Mergi la conţinutul principal

Elevii brăileni sunt din nou campioni la robotică!

* echipa de robotică “Helix” a Bibliotecii Județene a participat în perioada 17-19 februarie la etapa regională a competiției First Tech Challenge și a câștigat 5 meciuri din 6, premiul I la categoria “Innovate Award” (Inovație), plus calificarea la faza națională * “Am putut să ne reprezentăm cu adevărat orașul, comunitatea și să aducem premii acasă!”, au spus membrii echipei * va fi pentru a patra oară când “Helix” participă la etapa națională a celui mai puternic concurs de robotică din țară

 

 

 

Nouă elevi ambițioși, doi mentori dedicați și un “incubator” de talente - Biblioteca Județeană “Panait Istrati”, prin Makerspace. Acestea sunt elementele care au creat echipa de robotică “Helix”, echipă ce va reprezenta Brăila la cel mai puternic campionat de profil din România: BRD First Tech Challenge (FTC), organizat de Asociația „Nație prin Educație.

În perioada 17-19 februarie, la București, “Helix” a participat la etapa regională a concursului, câștigând premiul I la categoria “Innovate Award” (Inovație), locul 10 în clasamentul general și a obținut calificarea în finală. Premiul pentru inovație a fost oferit de juriul competiției pentru că robotul creat de elevii brăileni s-a diferențiat de cei realizați de competitori prin constucția mecanică, design și funcționalitate. La etapa regională au participat 91 de echipe de robotică din țară.

O echipă unită prin inteligență, inovație, competitivitate și prietenie! «Helix», echipa Makerspace-ului Bibliotecii Județene «Panait Istrati» din Brăila a participat la etapa regională a concursului de robotică First Tech Challenge România - ediția 2022-2023, de la București. Rezultatul: 5 din 6 meciuri câștigate, Premiul I la categoria «Inovație» și calificarea la faza națională a concursului. Toți componenții echipei, împreună cu mentorii și voluntarii ne-au arătat că nici măcar cerul nu mai este limita! Totul este dat de imaginație, voință, creativitate și dorință de victorie. Felicitări!”, a fost mesajul postat pe Facebook de Biblioteca Județeană, la scurt timp de la aflarea rezultatelor.

Iată și cine sunt campionii la robotică. Echipa “Helix” este formată din elevii Cristian Ionuț Soiu, Gabriel Sebastian Roșioru, Alexandru Ștefan Petcu, Mihai Chirovan, Alexia Ion, Ștefan Ghețu, Eva Pacea, Codruț Caramarin și Maria Sipică, mentori fiind Silviu Gheorghe și Alin Roșioru.

O experiență plină de emoții, entuziasm și bucurie! Atmosfera de care am avut parte ne-a ajutat să trecem cu ușurință peste orice dificultăți. Am putut să ne reprezentăm cu adevărat orașul, comunitatea și să aducem premii acasă. Mulțumim sponsorilor și susținătorilor noștri fără de care nu am fi putut ajunge aici!”, au transmis membrii echipei “Helix”.

 

Helix”, pentru a patra oară în finală

 

Calificarea în finală nu este o performanță unică pentru echipa de robotică “Helix”, ba chiar putem spune că a devenit deja o tradiție ca elevii brăileni să concureze cu cei mai buni din țară și să câștige premii, anul acesta fiind pentru a patra oară când echipa merge la etapa pe țară. Prima oară a făcut-o în 2019, atunci când s-a și înființat echipa “Helix”. La primul lor sezon au câștigat premiul I pentru inovație la categoria „Collins Aerospace Innovate Award” și s-au clasat pe locul 8 la nivel național. Performanța lor a fost cu atât mai mare cu cât atunci au fost una dintre cele mai restrânse echipe ca număr de membri, dar și una dintre cele mai tinere echipe din concurs. Sezonul următor, în 2020, la regionala concursului, echipa de robotică a obținut din nou locul I la categoria „Collins Aerospace Innovate Award”. Anul trecut, în 2022, la etapa regională, “Helix” a obținut premiul I la categoria “Control Award Winner”.

 

Suntem pregătiți să dăm 100% în finală!”

 

Asta ne-au mărturisit membrii echipei “Helix”, care nu au avut prea mult timp la dispoziție pentru a sărbători victoria de la regională. Au mult de lucru în această perioadă pentru ca totul să meargă bine în etapa finală, care va avea loc în mai puțin de trei săptămâni: 10-12 martie, la București.

Competiția FIRST Tech Challenge a ajuns anul acesta la sezonul cu numărul 7, iar miza “bătăliei” din finală o reprezintă calificarea la Campionatul Mondial din Houston 2023 (SUA), unde vor merge cele mai bune trei echipe din campionatul românesc. Sezonul trecut, elevii români au scris istorie, echipa „Delta Force” de la Liceul Național de Informatică din Arad câștigând marea competiție și devenind campioni mondiali.

FIRST Tech Challenge înseamnă mai mult decât roboți, fiind un proiect de inginerie și lucru organizat ca într-un startup, care presupune muncă, dedicare și mai ales lucru în echipă, o cerință vitală pentru o echipă de robotică. Astfel, tinerii implicați în aceste proiecte își dezvoltă abilitățile și descoperă un potențial drum profesional.

Cei care vor să susțină echipa de robotică “Helix” o pot face prin intermediul paginii de Instagram (helixro105) sau paginii de Facebook a Bibliotecii Județene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro