Mergi la conţinutul principal
”Helix”, rezultate excepționale în finala celui mai mare concurs de robotică din România!

Eleva Eva Mihaela Pacea, calificare la mondialul de robotică din SUA

• totodată, echipa Helix Brăila a luat premiul 2 la ”Innovate Award” • premiile au fost obținute în urma campionatului național de robotică First Tech Challenge, desfășurat în perioada 22-24 martie, la Iași • Eva Mihaela Pacea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, a câștigat Premiului ”Dean’s List” și va reprezenta echipa ”Helix”, Brăila și România la campionatul mondial din aprilie, ce se va ține la Huston, Statele Unite • premiul ”Innovate Award” a fost obținut de echipa Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” pentru ingeniozitatea și creativitatea de care au dat dovadă în cadrul competiției First Tech Challenge

 

Cel mai bun rezultat din istorie pentru echipa de robotică ”Helix” a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” la cel mai tare campionat de robotică din România: First Tech Challenge (FTC). Vorbim despre un premiul pentru echipă - premiul II la categoria ”Innovate Award” și un premiu individual - ”Dean’s List Award”, ce înseamnă calificare la campionatul mondial din America pentru unul din membrii echipei: Eva Mihaela Pacea!

Rezultatele au fost obținute în urma etapei naționale a competiției, ce a avut loc la Iași, în perioada 22-24 martie. Echipa ”Helix”, care se pregătește în Makerspace-ul de la Biblioteca Județeană, a fost formată din opt ași în robotică: Maria Elea Sipică, Alexandru Petcu, Mario Peter Nistor, Sebastian Roșioru, Eva Mihaea Pacea, Mihai Chirovan, Codruț Caramarin și Ștefan Iordache. Mentori: Silviu Octavian Gheorghe și Alin Roșioru.

Eva Mihaela Pacea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Națioanal ”Nicolae Bălcescu”, a câștigat Premiul ”Dean’s List”, una dintre cele mai înalte distincții din cadrul FTC, ce se acordă elevilor care au demonstrat excelență în construirea de roboți și implicarea în comunitatea FIRST. Câștigătorii premiului ”Dean’s List” sunt recunoscuți pentru abilitățile lor de lider și pentru implicarea lor în inspirarea și încurajarea altor tineri să se implice în competiții de robotică și în dezvoltarea lor personală. Este un premiu care recunoaște nu doar performanțele tehnice, ci și atitudinea pozitivă, abilitățile de comunicare și capacitatea de a inspira și a motiva. Astfel, în urma premiului obținut, Eva Mihaela Pacea va reprezenta echipa ”Helix” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, Brăila și România la Finala Mondială a Campionatului de robotică First Tech Challenge, ce va avea loc în luna aprilie, în Huston, Statele Unite.

În ceea ce privește locul II la ”Innovate Award” acordat echipei ”Helix”, acesta evidențiază o echipă care are ingeniozitate și creativitate pentru a face ca proiectele să prindă viață, venind cu idei mărețe în parcursul robotului de la concept la realitate.

”Helix” a obținut aceste performanțe în urma unui sezon competițional foarte bun. Campionatul de robotică First Tech Challenge, sezonul VIII, 2023-2024, a început pe 9 septembrie 2023 și a trecut prin mai multe Meet-uri până la faza regională, inclusiv cel din ianuarie 2024, de la Brăila, unde Helix s-a clasat pe podium. La faza regională, desfășurată tot la Iași, ”Helix” a obțiut următoarele premii: ”Connect Award” – unul dintre cele două mari premii de popularizare și ”Finalist Alliance – 1st Pic Award”.

Per total, în urma acordării premiilor, echipa s-a clasat pe locul  17 din cele 60 de echipe participante în faza finală, având în vedere că la startul competiției First Tech Challenge Romania Center Stage 2023-2024 s-au înscris 197 de echipe din 240 existente la nivel național.

Trebuie menționat că în marea finală de la Iași, ”Helix” a avut parte și de susținerea voluntarilor (Eduard Ion, Lorena Mihai, Diana Apostu și Mara Priceputu), dar și a unor alumni, doi foști membri ai echipei, actualmente studenți în București, care au făcut deplasarea alături de componenții Helix la Iași ,încurajându-i, susținându-i și spijinindu-i: Andrei Popescu și Denis Andrei Chiriac.

Premiile obținute de ”Helix” nu se opresc aici pentru că reprezentanții Asociației ”Nație prin Educație”, organizatoarea campionatului, au propus în acest an ca publicul să voteze, în baza unui formular online, 15 echipe preferate din cele 60 prezente în finala națională. Astfel, în urma voturilor, ”Helix” s-a clasat pe un meritoriu loc 12 în preferințele publicului din România. Comunitatea brăileană s-a mobilizat și a votat în urma unei mini-campanii declanșate prin intermediul platformelor social-media.

”Pentru noi, ei sunt campioni! Au arătat că au crescut față de anul trecut și este primul an în care, la fazele finale, au luat patru premii. Este și primul an în care voluntarii au mers alături de echipă inclusiv în deplasarea de la finală, susținând și ajutând activ echipa pe parcursul derulării competiției. În această ediție, componenții Helix au excelat la parte tehnică, mecanică, drive, control și programare. Au mers umăr la umăr cu cealaltă echipă brăileană, Velocity, ce merită de asemenea felicitări pentru parcursul bun. Cele două echipe care au reprezentat Brăila s-au sprijinit, au comunicat și s-au ajutat pe tot parcursul concursului”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene.

Trebuie spus că aceasta a fost ultima competiție FTC pentru o parte dintre componenții ”Helix”, care sunt la finalul liceului și își vor lua la revedere de la echipă. Însă, cum ei sunt o mare familie, aceștia au promis că vor rămâne alături de ”Helix” ca voluntari sau alumni, călăuzindu-i pe viitorii membri.

În final, mai trebuie precizat că echipa ”Helix” și mentorii s-au bucurat de un sprijin extraordinar din partea Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, a ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), a liceelor din care provin componenții echipei și, nu în ultimul rând, a părinților, care le-au fost mereu alături, trup și suflet.

”O mențiune specială pentru sponsori, care au crezut în Helix  și în capacitatea echipei de a accede cu succes în fazele finale. Mulțumiri și întregii comunități brăilene. Am simțit mereu un val imens de simpatie din partea brăilenilor”, au mai transmit reprezentanții Bibliotecii.

În final First Tech Challenge, Brăila a fost reprezentată și de echipa ”Velocity” a Colegiului Național ”Gh. M. Murgoci”.

Felicitări tuturor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro