Pentru informarea tuturor medicilor privind conditiile de eliberare a concediilor medicale, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a desfasurat, in aceste zile, intilniri cu medicii unitatilor spitalicesti, directorii medicali ai spitalelor, medici de specialitate, medici de familie sau din Serviciul de Ambulanta Judetean.
Ieri, dr Mariana Tarachiu, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, a discutat Normele de aplicare a Ordonantei 158 cu medicii care deservesc Spitalul Judetean de Urgenta, Corp B - locatia din Hipodrom, in timpul intilnirii fiind clarificate o serie de aspecte care au ridicat probleme pina la aparitia normelor.
Dupa cum ne-a informat dr Mariana Tarachiu, certificatele medicale sint prescrise de medicii curanti, acest lucru insemnind orice medic care este in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate sau orice alt medic care a incheiat o conventie cu CJAS.
Modelul de conventie este anexa la Normele Ordonantei 158 si se incheie prin reprezentantul unitatii cu CJAS, respectiv directorii de spital sau reprezentantul cabinetelor sau societatilor medicale cu CJAS.
"Concediile medicale care se acorda sint concedii pentru incapacitate temporara de munca, pentru ingrijire copil bolnav pina la 7 ani sau pina la 18 ani, in cazul copilului cu handicap, concedii medicale pentru recuperarea capacitatii de munca, concedii medicale pentru maternitate si pentru risc maternal.
Limitele de zile pentru care se acorda concediul medical sint stipulate in norme, pentru fiecare categorie de pacient asistat la fiecare categorie de asistenta medicala.
De exemplu, medicul de familie poate sa elibereze pentru un pacient concediu medical pe o durata de 14 zile, fara a depasi 45 de zile pe an pentru acel pacient. Sint si afectiuni care, prin lege pot beneficia de concedii medicale pe perioade prelungite, cum sint: TBC, SIDA, anumite boli cardio-vasculare care sint trecute pe o lista intr-o anexa la norme, neoplaziile".
Potrivit sursei citate, o modificare adusa la actualele norme o constituie numarul de zile de concedii medicale acordate in regim de urgenta, pentru acele urgente care nu necesita internarea in spital.
Aceste concedii pot fi acordate de medicul care asista urgenta, respectiv medicul de familie, medicul de la camera de garda, de la Serviciul de Ambulanta Judetean, medicul din ambulatoriul de specialitate sau cel din centrul de permanenta.
Medicii au obligatia ca lunar, conform unui program pe care il furnizeaza CJAS, sa raporteze Casei Judetene de Asigurari de Sanatate situatia eliberarii concediilor medicale. "Formularele de concediu medical, deocamdata, se procura de la Casa de Pensii, in limita stocului existent, urmind ca, la epuizarea acestui stoc, sa fie achizitionate de la CJAS, pe formularele care vor veni, cu antetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a precizat dr Mariana Tarachiu.