In incercarea de a afla cine sint copiii trimisi in tabara, cum au ajuns sa stea exact in pavilionul care nu era autorizat, am discutat cu toti cei care ar fi trebuit sa stie ceva. Directia pentru Tineret, care, teoretic, se ocupa de trimiterea in tabere a copiilor nu stia nimic. Directorul, Sorin Constantin, s-a interesat la Autoritatea Nationala pentru Tineret de la Bucuresti si a aflat ca elevii braileni au ajuns in tabara de la Navodari printr-o firma privata. Directorul taberei de la Navodari a refuzat sa ofere informatii referitoare la orice se mai intimpla in tabara si nimeni altcineva nu a putut oferi informatii despre copii. Nimeni nu stia nimic, nimeni nu-si asuma raspunderea pentru copiii aflati in pericol.
Asemenea probleme au mai ajuns la Directia pentru Tineret si in alte cazuri, uneori chiar mai grave decit cele petrecute la Navodari, spune directorul Sorin Constantin. "Au mai fost asemenea probleme, insa, din pacate, nu avem ce sa facem. Profesorii prefera sa plece in tabere prin firme private, cu avizul Inspectoratului, fara sa stie daca sint autorizate sau nu de noi. Nici nu-i interesa acest lucru. Fenomenul, din pacate, nu poate fi controlat. A inceput in momentul in care Taberele nu au mai apartinut Ministerului Educatiei, din 1999, iar cadrele didactice au fost nemultumite, pentru ca nu mai aveau aceeasi libertate, nu mai puteau beneficia de gratuitati dupa cum voiau. Acum, de exemplu, in mod normal, la zece elevi se acorda o gratuitate, dar sint firme care la cinci persoane ofera o gratuitate si in aceasta situatie cadrele didactice prefera aceste oferte, si nu-i mai intereseaza daca taberele respective sint avizate sau nu de Autoritatea Nationala pentru Tineret. Este adevarat, unele firme private ofera conditii foarte bune, insa altele ofera servicii sub orice critica. Mie mi se pare ridicol ca pina acum Inspectoratele nu au vrut sa colaboreze cu noi, nu ne-au intrebat niciodata daca o tabara este autorizata sau nu, si trebuie sa faca acest lucru obligate de Minister", a spus directorul Sorin Constantin.
Inspectoratele Scolare Judetene vor recomanda doar oferta de tabere in locatiile aflate in administrarea ANT sau acreditate de aceasta
Conform unui comunicat de presa emis de Ministerul Educatiei, pe 10 iulie, Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT), Inspectoratele Scolare Judetene, Directiile Judetene pentru Tineret si unitatile scolare au obligatia de a colabora in vederea organizarii si desfasurarii taberelor pentru copii, elevi si tineret.
Potrivit documentului, ANT are obligatia de a verifica si controla indeplinirea conditiilor de acreditare atit a centrelor proprii, cit si a taberelor private. La rindul lor, Directiile Judetene pentru Tineret au obligatia de a comunica Inspectoratelor Scolare Judetene si unitatilor scolare oferta de tabere, precum si orice alta modificare efectuata in privinta acreditarilor. De asemenea, conform documentului amintit, Inspectoratele Scolare Judetene si unitatile scolare vor prezenta si recomanda doar oferta de tabere in locatiile aflate in administrarea ANT sau acreditate de aceasta in vederea colaborarii.
La nivelul judetului Braila, taberele de la Lacu Sarat si de la Blasova sint in reparatii acum. Locatiile sint in procesul de reavizare, dupa cum a precizat directorul Sorin Constantin. Pentru turismul de masa sint probleme cu cantina, care nu are dotarile necesare, insa in acest an va fi reparata. De asemenea, s-a inceput si procesul de reabilitare a 85 de casute, pina la sfirsitul anului urmind sa fie gata macar zece, a mai spus Sorin Constantin. "Vor fi cu doua locuri, cu sifonier, cuier, izolate termic, fonic. Se schimba si structura de lemn, aceasta la nivelul solului fiind deja putrezita. In interior va fi gresie, va avea si un briu de beton, vom realiza si un pod fals ca sa putem instala lampi noi, prize. Din casuta practic mai ramine doar acoperisul. La anul sper sa avem si copii in tabara. Daca merge bine, vom cumpara si televizoare. Problema este ca in momentul in care vom primi aici grupuri de copii nu vom mai putea sa folosim tabara pentru turismul de masa. Lucrarile ar fi trebuit sa mearga mai repede, insa m-a intirziat o contestatie la o licitatie si acum abia la anul vom putea folosi tabara", a explicat Sorin Constantin.