Banii vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Economiei.
La finele lunii februarie, Executivul a aprobat şi ajutorul pentru 2012, în valoare de 213 milioane de lei.
Anterior, tot în februarie, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare totală de 1,17 miliarde de lei pe care urmează să îl primească cele trei mine neviabile, pentru procesul de închidere şi ecologizare. Cele trei mine sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani, care se vor închide până în 2018, urmând ca circa 2.300 de angajaţi să fie disponibilizaţi.
Anul trecut, CNH nu a primit niciun fel de ajutor de stat, pentru că procesul nu fusese aprobat de Bruxelles.
Astfel, pentru producţia de huilă din 2011, unităţile intrate în proces de închidere definitivă vor primi ajutor de stat de maximum 101,191 milioane de lei. Suma alocată nu poate depăşi diferenţa dintre cheltuielile şi veniturile de producţie.
"Ajutorul de stat prevăzut la alin. (1) se acordă pentru o cantitate de huilă energetică, livrată în anul 2011, de 2.084.698 Gcal, acordându-se o subvenţie unitară de 48,54 lei/Gcal", se arată în proiect.
La acestea se adaugă suma de până la 26 de milioane de lei cu titlul de "suportarea costurilor excepţionale".
"Având în vedere prevederile Deciziei CE nr.787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene, C.N.H. SA Petroşani a întocmit Planul de închidere şi documentaţia de
finanţare a costurilor de închidere pentru cele trei exploatări miniere. Aceste documentaţii fac obiectul notificării transmise la Comisia Uniunii Europene", precizează nota de fundamentare a iniţiativei.
CNH SA Petroşani face parte din companiile aflate în monitorizarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, iar prezentul proiect sprijină ducerea la îndeplinire a obligaţiilor asumate prin acordul semnat de Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, se mai arată în proiect.