Elevii abandoneaza scoala pentru a munci in strainatate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elevii abandoneaza scoala pentru a munci in strainatate

La inceputul celui de-al doilea semestru, scolile au fost puse in situatia sa revizuiasca numarul de clase pe care il au pentru a nu mai exista clase cu un numar de elevi sub efectivul impus prin Legea invatamintului. Adica, toate clasele care aveau mai putin de 15 elevi trebuia desfiintate, iar elevii ramasi, transferati in alte clase cu acelasi profil, de la aceeasi unitate scoala sau de la alte unitati scolare. In aceste conditii, pentru unii profesori numarul de ore a scazut sub norma didactica si au aparut probleme. Acestea au fost rezolvate cu chiu cu vai de directorii scolilor unde s-au intimplat asemenea fenomene, pentru ca, la inceputul anului scolar directorii au facut incadrarea fix pe norma didactica, fara ore suplimentare pentru majoritatea cadrelor didactice, in ideea de a oferi un loc de munca pentru cit mai multi profesori, iar acum, numarul de ore suplimentare disponibile a fost foarte mic.
La Grupul Scolar "Nenitescu", directorul Mircea Manu a precizat ca a fost nevoit sa desfiinteze o clasa, insa nu au fost probleme cu incadrarea profesorilor. "Au fost profesori care au avut ore suplimentare. Le-am luat de la aceia si le-am dat profesorilor care au ramas fara norma. Am pierdut doar o clasa din cei care au facut Scoala de Arte si Meserii, iar acum s-au inscris mai departe la liceu pe ruta progresiva. Noi am incercat toate caile pentru a-i convinge sa vina la scoala, dar nu s-a putut. Am apelat si la politie ca sa-i gasim, insa 99% dintre ei ne-au spus ca pleaca in strainatate sa munceasca si nu mai vin la scoala. Si pe viitor vor fi probleme din cauza plecarilor in strainatate", a spus directorul Mircea Manu. La Grupul Scolar "Panait Istrati", una dintre clase a ramas cu doar 14 elevi, insa exista aprobarea Ministerului Educatiei pentru functionarea ei in continuare. In schimb, s-au primit citiva elevi de la "Nenitescu", de la clasa care s-a desfiintat, a precizat prof. Elena Comisan, directorul unitatii. La "Brancoveanu" s-au desfiintat doua clase, iar cadrelor didactice le-au fost completate normele cu ore de la alte scoli. "Am desfiintat o clasa de confectionere pentru ca multe s-au maritat, iar altele au plecat la munca in Spania. O alta clasa desfiintata a fost cea de tehnician electrotehnica. Ambele din ruta progresiva. Fetele ramase s-au transferat la "Edmond Nicolau", iar baietii ramasi au plecat la "Moisil" sau la "Saligny". Citiva au mai ramas si la noi, la alte specializari si vom da cu ei diferente", a explicat prof. Eugenia Dan, director la Grupul Scolar "Brancoveanu".

Se desfiinteaza acum o clasa pentru elevii de 17 ani ca sa se reinfiinteze cind tinerii devin adulti

La "Saligny" s-a desfiintat o clasa de lacatusi constructii nave, unde la inceputul anului erau inscrisi 20 de elevi. Pe parcurs au mai ramas 11. "Cei care au mai ramas i-am mutat la o alta clasa cu acelasi profil care avea doar 17 copii. Problema asigurarii orelor in norma didactica a fost rezolvata la nivelul scolii. Unii dintre cei care au plecat muncesc in strainatate, altii muncesc in tara. Am incercat sa-i convingem sa continue scoala, dar nu am reusit. Avem foarte putine pirghii sa facem acest lucru. Si noi sintem ingrijorati", a spus prof. Petruta Simionescu, directorul Grupului Scolar "Saligny". La Grupul Scolar "Brancusi" nu sint asemenea probleme, desi directorul adjunct, prof. Mihaela Chiriac, a recunoscut ca unele clase sint cam "subtirele", au doar 17 sau 18 elevi. La Grupul Scolar Agricol s-au desfiintat alte doua clase, insa comasarile s-au facut doar la disciplinele de cultura generala, orele de specialitate si practica urmind sa se desfasoare pe grupe cu mai putin de 15 elevi, a explicat directorul adjunct Luminita Turcu. Din acest motiv, nici aici nu au fost probleme cu asigurarea normelor pentru cadrele didactice in scoala.
Desi tinerii renunta la scoala la 17 sau 18 ani, din dorinta de a cistiga cit mai mult si cit mai repede, dupa citiva ani de munca revin la scoala, dindu-si seama ca fara o specializare nu au sanse prea multe sa evolueze. La Grupul Scolar "Nenitescu" sint 19 clase la frecventa redusa. In acest sistem ei invata numai jumatate din cit fac cei de la seral, iar evaluarile se fac in majoritatea cazurilor prin probe scrise.
O alta solutie gasita de cei ramasi fara scoala este scoala adultilor, formula pusa in practica la "Saligny". In aceste situatii programul scolii se adapteaza cererilor lor. Ei fac aproximativ 10 ore pe saptamina de teorie, iar restul practica la firmele unde lucreaza. Acum exista chiar o clasa de lacatusi constructii nave, aceeasi specializare cu cea desfiintata, unde adultii invata simbata si duminica.
Am incercat sa aflam si opinia Inspectoratului Scolar referitor la aceasta problema, insa nu au reusit sa ne ofere un raspuns, pina la inchiderea editiei. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro