Mergi la conţinutul principal

Educatia antiseismica se face pe sarite

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Internelor si Reformei Administrative au intocmit, cu sprijinul unor specialisti japonezi, o serie de materiale didactice intitulate "Educarea si Protejarea Elevilor in Caz de Cutremur". Acestea ar fi trebuit distribuite in scoli, pentru a constitui baza unor lectii predate in timpul orelor de dirigentie si educatie civica. La Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Braila, pliantele au ajuns, insa, abia in luna octombrie, prea tirziu pentru a mai putea fi incluse in ciclul educational. Ieri, in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), un reprezentant al ISJ a explicat ca lectiile teoretice de educatie impotriva cutremurelor nu au cum sa se desfasoare, deocamdata, atit timp cit profesorii care ar trebui sa le predea nu au fost instruiti, la rindul lor, pe aceasta tema. Prefectul Mihaela Marcu a decis sa convoace o intilnire intre responsabilii din cadrul ISJ si specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea", in cadrul careia sa se puna la punct strategia de lucru, astfel incit lectiile teoretice despre ce trebuie facut in timpul unui cutremur sa fie implementate cit mai curind in scoli. Adica macar in semestrul II al actualului an scolar!
Colonelul Florin Silvi, inspectorul sef al ISU "Dunarea" Braila, a precizat, in cadrul CJSU, ca, de la inceputul anului in curs, s-au desfasurat 16 exercitii de alarmare, pentru educatia seismica, in doua gradinite, zece unitati de invatamint primar si gimnazial si patru unitati scolare din invatamintul liceal si al grupurilor scolare de arte si meserii. In cadul acestor exercitii, au fost implicate unitati de invatamint din municipiul Braila, orasul Insuratei si comunele Dudesti, Ciresu, Maxineni, Gropeni si Frecatei. In total, au participat 50 de prescolari si 1.230 de elevi. Pe linga latura practica, acesti copii au primit si informatii de ordin teoretic. "Corespunzator nivelului de pregatire al elevilor si avind in vedere faptul ca acestia nu au mai fost confruntati cu asemenea situatii, au fost prezentate notiuni generale in legatura cu modul de manifestare a unui cutremur, consecintele acestuia asupra constructiilor si instalatiilor din scoli si de la domiciliu, precum si pericolele la care pot fi expusi. In consecinta, li s-au prezentat regulile de comportare si de actiune, pentru asigurarea autoprotectiei", a precizat inspectorul sef Silvi. Astfel de lectii s-ar fi putut preda in toate scolile, daca brosurile realizate de expertii din Japonia, tara ce se confrunta cu una dintre cele mai intense activitati seismice, ar fi fost distribuite la timp in teritoriu. De distributia acestora s-a ocupat Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro