Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Electrica", pagubita prin furturi cu peste 2,4 miliarde lei

In doar citeva saptamini, Sucursala locala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) a inregistrat nu mai putin de 5 furturi de elemente fizice din instalatiile electroenergetice proprii. Prejudiciul estimat de sucursala se cifreaza la 242.000 RON adica 2,42 miliarde lei vechi, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din valoarea totala a pagubelor inregistrate tot in urma furturilor insa pe tot anul 2005. Cel mai recent incident de acest gen a fost inregistrat in data de 2 februarie in zona comunei Rosiori, persoane neindentificate distrugind linia electrica aeriana 20 kV Baraganu pentru a fura 75 de console metalice. Asa cum se arata intr-un comunicat de presa al SDFEE Braila, hotii au distrus si 75 de stilpi. "La sesizarea personalului SDFEE Braila, care a constatat situatia, politistii de la Postul de Politie Rosiori au demarat cercetarile", se arata intr-un comunicat al "Electrica" Braila. Una peste alta, valoarea estimata a prejudiciului in acest caz se ridica la circa 150.000 RON (1,5 miliarde lei vechi). Cu citeva zile inainte de acest eveniment, mai precis in data de 31 ianuarie, la PTA Agromec Tibanesti, persoane necunoscute au reusit performanta sa fure cu totul transformatorul 20/0,4 kV, politistii Postului de Politie Tufesti cautindu-i inca pe faptasi. In acest caz, valoarea prejudiciului este de 9.000 RON (90.000.000 lei vechi). Un alt furt a fost inregistrat de SDFEE Braila in noaptea de 28 spre 29 ianuarie, la PCZ 20/6/0,4 kV aferent statiei de irigatii SRPA 51^83 de pe raza localitatii Tataru. In acest caz, persoane ramase necunoscute au drenat 2 tone de ulei electroizolant, pentru aceasta distrugind prin dezmembrare cele 4 transformatoare din statie. Valoarea prejudiciului s-a cifrat la 70.000 RON adica 700 milioane lei vechi. In data de 29 ianuarie, de data aceasta in localitatea Latinu, hotii au sustras uleiul electroizolant din transformatorul de 20/0,4 kV al PTA Pompa de Apa, valoarea pagubei fiind estimata la 6.000 RON (60 milioane lei vechi). Tot uleiul electroizolant a constituit tinta hotilor si in cazul PTA Castel de Apa Faurei, vandalizat in data de 3 ianuarie, valoarea prejudiciului ridicindu-se la 7.000 RON (70 milioane lei vechi). Asadar, in doar o luna de zile, in urma furturilor de elemente fizice din propria retea, "Electrica" Braila a inregistrat o paguba de peste 240.000 RON.

Hotii se expun riscului de a suferi accidente mortale

"Toate cazurile de furturi au fost raportate Inspectoratului de Politie al judetului Braila, dar in anul 2005, solutionarea cazurilor prin prinderea faptasilor si recuperarea sumelor, practic, nu s-a infaptuit", ne-a declarat directorul SDFEE Braila ing. Ionascu Negru. De asemenea, sursa citata a subliniat ca persoanele care patrund in instalatii electrice se expun in orice moment riscului de a suferi accidente foarte grave, chiar mortale.
Reamintim ca, potrivit informatiilor prezentate de SDFEE Braila, sustragerile de elemente fizice din instalatiile electroenergetice proprii, mai cu seama din statiile de irigatii, reprezinta un fenomen frecvent si in continua expansiune. Numai in cursul anului 2004 valoarea totala a pagubelor in urma acestor sustrageri a fost de 344.000 RON (3,44 miliarde lei vechi), in timp ce, in 2005, prejudiciul inregistrat la acelasi capitol s-a cifrat la 400.500 RON (4 miliarde lei vechi).
Un caz deosebit il reprezinta sustragerile din instalatiile care alimenteaza statiile de irigatii apartinind Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) si Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). In anul 2004 s-au sustras elemente fizice in valoare de 300.000 RON (3 miliarde lei), iar in anul 2005 in valoare de 363.000 RON (3,63 miliarde lei vechi), cresterea fiind de 21%. Mai mult, cea mai mare parte din valoarea prejudiciilor a constituit-o contravaloarea uleiului electroizolant din transformatoare. Concret, numai in 2004 uleiul furat a adus pagube in valoare de 210.000 RON (2,1 miliarde lei vechi) si de 250.000 RON (2,5 miliarde lei vechi) in anul 2005, cresterea fiind de 19%.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii