"Drumul este denivelat. Sunt gropi mari cât căzile de baie. Şoferul trebuie să fie mereu atent, să nu rupă maşina. Pe mijlocul străzii plină de găuri, un om merge alături de o vacă. Puţin mai încolo, se vând alimente lângă covoare. Bine aţi venit la Cluj, al patrulea oraş al României ca mărime, aflat exact la jumătatea drumului dintre Budapesta şi Bucureşti, locul în care FC Basel îşi începe a treia aventură în Liga Campionilor", notează, în debutul reportajului cu titlul "Deşeuri, cocioabe şi câini morţi", trimisul publicaţiei helvete la Cluj-Napoca.
Sub titlul intermediar "Sărăcie mare în «Mexico City»", jurnalistul continuă să descrie ceea ce vede prin oraş: "În centru există locuri frumoase; pe parcursul anului studenţesc trăiesc aici aproximativ 100.000 de studenţi. Dar cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia. În faţa unui bloc sărăcăcios, poţi vedea un câine care zace mort pe stradă şi un morman de gunoi. Câţiva copii se joacă, alergând după fluturi printre nişte deşeuri de automobile părăsite. Două fete tinere curăţă un covor pe care doresc să îl vândă. Sau probabil pe care sunt nevoite să îl vândă. «Mexico City» este poreclit cartierul în care aproape nimeni nu are un loc de muncă. Oamenii trăiesc aici pe stradă sau în construcţii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn, ca în Africa de Sud. Apa curentă şi sursele de energie electrică sunt lux".
Ziaristul concluzionează prin a consemna diferenţa evidentă dintre oamenii cu mulţi bani, de genul patronului clubului CFR Cluj, Arpad Paszkany, şi cei care trăiesc la limita subzistenţei: "Cine are un loc de muncă aici lucrează mai ales în industria de căi ferate şi în cea de automobile. Dar Cluj este un oraş al contrastelor. Prăpastia dintre bogaţi şi săraci este mare. În timp ce, în Piaţa Sfatului, dependenţii de droguri, alcoolicii şi copiii şomerilor luptă zilnic împotriva foamei şi setei, pentru CFR Cluj banii nu contează. Proprietarul clubului se numeşte Arpad Paszkany şi este un antreprenor de succes. În ultimii ani, el a investit peste 100 de milioane de franci elveţieni în clubul de fotbal. Este fan Ferrari şi Iron Maiden, iar după ce a câştigat, anul acesta, tripla campionat-Cupă-Supercupă, vrea să facă furori şi în Europa. Dar oamenilor din Piaţa Sfatului puţin le pasă. Oricum, ei nu şi-ar permite să-şi cumpere un bilet la meci, care costă între 7 şi 75 de franci".