Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elicoptere turcesti au bombardat sate din nordul Irakului

Elicoptere militare turce au bombardat sate din nordul Irakului, relateaza marti doua posturi de televiziune din Turcia, citate de Reuters.
Postul de televiziune CNN Turk, care citeaza oficiali irakieni, a precizat ca satele sint goale si ca nici o persoana nu a fost ucisa. Aceste informatii survin pe fondul mortii a patru militari turci intr-o serie de confruntari armate cu militantii PKK in sud-estul Turciei.
Un locotenent si trei soldati au murit intr-un atac lansat in provincia Sirnak, unde armata turca a mobilizat un dizpozitiv impresionant in perspectiva unei eventuale ofensive impotriva militantilor kurzi.
Acestea sint primele victime inregistrate dupa data de 7 noiembrie, cind trupele turce au ucis trei militanti kurzi in urma unui atac lansat de PKK soldat, de asemenea, si cu moartea unui militar turc.
Turcia a mobilizat circa 100.000 de militari la granita cu Irakul, in vederea unei eventuale incursiuni pentru a-i combate pe rebelii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Ankara invoca dreptul la autoaparare in baza legislatiei internationale, pentru a ataca PKK pe teritoriul irakian.
Circa 3.000 de militanti kurzi se adapostesc in nordul Irakului de unde lanseaza, incepind din 1984, atacuri asupra teritoriului turc, soldate pina in prezent cu moartea a aproximativ 40.000 de persoane.
Un purtator de cuvint al Guvernului regional din Kurdistanul irakian a dezmintit informatiile referitoare la un raid aerian efectuat de aviatia militara turca, precizind ca avioanele de lupta au lansat doar rachete de semnalizare peste un sat din nordul Irakului.
Un oficial din cadrul PKK a declarat, de asemenea, ca nu poate confirma aceste atacuri.
"Nu detin astfel de informatii", a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, intrebat despre eventualele bombardamente care au vizat sedii ale PKK din nordul Irakului.
Moartea celor patru militari turci va duce, probabil, la intensificarea presiunii asupra Guvernului de la Ankara pentru autorizarea operatiunii militare in regiunea din nordul Irakului in pofida dificultatilor logistice si conditiilor meterologice nefavorabile.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii