Mergi la conţinutul principal

Ei se intorc

Ei, adica politicienii pe care ii stim cam din 1990 incoace. Ori chiar dinainte de 1989. Mereu sint cam aceiasi, indiferent de cum se cheama partidul din care fac parte, indiferent de doctrina politica a respectivului partid ori de ciclul electoral in care ne aflam. De fapt, ei, politicienii de ieri, n-au plecat niciodata. Sint pe la conducerea partidelor de cind se stiu, sint prin Parlament, consilii locale sau judetene parca dintotdeauna, apar mereu pe la televizor si isi mai fac aparitia, ciclic, si prin Guvern, cite un an-doi.
Pe plan national sau in plan local, politicienii au fost, sint si am impresia ca vor fi aceiasi. Si nu pentru ca ar fi ultra-buni sau super-competenti. Berceni, remesi, vacaroi, basesti, tariceni, geoani, vosganieni, frunzaverzi, vadimi, balcani, vasioi, stanci, sabai - indiferent cum o intorci, tot cam peste ei dai. Daca nu-s ei, atunci sint sotii lor, finii lor, copiii lor, cumnatii lor. Cu vot pe liste sau fara liste, parem condamnati sa alegem, mereu, cam din aceiasi oameni. Poate in alte functii, pe la alte partide ori la ani diferiti. Pe ici, pe colo, mai apare cite un tinar politician, despre care afli ulterior ca, prin tinerete, a fost un brav utecist ori fiu de nomenclaturist. Asta daca nu ai de ales chiar dintre batrinii comunisti cu state vechi prin fostul partid unic.
Noua generatie de politicieni tineri, destupati la cap, corecti si care sa vada dincolo de propriul interes se lasa inca asteptata. Sau probabil asteapta inca sa fie promovata de "tatucii" de prin partide. Poate ca aceasta generatie a existat in urma cu ceva ani, dar i-au fost frinte aspiratiile, idealurile, conceptele. Au avut grija de asta "mentorii" ei. Poate a fost transformata dupa chipul si asemanarea clasicului politician roman ori poate ca s-a refugiat in domenii ori pe meleaguri in care competenta si profesionalismul sint cu adevarat apreciate. Am tot mai mult impresia ca acea generatie asteptata isi pune in practica profesionalismul prin companiile multinationale, cu un salariu de la 500-1.000 de euro in sus, ori a emigrat de mult prin Canada si Statele Unite. Acea generatie nu mai e interesata de politica, tocmai pentru ca nu vrea sa aiba de-a face cu smenuri, coruptie, mirlanie. Si nu e interesata de politica tocmai pentru ca politicul nu face mai nimic pentru viitorul ei. Viitorul si-l face fiecare dintre acei tineri, prin munca multa si profesionalism, ceea ce nu e cazul in politica romaneasca.
Incep sa am certitudinea ca acea generatie de tineri politicieni nu va mai aparea. Si nici nu se mai intoarce.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro