Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.328 lei în luna mai, cu 2,8% mai mic decât în aprilie, iar salariul mediu net a ajuns la 1.682 lei, în scădere cu 53 de lei (3,1%) faţă de luna precedentă, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Scăderea se explică în principal prin acordarea în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net şi sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). Alte cauze sunt nerealizările de producţie sau încasările mai mici (în funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 20,7%. Au mai fost scăderi, între 10,0% şi 17,5%, în telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere, colectarea şi epurarea apelor uzate şi între 8,0% şi 10% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor şi transporturi aeriene.
Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat domeniile extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale (5.512 lei) - unde de altfel s-a înregistrat o creştere de 28,8% - iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (959 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (1,9%), sănătate şi asistenţă socială (0,4%), administraţie publică (0,2%). Creşterile ale salariului mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.