care incearca sa se aseze intr-o virsta care nu mai e a lor. Se comenteaza greu pentru ca exista tendinta sa vezi dincolo de fabula cartii". Autorul, Daniel Dinca, a spus ca aceasta carte a aparut ca un fel de obligatie fata de fiul sau Alexandru, pentru ca i-a promis cindva sa-i scrie o poveste, insa niciodata nu s-a gindit ca lucrurile vor lua atita amploare, pentru ca acum, la cea de-a treia editie, s-a ajuns aproape la 10.000 de exemplare. Ilustratiile celei de-a treia editii au fost realizate de invatatoarea Mihaela Perianu de la Liceul de Arta. In final, toti cei prezenti au primit autografe de la autor. Manifestarea a fost moderata de directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro