Primăria Brăila anunţă, într-un comunicat de presă, că în acest an a profitat de încălzirea prematură a vremii şi a început curăţenia de primăvară mai devreme decât de obicei. Din acelaşi comunicat reiese că edilii au planuri foarte ambiţioase, intenţionând ca până pe 22 aprilie, dată care coincide cu Duminica Floriilor, să aducă oraşul într-o stare de nerecunoscut. Astfel, se acţionează pe mai multe planuri: igienizarea spaţiilor verzi, cu plantări de flori şi copaci, reparaţia şi întreţinerea instalaţiilor din locurile de joacă, înlocuirea băncilor rupte, montarea de indicatoare rutiere. Astuparea gropilor de pe străzi şi efectuarea marcajelor rutiere intră, se asemenea, în planurile Primăriei. Mai mult, se va merge până acolo încât se vor "spăla mecanic principalele artere de circulaţie", aspect rar întâlnit în ultimii ani în oraşul nostru.
Primăria invită locuitorii oraşului să se alăture acţiunilor de curăţenie, punându-se accentul pe colaborarea cu asociaţiile de proprietari şi locatari, care ar trebui să participe la igienizarea spaţiilor din jurul blocurilor şi să ajute la plantarea de arbori şi flori.
Rămâne de văzut cum vor decurge aceste activităţi anunţate de Primărie. Cert este că Serviciul de Utilitate Publică Seroplant, din cadrul Primăriei, şi-a propus să planteze în acest an, atât în această campanie de primăvară, cât şi la toamnă, când va fi perioada optimă pentru anumite specii, 3.800 arbori, 59.000 arbuşti, 900.000 răsaduri de flori şi bulbi şi 10.000 de diverse soiuri de trandafiri. Seroplant a început deja operaţiunile, de pe 1 martie, urmând să intre gradual în toate cartierele din oraş. S-a început din zona Radu Negru, urmând să se intre, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de cum vor permite condiţiile atmosferice, în Viziru, Hipodrom, Obor, Progresul, Vidin etc.
Tot până pe 22 aprilie, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală are misiunea de a face reparaţii ale echipamentelor din parcurile de joacă pentru copii, de a repara sau înlocui mobilierul stradal şi de a înlocui sau repara indicatoarele rutiere, precum şi de a monta indicatoare de orientare, dificitare în acest moment pe raza municipiului. De asemenea, SUPAGL va coordona activitatea celor trei operatori de salubritate - "Eco", "Braicata" şi RER - care vor desfiinţa haldele de deşeuri ilegale, vor mătura materialul antiderapant folosit astă-iarnă şi vor răzui bordurile principalelor artere rutiere.
La rândul său, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei va executa lucrări de reparaţii prin plombări pe străzile cu trafic intens şi cu trasee pentru transport public de călători. Ulterior, pe străzile respective vor fi trasate marcajele rutiere.
Ce solicită Primăria
"S-a solicitat tuturor deţinătorilor de panouri publicitare, stâlpi de iluminat/transport prin cablu, dar şi serviciilor Primăriei care administrează staţiile şi refugiile de transport să cureţe aceste echipamente, până la data de 30 martie. S-a solicitat asociaţiilor de proprietari, acolo unde este cazul, de exemplu blocurile din zona Romarta Nouă, să efectueze lucrări de curăţare/igienizare/întreţinere a faţadelor, pentru refacerea aspectului acestor imobile, ca parte integrantă a îmbunătăţirii domeniului public. S-a solicitat CUP Dunărea Brăila să-şi verifice toate zonele din oraş în care a avut, în ultima perioadă, lucrări de intervenţie şi să aducă la starea iniţială carosabilul afectat, în conformitate cu prevederile regulamentului pentru refacerea domeniului public. S-a solicitat, totodată, Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor ca în zona pieţelor să avem acelaşi program de curăţenie, igienizare, salubrizare", se arată în comunicatul Primăriei.
Important, în acelaşi comunicat, se subliniază: "S-a solicitat colaborarea asociaţiilor de proprietari, agenţilor economici, organizaţiilor nonguvernamentale, unităţilor de învăţământ, bisericilor de a participa alături de Primăria Brăila la toate acţiunile dedicate curăţeniei de primăvară, prin curăţarea spaţiilor verzi, întreţinerea gazonului şi a florilor din perimetrul imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea. La cerere, Primăria Brăila poate pune la dispoziţia acestora arbori, arbuşti, flori, gard viu, iar pentru activităţile de salubrizare saci menajeri şi unelte de lucru".