La profesorii care vor rezultate se impune si lucrul dupa culegere, astfel ca se mai cheltuie citeva sute de mii de lei si pentru acestea. La Liceul Teoretic "Perpessicius", directorul adjunct Ane Mary Luca a explicat ca din punctul de vedere al manualelor stau bine, cu toate ca exista si profesori care nu sint multumiti de manual si doresc altceva. "De exemplu, la limba engleza avansat, la clasa a IX-a, profesoara doreste un anumit manual, nu cel de la clasa, dar copiii pot folosi setul existent la biblioteca. In ceea ce priveste culegerile copiii cumpara, in special pe cele pentru disciplinele de la bacalaureat", a mai spus directorul adjunct de la "Perpessicius". Manuale si mai noi, si mai vechi sint si la Colegiul "Balcescu", unde abia in urma cu citeva zile s-a reusit sa se dea toate manualele copiilor. In privinta culegerilor si aici se cumpara tot ce este necesar pentru o buna pregatire la specializare. Se cumpara una sau chiar doua culegeri la fiecare disciplina, pretul acestora fiind in medie de 100.000 de lei. La limbile moderne din nou, nu prea se folosesc manualele. "Sint profesori care pe linga manualele de la scoala solicita un fel de caiete ale elevilor sau solicita alte manuale pe care copiii trebuie sa le cumpere. Unii profesori mai lucreaza si in plus cu elevii pentru a-i ajuta sa promoveze testele Cambridge", a mai spus directorul Colegiului "Balcescu", prof. Carmen Botea.
La elevii din ciclul superior al liceului, adica din clasele a XI-a si a XII-a, invatamintul nu mai este obligatoriu, asa ca ei trebuie sa-si cumpere manuale pentru toate disciplinele. Pentru ca toate sint foarte scumpe, ei ori cumpara manuale la pret redus de la seriile anterioare ori isi cumpara manuale numai pentru disciplinele la care dau examen, iar la celelalte sint cite doi elevi la un manual.
Concluzia este ca pentru un invatamint de calitate trebuie manuale de calitate, culegeri adecvate, iar parintii trebuie sa scoata din buzunar citeva milioane de lei pentru binele copiilor lor.