Pentru a evita repetarea situatiei de toamna trecuta, când seceta sau înghetul au cauzat oprirea navigatiei, reprezentan?ii a 7 ?ari (Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Moldova, România ?i Slovacia) din cele 9 traversate de Dunare s-au întâlnit pentru prima data ?i au semnat, la initiativa Comisiei Europene, declaratia de la Luxemburg privind cooperarea.
"Blocajele de anul trecut au adus pierderi de peste 6 milioane de dolari. Întreruperea navigarii pe Dunare poate fi evitata printr-o mai buna întretinere, comunicare si monitorizare. Declaratia de astazi (n.r. - joi) este un important pas înainte. Asteptam ca si Ungaria sa semneze declaratia în timp util", a declarat comisarul pentru Transport, Siim Kallas.
Ministrii de Transport intentioneza sa se întâlneasca din nou pentru a-si coordona actiunile din cadrul Strategiei Dunarii si a Retelei de Transport Trans-Europene a apelor teritoriale. "Asigurarea conditiilor propice pentru navigare este esentiala pentru construirea încrederii în acesta forma de transport competitiva ecologica", a subliniat comisarul pentru Politici Regionale, Johannes Hahn.